Euroliga: CSZKA-Maccabi a mai legnagyobb derbi

A CSZKA Moszkva és a Maccabi összecsapásának győztese lehet a forduló legnagyobb nyertese, de a Panathinaikosz is nagyon jól járhat, ha hozza a kötelezőt a Milano ellen. Két alsóházi csatát is rendeznek még ma, az Efes és a Baskonia, illetve a Valencia és a Zvezda csatájától is sokat várunk.

 

Alapszakasz, 12. forduló

Anadolu Efes (török, 3-8) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 5-6) (18.30, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Közönségszórakoztató mérkőzésre van kilátás az Efes és a Baskonia összecsapásán, hiszen a törököknek kis túlzással nincs veszítenivalójuk, a baszkok pedig nagy formában játszanak és ráadásul elég látványos kosárlabdával is rukkolnak elő az elmúlt időszakban. Az Efes sokszor szinte nem is létező védekezését már többször is megénekeltük korábban, aminek újabb ékes bizonyítéka volt múlt héten a nem éppen az elitbe tartozó Zvezdától bekapott 100 pont és újabb vereség. A Baskonia ezzel szemben a 0-4-es kezdése óta szinte szárnyal, az egyik legstabilabban dobó csapattá léptek elő Shengeliáék, hiszen a duplákat a harmadik (54,9%), a triplákat pedig a hatodik (39,5%) legjobb hatékonysággal dobják az egész mezőnyben. Az Efesnek tehát nagyot kellene javulnia hátramentben, hogy megállítsa a Martinez-legénységet, ellenkező esetben a Baskonia is győztesen hagyja el a Sinan Erdem Dome-ot.

CSZKA Moszkva (orosz, 9-2) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 7-4) (18.30, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A pénteki játéknap legnagyobb rangadója a CSZKA Moszkva és a Maccabi összecsapása lesz. A szinte bevehetetlen hazai pályája mellett a történelem is a CSZKA mellett szól, hiszen 2004 óta nem nyert Moszkvában a Maccabi, és az elmúlt nyolc évben összességében is mindössze egyszer diadalmaskodtak az izraeliek, igaz azt a legjobbkor, a 2014-es Final Fourban tették. Most is hatalmas bravúrnak számítana, ha győzni tudnának a tel-aviviak, a CSZKA ugyanis a legutóbbi három megnyert meccsén sorrendben 89, 92 majd újra 92 pontot szerzett, ami egyébként sincs sokkal az átlaguk felett, szóval a Maccabi is számíthat hasonlóra. Ehhez kell felnőniük és extrát nyújtaniuk a vendégeknek, az szinte bizonyos, hogy a nagyon gyatra, liga szinten is utolsóelőtti büntetőzésük (67,4%) nem fog beleférni nekik, ha nyerni akarnak. A győztes egyébként a forduló nagy nyertese lehet, hiszen tegnap az Olympiakosz és a Fenerbahce is kikapott az élmezőny tagjai közül.

Panathinaikosz Superfoods (görög, 7-4) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 3-8) (20.15, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A Panathinaikosz a Milano ellen térhet vissza a győzelem útjára, ami a papírforma alapján meg is kellene, hogy történjen. A Pana ugyanis eddig mind az öt hazai meccsét megnyerte, míg az olaszok 1-4-gyel állnak idegenben. Egyébként is sokkal erősebb kerettel bírnak az athéniak, a két gárda más szintet képvisel, amit a tabellán elfoglalt helyezésük is jól mutat. Egy-egy meglepetés persze mindig benne van a pakliban, elég csak a görögök múlt heti meccsére gondolni, mikor az ötmeccses győzelmi szériájuk szakadt meg a Zalgiris otthonában (igaz ezt az eredményt is más megvilágításba helyezi a litvánok tegnapi újabb bravúrja a címvédő Fener ellen). A Pana szintén nagyon jól jöhet ki ebből a fordulóból, hiszen körülöttük szinte mindenki kikapott tegnap (Olympiakosz, Fener, Himki), és a Maccabi sem esélyesként játszik ma Moszkvában.

Valencia Basket (spanyol, 3-8) – Crvena Zvezda mts (szerb, 4-7) (20.30, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Az Efes-Baskonia meccshez hasonló csatára van kilátás a Valencia és a Crvena Zvezda találkozóján is, amiből szintén egy egészen jó kis derbi kerekedhet. A két csapat közül meglepő módon a Zvezda várja jobb mérleggel az összecsapást, köszönhetően a Valencia immár hétmeccses vereségsorozatának, illetve a szerbek elmúlt két meccsén bedobott összesen 31 triplájának, amivel nagy győzelmeket ünnepelhettek a Real illetve az Efes ellen. A triplák várhatóan ma is főszerepet játszanak majd, a Zvezda dobóformája önmagáért beszél, a spanyolok pedig meccsenként közel 10 hárompontost értékesítenek átlagban, ami az egész mezőnyben a második legjobb mutató. Ha tippelni kellene a ma esti eredményre, akkor azt mondanánk, hogy minden sorozat megszakad egyszer, és a Valencia elmúlt három szoros veresége után (1, 8 illetve 3 pont különbséggel) most már valaki beleszalad a késbe, és ez könnyen lehet, hogy a Zvezda lesz.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Fenerbahce Dogus – Zalgiris Kaunas 89-90
Brose Bamberg – Olympiakosz 67-65
Unicaja Malaga – Himki Moszkva 93-84
Real Madrid – FC Barcelona Lassa 87-75

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus