Euroliga: David Blatt és fiai masíroztak be a playoffba

Brad Wanamaker újabb klasszis produkcióval vezette nagy győzelemre a Darüssafakát a Zvezda elleni élet-halál meccsen, így a törököké lett a nyolcadik hely. Ezzel az is eldőlt, hogy Hangáék a címvédővel játszanak a playoffban, de kialakult a többi párosítás is. Az alapszakasz utolsó játéknapjának többi meccsén a CSZKA Moszkva drámai végjátékban nyerte meg az Olympiakosz elleni rangadóját, a Real Madrid Jaycee Carroll hat negyedik negyedbeli triplájának köszönhetően múlta felül az Efest, az utolsó helyen pedig a Milano végzett.

Alapszakasz, 30. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 22-8) – Olympiakosz (görög, 19-11) 90-86

Potenciális elődöntős párharc ide vagy oda, nem hagyott semmit a tankban sem a CSZKA Moszkva sem pedig az Olympiakosz az egymás elleni rangadójuk során, mindketten meg akarták mutatni a másiknak erejüket. Ezt meg is tették, a mérkőzésnek viszont csak egy nyertese lehetett, a drámai végjátékból pedig az oroszok jöttek ki jobban ezúttal, így ők hagyhatták el győztesen a pályát és készülhetnek a Baskonia elleni párharcukra (az már tegnap eldőlt, hogy az Olympiakosz az Efesszel játszik). A pireusziaknak így egymást követő három vereséggel a hátuk mögött kell nekivágniuk a playoffnak, míg a CSZKA-nak ez volt sorozatban immár a nyolcadik hazai sikere, ami Hangáék számára sem kecsegtet túl sok jóval.

A meccsen egyébként szinte végig a címvédő vezetett, köszönhetően elsősorban sztárhátvéd-duójuk, azaz az egyaránt 23-23 pontos Nando De Colo (23/6 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés,) és Milos Teodoszics (23/9 pont, 4 gólpassz) újabb remekbe szabott produkciójának. A moszkvaiak előnye már 14 pont is volt a második negyedben, az Olympiakosz azonban jó szokásához híven most sem adta fel egyetlen másodpercre sem, és visszajött a meccsbe. Az extrát játszó Joannisz Papapetru (16/12 pont) negyedik triplájával aztán másfél perccel a vége előtt, 81 pontnál utol is érte a piros-fehér had a CSZKA-t, az ellentámadás során viszont a negyedik negyedben összességében 11 pontot berámoló Teodoszics megcsinált egy 2+1-es játékot, aminek köszönhetően ismét a Moszkva került előnybe. Ezt pedig már nem tudta ismét kiegyenlíteni az Olympiakosz, így a CSZKA a meccs egészét nézve megérdemelt győzelmet aratott.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 23/6, Teodoszics 23/9, Higgins 12, Voroncevics 11/3, Hines 10
Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 16/3, Papapetru 16/12, Papanikolau 13/3, Printezisz 12, Mancarisz 12/6

 

Darüssafaka Dogus (török, 16-14) – Crvena Zvezda mts (szerb, 16-14) 78-62

A Darüssafaka története során először jutott be az Euroliga rájátszásába, miután legyőzte és ezzel beérte a Crvena Zvezdát a nyolcadik helyen, és mivel mindkét alapszakasz-meccsüket a törökök nyerték, így az egymás elleni jobb mérleg miatt megelőzték a szerbeket, és készülhetnek a Real Madrid elleni negyeddöntős párharcra. A várva várt hatalmas küzdelem elmaradt a két életben maradásért küzdő gárda között, elsőszámú irányítója, Sztefan Jovics hiányát ugyanis nem bírta el a Zvezda, és bár minden tőlük telhetőt megtettek a belgrádiak, a minőségibb kerettel felálló Dogus végig vezetve, magabiztosan diadalmaskodott. A Darüssafaka 10-0-s kezdéssel adta meg a meccs alaphangját, már ekkor is és a folytatásban is nagyszerűen játszottak a törökök kulcsemberei, akik így gond nélkül őrizték a meccs elején megszerzett előnyüket.

Brad Wanamaker (22/6 pont, 5 gólpassz) ezúttal is a Darüssafaka nagybetűs vezére volt, mellette pedig nemcsak hátvédtársai, Scottie Wilbekin (16/12 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Will Clyburn (10 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz), hanem a nagyemberek közül Ante Zizic (11 pont, 8 lepattanó, 5/5 mezőnyből) is parádézott, amivel nem tudott mit kezdeni a Zvezda. Ognjen Kuzmics (14 pont, 6 lepatanó) főszereplésével aztán fordulás után minden erejét összeszedve megpróbált fordítani a Zvezda, remek védekezésükre alapozva csináltak is egy 17-5-ös szériát a vendégek, amivel 52-49-ig zárkóztak fel. Tovább azonban nem volt számukra, hiszen a Darüssafaka ismét rendezni tudta sorait, szereztek néhány fontos kosarat, amitől ismét megnyugodtak és Wanamaker vezérletével még a kést is megforgatták a január eleje óta playoff-helyen álló, ám onnan a legvégén mégis kieső riválisuk szívében.

A Darüssafaka legjobb dobói: Wanamaker 22/6, Wilbekin 16/12, Zizic 11, Clyburn 10
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Kuzmics 14, Jenkins 12, Szimonovics 10

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 8-22) – UNICS Kazany (orosz, 8-22) 68-91

Valószínűtlenül simán törölte fel a Mediolanum Forum parkettáját a Kazany a harmadik negyedben még vezető Milanóval, így eldőlt, hogy a tabella alján kullogó két gárda közül az olaszok végeznek az utolsó helyen, miután a tatárok másodszor is legyőzték őket az alapszakaszban. A Kazany ezzel megszakította 12 meccses vereségsorozatát, így legalább jó szájízzel fejezhették be Euroliga-kalandjukat. Szintén az oroszokhoz tartozik, hogy legnagyobb sztárjuk, Keith Langford (13 pont, 5 gólpassz) 21,8 pontos meccsenkénti átlagával hivatalosan is a szezon pontkirálya lett, és első játékosként elérte a 600 pontos határt egy idényen belül. Az első félidőben egyébként még a Davide Pascolo (18 pont, 3 lepattanó) által húzott Milano vezetett szinte végig, és a harmadik negyednek is ők vágtak neki 39-36-os előnyből. A nagyszünet után azonban már csak egy csapat volt a pályán, a taljánok teljesen elfogytak, míg a Kazany játékosai, azaz Langford mellett elsősorban a karrierje egyik legjobb meccsét játszó Latavious Williams (20 pont, 12 lepattanó, 9/8 mezőnyből), illetve Quino Colom (12 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) egymást múlták felül. A vendégek száguldottak előbb egy 9-0-s, majd egy 13-3-as rohamot, amiknek nagyban köszönhetően 29-10-re nyerték meg a játékrészt és döntötték el egyben a találkozót.

A Milano legjobb dobói: Pascolo 18, Sanders 14/6
A Kazany legjobb dobói: Williams 20, Langford 13, Colom 12, Clarke 11/9

 

Real Madrid (spanyol, 23-7) – Anadolu Efes (török, 17-13) 97-80

A végeredmény nem árulja el, hogy mennyire jó meccset játszott egymással az alapszakasz-győztes Real Madrid és a hatodik helyezett Efes, amit a negyedik negyedben emberfelettit játszó, csak ekkor hat triplát berámoló Jaycee Carrollnak (29/21 pont, 8/7 tripla, 3/3 dupla) köszönhetően a spanyolok nyertek meg végül. Pablo Laso gondosan ügyelt játékosai pihentetésére és a játékpercek elosztására, Sergio Llull például csak 13 percet kapott, de 22 minutumnál egyik hazai játékos sem töltött többet a parketten. Így történhetett, hogy Carroll, illetve a pad végéről előhúzott Dontaye Draper (16/12 pont, 5/4 tripla) a megszokottnál nagyobb szerepet kaptak ezúttal, amivel ismét bepillantást nyerhettünk, hogy milyen elképesztően mély ez a Real-keret még a többi Euroliga-csapathoz képest is. A két hátvéd ugyanis együttesen 13/11-es triplamutatót produkált, így ezúttal ők lettek a madridiak nyerőemberei. Nagy szükség is volt erre a két átlag feletti performanszra hazai oldalon, hiszen az Efes nagyszerű ellenfél volt, tét nélküliség ide vagy oda, a szezon végére nagyon összeállt Perasovic-legénység sem kirándulni érkezett a spanyol fővárosba. Az öt kétszámjegyű pontot szerző játékosuk – akik közül Bryant Dunston (15 pont, 10 lepattanó) hozta a legjobb számokat – által repített törökök végig nagy nyomás alatt tartották a Realt, többször volt náluk az előny, a záró felvonásban még 64-67-nél is ők vezettek. A többi aztán már történelem, jött Carroll 20 pontja közte hat triplával, amivel már nem tudott mit kezdeni az Efes.

A Real Madrid legjobb dobói: Carroll 29/21, Draper 16/12
Az Efes legjobb dobói: Dunston 15, Brown 14, Heurtel 13/3, Thomas 12/6, Honeycutt 11/9

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Fenerbahce – FC Barcelona Lassa 68-65 h.u.
Brose Baskets Bamberg – Galatasaray Odeabank 79-84
Maccabi FOX Tel-Aviv – Panathinaikosz Superfoods 61-81
Baskonia Vitoria Gasteiz – Zalgiris Kaunas 79-84

 

Az alapszakasz végeredménye:

 

A negyeddöntők párosításai:
Real Madrid (1.) – Darüssafaka Dogus (8.)
CSZKA Moszkva (2.) – Baskonia Vitoria Gasteiz (7.)
Olympiakosz (3.) – Anadolu Efes (6.)
Panathinaikosz Superfoods (4.) – Fenerbahce (5.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus