Euroliga: De Colo kivégezte a Fenert

A francia klasszis dudaszóra dobott kosarával Isztambulban vágott vissza a CSZKA a címvédőnek, így lényegében megnyerte az alapszakaszt.

A francia klasszis dudaszóra dobott kosarával Isztambulban vágott vissza a CSZKA a címvédőnek, így lényegében megnyerte az alapszakaszt. A Pana Malagán állította el a vérzést és tért vissza a negyedik helyért zajló harcba.

 

Alapszakasz, 26. forduló

Fenerbahce Dogus (török, 18-8) – CSZKA Moszkva (orosz, 21-5) 79-81

Igaz nem hosszabbításban, de ezúttal is egy dudaszóra dobott kosár döntött a Fenerbahce és a CSZKA Moszkva mérkőzésén, a két sztárcsapat ismét egy minden igényt kielégítő mérkőzéssel örvendeztette meg az Euroliga szerelmeseit. Ezúttal azonban nem a címvédő törököknek, hanem a listavezető oroszoknak kedvezett Fortuna, így a moszkvaiak négy fordulóval az alapszakasz vége előtt immár hárommeccses előnyben vannak a Fenerrel és az Olympiakosszal szemben, azaz a rájátszásban az első kiemelés sorsa lényegében el is dőlt.

Ahogy az várható is volt, az első perceket leszámítva egy végig roppant szoros meccset játszott egymással az előző két év bajnoka. Az elején a Fener húzott el 9-2-re, majd 17-9-re, ám egy villámgyors 11-0-s rohanás után már a CSZKA vezetését mutatta az eredményjelző. Ezzel némileg át is billent a mérleg nyelve az oroszok oldalára, akik megmutatták, hogy nemcsak tökéletesre csiszolt támadógépezettel bírnak, hanem védekezni is képesek és hajlandóak körmük szakadtáig. Ebben aztán természetesen a Fener is felvette velük a versenyt, így egy nem kimondottan sok pontot hozó, ám mégis roppant színvonalas mérkőzés kerekedett, amilyet ezen a két csapaton kívül nem sokan tudnak egymással játszani.

A második félidőben így már csak 6 pont volt a maximális távolság a felek között, ez azonban a Fener számára a legrosszabbkor, 72-78-nál alakult ki bő egy perccel a vége előtt. Ezt azonban a nagy szívvel játszó címvédő a remeklő Nicolo Melli (18/9 pont, 4 lepattanó) triplájával és négy jó büntetővel még visszahozta egálra (79-79), ám az utolsó labdabirtoklás a CSZKA-é volt. A játékszer az előző néhány támadással ellentétben aztán nem Cory Higginshez (15 pont, 3 labdaszerzés), hanem Nando De Colóhoz került (13/3 pont, 8 gólpassz) került, ez pedig remek döntésnek bizonyult, hiszen a tavalyelőtti MVP el tudott szakadni őrzőjétől, és egy tökéletes középtávolival eldöntötte a forduló rangadóját. Az említett játékosokon kívül egyébként a Fenerben Jan Vesely (13 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 5/5 mezőnyből), a CSZKA-ban pedig Kyle Hines (15 pont) és főleg Andrej Voroncevics (17/15 pont, 4 lepattanó, 6/6 mezőnyből) játszott még fantasztikusan, elsősorban utóbbi volt az, aki a hibátlan, 5/5-ös triplázásával hatalmas pluszt tett hozzá csapata játékához és De Colóval egyetemben nyerőembernek bizonyult.

A Fenerbahce legjobb dobói: Melli 18/9, Vesely 13, Wanamaker 11/3, Nunnally 10/3
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Voroncevics 17/15, Higgins, Hines 15-15, De Colo 13/3, Rodriguez 10/6

 

Unicaja Malaga (spanyol, 10-16) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 15-11) 79-90

Zsinórban elszenvedett öt vereség után érkezett Malagára a Panathinaikosz, és sokáig úgy tűnt, hogy a görögök vesszőfutása tovább folytatódik, ám egy nagyszerű szériának és több remek egyéni teljesítménynek köszönhetően végül visszatértek a győzelem útjára a Zöldek. A Malaga remek szezont futó triója, Nemanja Nedovics (19/6 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó), Jeff Brooks (14/3 pont) és James Augustine (11 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) most is a gerincét adták csapatuk játékának, és vezérletükkel egyre csak elhúztak az andalúzok, a nagyszünetben már 44-32 volt az állás. Fordulás után aztán egy 8-0-s szakasszal került közelebb a Pana, ám ez a rohamot még visszaverte a Malaga.

A következő görög attak viszont még az előzőnél is komolyabbra sikerült, hiszen 16 megválaszolatlan pontot szerezve 60-52-ről 60-68 lett az állás, az első percek után először vezetett a Pana. A malagaiak lelkesedése azonban nem hagyott alább, szóltak a trombiták, a nyomás nélkül játszó hazaiak pedig 72 pontnál ismét kiegyenlítettek. A vendégjátékosok közül viszont már többen is tűzbe jöttek ekkor, nem pánikoltak és újra el tudtak húzni, ezúttal már végérvényesen. K.C. Rivers (24/18 pont, 5 labdaszerzés, 3 lepattanó) sorra szórta a triplákat, Nick Calathes (12 pont, 11 gólpassz, 8 lepattanó) ezúttal is közel állt a tripla-duplához, James Gist (16 pont, 6 lepattanó) és Chris Singleton (10/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) a palánkok urai lettek, de a két kisember, Mike James (10 pont) és Lukas Lekavicius (10/6 pont, 4 lepattanó) is jócskán adott lendületet csapatának.

A Malaga legjobb dobói: Nedovics 19/6, Brooks 14/3, Augustine 11
A Panathinaikosz legjobb dobói: Rivers 24/18, Gist 16, Calathes 12, James 10, Singleton 10/3, Lekavicius 10/6

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
AX Armani Exchange Milano – Real Madrid 77-88
Crvena Zvezda mts – Valencia Basket 106-90
Olympiakosz – FC Barcelona Lassa 63-90
Brose Bamberg – Anadolu Efes 88-79
Maccabi FOX Tel-Aviv – Himki Moszkva 91-94
Baskonia Vitoria Gasteiz – Zalgiris Kaunas 84-64

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus