Euroliga: Doncic most elhibázta, Himki-bravúr Madridban

A Himki Moszkva nagyszerű játékkal idegenben vette el a Real veretlenségét, a spanyolokon most még Luka Doncic sem tudott segíteni, aki elrontotta a potenciális meccsnyerő dobást. A Baskonia egy nem mindennapi végjátékban, az utolsó másodpercben szerezte meg első győzelmét, a Fener és a Maccabi erőt demonstrált, a Bamberg sorozatban harmadszor nyert, Felipe Reyes pedig az Euroliga történetének legjobb lepattanózója lett.

Alapszakasz, 5. forduló

Crvena Zvezda mts (szerb, 2-3) – Brose Bamberg (német, 3-2) 69-75

0-2-es szezonkezdete után sorozatban harmadik meccsét nyerte meg, így immár pozitív mérleggel áll a Bamberg az idei sorozatban. A németek elsősorban nagyszerű kezdésükkel alapozták meg a Crvena Zvezda elleni győzelmet, hiszen egy 12-0-s rohamnak köszönhetően 9-22-vel nyitották a mérkőzést, majd a második negyedben már 15 ponttal (18-33) is vezettek. A szerbek erejét innentől fogva aztán szinte teljes egészében a látótávolságon belül maradás emésztette fel, végig csak futottak az eredmény után. A legvégére sikerült is meccset csinálniuk a Taylor Rochestie (22/6 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) és Mathias Lessort (14 pont, 9 lepattanó) vezette belgrádiaknak, hiszen egészen 67-69-ig zárkóztak fel. Ekkor azonban a németek legeredményesebbje, Augustine Rubit (15 pont, 5 lepattanó) dobott be két büntetőt, majd Nikosz Ziszisz is csapata számára a legjobbkor süllyesztette el egyetlen mezőnykosarát, így visszaverte a hazaiak utolsó felzárkózási kísérletét is, és megérdemelten nyert a Bamberg.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Rochestie 22/6, Lessort 14, Bjelica 11/3
A Bamberg legjobb dobói: Rubit 15, Hickman 12, Radosevic 11

 

Fenerbahce Dogus (török, 3-2) – Valencia Basket (spanyol, 3-2) 79-66

Megmutatta erejét a bajnok, hiszen a meccs előtt még náluk jobban álló Valenciának nem adott esélyt odahaza a Fenerbahce. Az Obradovics-tanítványok egyértelműen védekezésüknek köszönhetik a sikert, a 66 kapott pontjuk önmagáért beszél, illetve az a tény is, hogy nem engedtek sikeres mezőnykosarat az eddigi meccseken több mint 20 pontot átlagoló Erick Greennek, aki így végül mindössze 4 ponton zárt. A Fener ezt bő egy héttel korábban már az Efesben játszó Errick McCollumot is hasonlóan kivette a játékból, és ahogy akkor, úgy most sem maradt el a címvédő magabiztos győzelme. Legjobbja extrája nélkül a Valencia mindössze néhány másodperc erejéig vezetett, a Fener stabilan őrizte 10 pont közeli vezetését. Ahogy védekezésben, úgy támadó oldalon is remekül eloszlottak a terhek a törököknél, Luigi Datome a maga 16 pontjával tulajdonképpen kimagaslóan a legeredményesebb volt, de mellette is még négy csapattársa eljutott kétszámjegyű ponttermésig, akik közül Jan Vesely (12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés) nyújtotta a legsokoldalúbb teljesítményt.

A Fenerbahce legjobb dobói: Datome 16/6, Nunnally 13/9, Vesely 12, Szlukasz 10/6, Wanamaker 10
A Valencia legjobb dobói: San Emeterio 11/9, Van Rossom 10/3, Pleiss 10

 

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 1-4) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 2-3) 85-84

Nem mindennapi izgalmak után, egy másfél másodperccel a vége előtt szerzett Beaubois-kosárral oly sok viszontagság után megkaparintotta hőn áhított első győzelmét a Baskonia. Remekül sikerült tehát Pedro Martinez bemutatkozása a baszk kispadon, a Panathinaikosznak viszont ugyanazt kellett átélnie, mint amit pénteken ellenük a Fenernek, hiszen akkor ők nyertek egy utolsó másodperces triplával. Pedig a meccs elején még úgy tűnt, hogy folytatódik a vitoriaiak vesszőfutása, hiszen az első két percben rögtön 11 pontot rámolt be nekik a Pana. A folytatásban azonban futottak egy 15-0-s rohamot a hazaiak, amivel már ők kerültek 22-11-es előnybe. A Pana ezt követően gyorsan visszajött a meccsbe, innentől pedig már végig roppant szorosan alakult a találkozó.

A végjáték előtt aztán a görögök tűntek befutónak, hiszen két perccel a vége előtt megléptek 5 ponttal (78-83). Ekkor azonban még közel sem volt vége a meccsnek, hiszen Jayson Granger (20/18 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 7/6 tripla) bevágta hatodik tripláját is, így 83-84-nél maradt még 27 másodpercük megnyerni a mérkőzést. Támadhatott a Pana, a Baskonia pedig meglepetésre az idő szűkössége ellenére sem faultolt, a döntés pedig őket igazolta, hiszen Toko Shengelia (15 pont, 3 lepattanó, 3 gólpassz) blokkja után maradt még mintegy 6 másodperc, ami alatt Rodrigue Beaubois (15/6 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) végigrobogott a pályán, eljutott a gyűrűig és beemelte a győztes közelit. A Pana már egy félig-meddig megnyert meccset bukott el tehát, és hiába volt ismét Nikosz Pappasz (22/9 pont) a mezőny legeredményesebbje, illetve játszott szintén pazarul a nagy dupla-duplát elérő Nick Calathes (14 pont, 14 gólpassz, 3 lepattanó), valamint James Gist (16 pont, 5 lepattanó, 7/7 dupla) és Chris Singleton (15/12 pont, 6 lepattanó) is közülük.

A Baskonia legjobb dobói: Granger 20/18, Beaubois 15/6, Shengelia 15, Janning 12/6
A Panathinaikosz legjobb dobói: Pappasz 22/9, Gist 16, Singleton 15/12, Calathes 14, Rivers 12/9

 

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 3-2) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 1-4) 79-68

Az eddigi leggyengébb játékával rukkolt elő a Milano Tel-Avivban, így nem lehetett esélyük a győzelemre az olaszoknak, a Maccabi viszont két vesztes meccs után tudott újra nyerni. Az izraeliek a palánkok alatt szedték darabokra az Olimpiát, hiszen a lepattanócsatát 49-30-ra megnyerték, illetve összesen 19 támadó pattanót gyűjtöttek be, ami új klubrekord nekik az Euroligában. Ebből Alex Tyus (12 pont, 15 lepattanó) egymaga 8-at szedett, összességében pedig 15-ig meg sem állt, ami karriercsúcs az ő esetében is. Szintén nem vet túl jó fényt a Milanóra, hogy a Maccabi úgy tudott 10 ponttal (39-29) vezetni már a félidőben, hogy egyetlen triplát sem értékesítettek, illetve a meccs végéig is mindösszesen két sikeres távolijuk volt, mégis simán nyertek. A hazai játékosok közül hatan dobtak 14 és 10 pont között, honosított játékosunk, DeAndre Kane (12 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) is most játszott a legjobban ez idáig.

A Maccabi legjobb dobói: Thomas 14, Tyus, Kane 12-12, Cole, Jackson, Parakhoszki 10-10
A Milano legjobb dobói: Bertans 13/6, Gudaitis 11, Goudelock 10/3, Tarczewski 10

 

Real Madrid (spanyol, 4-1) – Himki Moszkva (orosz, 4-1) 80-86

Kisebb-nagyobb meglepetésre, a játék képe alapján viszont teljesen megérdemelten tudott nyerni a Himki Moszkva a Real Madrid otthonában, méghozzá egy egészen kiváló mérkőzésen. Ezzel már a spanyolok sem hibátlanok, a Himki pedig a múlt heti, Olympiakosz elleni sima veresége után bizonyította a kétkedőknek, hogy idén az sem kizárt, hogy a legjobbak között kell emlegetni őket akár még a végelszámoláskor is. Az oroszok legnagyobb sztárja, Alexej Shved (20/9 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) most is hozta az átlagának számító 20 pontot, mellette pedig Sztefan Markovics (9/3 pont, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés) és az amerikai kontingens, azaz James Anderson (16/6 pont, 4 lepattanó), Anthony Gill (12 pont), Malcolm Thomas (11/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Charles Jenkins (8/6 pont, 3 lepattanó) is rengeteget tett a Himki sikeréért (Thomas Robinson ráadásul most gyenge volt, Tyler Honeycutt pedig még nem is játszott).

Már a meccs elején sem spórolt egyik csapat sem az erejével, az egészen színvonalas első negyed 23-25-ös eredménnyel zárult. A folytatásban sem adták alább a csapatok, állandósult a Himki vezetése, így a nagyszünetre hatpontos orosz fórral vonultak a csapatok (39-45). Fordulás után aztán két nagy rohama is volt a Realnak, előbb 9-0-s futásukkal fordítottak a királyiak (48-47), majd miután ugyanilyen arányú szériával visszavette előnyét a Himki, 69-68-nál már újfent a madridiak jártak előrébb. A vendégek tartásáról azonban sok mindent elárul, hogy ismét meg tudtak újulni, 10 megválaszolatlan pontot szereztek zsinórban a következő percekben. A meccsnek azonban még korántsem volt vége, hiszen a Real is szívósan küzdött, így 80-82-nél támadhattak is kvázi a győzelemért a madridiak. Campazzo remekül meg is csinálta a tiszta dobóhelyzetet Luka Doncicnak (12/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz), ő azonban elhibázta a teljesen üres dobást, a lepattanó a Himkié lett, akik aztán büntetőkkel bebiztosították sikerüket. Doncic és Gustavo Ayon (10 pont, 10 lepattanó) hiába hozták a legjobb indexmutatókat, a végén kulcsfontosságú szituációkban mindketten rontottak, illetve Doncicra minden csapat számára példaértékű védekezést talált ki Barcokasz mester, a fiatal sztárnak alig jutott könnyű dobás, minden centiméterért meg kellett küzdenie a pályán. A mérkőzés krónikájához tartozik továbbá, hogy Felipe Reyes leszedte 1604. lepattanóját is, ezzel pedig Joannisz Burusziszt megelőzve immár ő az Euroliga történetének legjobb lepattanózója.

A Real Madrid legjobb dobói: Doncic 12/6, Ayon, Taylor, Causeur 10-10
A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 20/9, Anderson 16/6, Gill 12, Thomas 11/3

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus