Euroliga: Doncic nélkül is legyőzte a Real a Panát

Fabien Causeur főszereplésével idei legnagyobb sztárja hiányában is roppant fontos győzelmet aratott a Real Madrid a Panathinaikosz ellen.

Fabien Causeur főszereplésével idei legnagyobb sztárja hiányában is roppant fontos győzelmet aratott a Real Madrid a Panathinaikosz elleni rangadón. Nagyot botlott odahaza a Himki a Milano ellen, a nyolcadik helyért csatázó Maccabi és Baskonia viszont nem hibáztak Isztambulban illetve Valenciában sem.

 

Alapszakasz, 25. forduló

Himki Moszkva (orosz, 14-11) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 9-16) 77-86

Andrew Goudelock (26/6 pont, 5 lepattanó) a szezonbeli legjobb teljesítményét nyújtva nem kis meglepetésre győzelemre vezette a Milanót a Himki Moszkva otthonában. Ez a vereség nagyon érzékenyen érintheti még az oroszokat, és jól mutatja a mezőny erejét és kiegyenlítettségét, hogy nemrég még a negyedik hely egyik fő esélyese volt a Himki, most viszont már nem úgy áll a tabella, ahogy ők azt elképzelték maguknak két hete. Másrészről a szokásos 20 pont feletti produkcióját ma is hozó Alexej Shved (24/9 pont, 6 gólpassz) estéjét is beárnyékolta ez a kudarc, hiszen a moszkvaiak frontembere a meccs előtt vette át a február MVP-jének járó trófeát, majd a meccs folyamán megdöntötte az egy szezonban értékesített triplák rekordját (most 80-nál tart), ennek mégsem örülhetett felhőtlenül.

Ami ezt a meccset illeti, a Milano nagyon bátran és intenzíven kezdett, alaposan meg is lepték ezzel a hazaiakat. Az Olimpia kereken 30 pontot rámolt be az első negyedben (20-30), és bár a Himki fordítani tudott, 37-36 után újra szétesett az oroszok védekezése, így egy 13-2-es roham után a nagyszünetben is megmaradt az olaszok tízpontos vezetése (39-49). A forgatókönyv aztán ugyanez volt a második félidőben is, a Himki egy újabb, 16-2-es futás után 1-1 pontokkal előnybe tudott kerülni, ám a mérleg nyelve csak nem akart átbillenni az ő oldalukra. Utoljára 66-65-nél vezettek Shvedék, ezt követően Goudelock mellé Mindaugas Kuzminskas (15 pont, 5 lepattanó) és Curtis Jerrells (14/6 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) is előlépett, így újra elhúzott és teljesen megérdemelten nyert a Milano.

A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 24/9, Anderson 14/6, Jenkins 11/9
A Milano legjobb dobói: Goudelock 26/6, Kuzminskas 15, Jerrells 14/6

 

Anadolu Efes (török, 6-19) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 13-12) 81-94

A ligautolsó Efes otthonában javítani tudott a nem túl fényes idegenbeli mérlegén a Maccabi, és a rájátszásba jutás szempontjából egy nagyon fontos győzelmet aratott az elmúlt hetekben kissé leeresztő gárda. Az izraeliek győzelmének kulcsa a 16 támadólepattanójuk mellett az egyébként rájuk nem igazán jellemző kiemelkedő triplázás (24/15, 63%) volt, ami főként Pierre Jackson (18/15 pont, 8/5 tripla) és Michael Roll (16/12 pont, 7 gólpassz, 6/4 tripla) ihletett napjának volt köszönhető, ők ketten összesen kilencszer köszöntek be távolról, többször, mint a teljes Efes-keret (21/7, 33%). A Maccabi egyébként csaknem végig előnyben játszott, a szoros első negyed után (21-20) Roll három triplájával csinált egy 11-0-s szakaszt a vendégcsapat, ami után már folyamatosan futnia kellett az eredmény után az Efesnek. A tavalyi csapata ellen remeklő Sonny Weems (21/9 pont, 6 gólpassz) és a palánkok alatt kiváló Bryant Dunston (16 pont, 4 lepattanó, 3 blokk) főszereplésével helyenként ezt egészen jól is tették a törökök, ám a Maccabi szekerén ezen az estén mindig tudott lendíteni valaki, így nem maradt el a vendéggyőzelem.

Az Efes legjobb dobói: Weems 21/9, Dunston 16, Douglas 14/6, McCollum 13/3
A Maccabi legjobb dobói: Jackson 18/15, Roll 16/12, Parakhoszki 14, Thomas 12/6

 

Valencia Basket (spanyol, 9-16) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 12-13) 71-81

A Maccabi isztambuli győzelme után nyernie kellett a Baskoniának is a Valencia otthonában, hogy továbbra is szorosan ott loholjon a fő riválisa nyakán. Ezt aztán egy végig szoros meccsen, a hajrában mutatott jobb játékának köszönhetően meg is tették a baszkok, így ezzel az is eldőlt, hogy reálisan már csak nekik van esélyük kiszorítani az izraelieket (vagy valaki mást) a legjobb nyolcból. A két hasonló erőt képviselő spanyol csapat mérkőzése nem túl intenzív ütemben, ám annál taktikusabban alakult, ahol mindkét fél igyekezett fizikálisan játszani és keményen védekezni. Ezt a törekvésüket pedig meg is tudták valósítani, így egy nagyon szoros meccset játszottak egymással, ahol a legnagyobb különbség 7 pont volt köztük, ez is mindössze egyszer, 38-31-es állásnál alakult ki. Jobbára a Valencia vezetett az egész mérkőzésen, a végére azonban elfogytak a hazaiak, az utolsó négy és fél percben abszolút nem találtak a gyűrűbe, így 13 megválaszolatlan ponttal elcsente a győzelmet a Baskonia. Ebben Marcelinho Huertas (19 pont, 7 gólpassz, 10/8 mezőnyből) vállalt főszerepet, a két magasember, Johannes Voigtmann (16/6 pont, 9 lepattanó) és Vincent Poirier (10 pont, 12 lepattanó) pedig a brazil irányító legnagyobb segítségei voltak.

A Valencia legjobb dobói: San Emeterio 15/6, Dubljevics 12/6, Pleiss 10
A Baskonia legjobb dobói: Huertas 19, Voigtmann 16/6, Garino 11/3, Poirier 10

 

Real Madrid (spanyol, 15-10) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 14-11) 92-75

Ahogy arra számítani lehetett, Luka Doncic egy kisebb izomsérülés miatt nem tudta vállalni a játékot a Real Madridban, ám a spanyolok erejét mutatja, hogy így is magabiztosan meg tudták nyerni a Panathinaikosz elleni rangadójukat. Nagyon fontos derbi volt ez mindkét csapat számára, hiszen mindketten több vereséget is elszenvedtek a közelmúltban, úgyhogy abban a tudatban készülhettek egymás ellen, hogy aki ezúttal is veszít, az jócskán lemarad a negyedik helyért vívott harcban. A meccset a Real kezdte jobban, a Pana csak négy perc elteltével, 8-0 után talált először a gyűrűbe. Igaz ekkor rögtön egy 10-0-s etapot repesztett a görög csapat, így egy csapásra kiegyenlítetté vált a mérkőzés, és az egész első félidő így is folytatódott, roppant élvezetes csata folyt a pályán (38-37).

Fordulás után aztán már csak egy csapat volt a pályán, a Real egy 10-0-s rohammal elhúzott 56-42-re. Az egész meccsen remeklő Fabien Causeur (26/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) megoldhatatlan feladat elé állította a Panát, és mellette Facundo Campazzo (15/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) és Walter Tavares (14 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) is csupa jó dolgokat csinált, ez a trió alaposan feladta a leckét a vendégeknek és megmutatta, hogy Doncic nélkül is mennyire mély ez a Real-keret. De jött a segítség a többiektől is, például mikor a hősies kosarakat szerző Mike James (23/3 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) egymaga próbálta a vállára venni csapatát, akkor Felipe Reyes (7 pont, 5 lepattanó) szerzett kritikus lepattanókat és 7 pontot, amivel megakadályozta, hogy tartósan bejöjjön a Pana 10 pont alá. Ezt követően aztán James is elfogyott, más pedig nem volt a görögöknél, aki elő tudott volna lépni, így magabiztos spanyol győzelem született.

A Real Madrid legjobb dobói: Causeur 26/6, Campazzo 15/6, Tavares 14
A Panathinaikosz legjobb dobói: James 23/3, Rivers 12/12, Denmon 11/3, Calathes 10/3

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus