Euroliga: Egyenlő erők küzdelmei jönnek ma

Öt meccset is rendeznek a 9. forduló nyitónapján, melyek közül kiemelkedik az Olympiakosz és a Maccabi rangadója. Egyedül a Real-Kazany meccsnek van egyértelmű favoritja, a Milano-Fener, az Efes-Zvezda és a Zalgiris-Bamberg derbiken is hasonló formában lévő csapatok csapnak össze.

Alapszakasz, 9. forduló

Anadolu Efes (török, 3-5) – Crvena Zvezda mts (szerb, 4-4) (18.00)

A kilencedik forduló nyitómeccsén a 3-5-ös mérleggel bíró Efes fogadja egyik közvetlen riválisát, a 4-4-gyel álló Crvena Zvezdát. Már a tavalyi, Top16-os rendszerben is nagy csatát vívott a két csapat a rájátszásba jutásért, akkor a szerbek kaparintották meg az utolsó playoff-helyet a törökök kárára. Idén is könnyen lehet, hogy hasonlóan nagy csatát vív majd a két csapat, így nagy jelentősége lehet az egymás elleni eredményeknek. Az Efes legutóbb kikapott ugyan a nagy rivális Fenerbahcétól, illetve a hétvégén a bajnokságban is elszenvedte első vereségét, ám a kék-fehérek ennek ellenére egyre jobb összképet mutatnak. Ez a Zvezdára még hatványozottabban igaz, hiszen az Adria Ligát továbbra is hibátlanul vezetik, a múlt heti dupla fordulóban pedig a szintén a rájátszásra hajtó Bamberget és Milanót is két vállra fektették. Nagy küzdelem és szoros meccs várható tehát, nagy kérdés, hogy az Efes gyors vagy a Zvezda lassabb tempója érvényesül majd, ez akár el is döntheti a találkozót.

Olympiakosz (görög, 5-3) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 4-4) (18.45)

A 2012-es és 2013-as, illetve a 2014-es győztes csap össze egymással az Olympiakosz és a Maccabi személyében a Béke és Barátság Sportcsarnokban. Nagy rangadóra van tehát kilátás, ami nemcsak a csapatok távolabbi, hanem közelmúltja alapján is igaz. Szpanuliszék ugyanis a múlt héten két hatalmas sikert tudhattak magukénak, hiszen a Barcelona után a lehető legédesebb győzelmet megszerezve, az OAKA-ban az ősi rivális Pana ellen is nyerni tudtak. A Maccabi sem panaszkodhatott, hiszen ők a Fenert és a Kazanyt verték meg viszonylag magabiztosan. Mindkét csapat jó formában, önbizalomtól duzzadva várhatja tehát az egymás elleni derbit, ami remélhetőleg a végletekig kiélezett és színvonalas csatát hoz majd.

Zalgiris Kaunas (litván, 2-6) – Brose Baskets Bamberg (német, 2-6) (19.00)

A Bamberg idei összes meccsét nagy figyelem követi, ám most már szinte mindig az a kérdés, hogy a németek hogyan rontják el az éppen aktuális meccsüket. A múlt héten előbb a Zvezda ellen kaptak ki drámai körülmények között Zisziszék, majd ezt megfejelve Hangáék ellen a 15 pontos előny sem volt nekik elég a második félidőben, így a végén 7 pontos vereséget szenvedtek, ami a különbséget tekintve messze a legnagyobb arányú nekik a sorozatos 1-2 pontos fiaskók után. Egy lelkileg megviselt csapat látogat tehát a szintén 2-6-tal álló, ám jóval pozitívabb benyomást keltő Zalgiris otthonába. A litvánok ugyanis a vártnál jóval nagyobb erőbedobásra késztették idegenben a Barcelonát és a CSZKA Moszkvát is, mindkétszer közel álltak a bravúrhoz, a Galatasaray ellen pedig már a siker sem maradt el. A kaunasiaknak tehát itt az esély, hogy feljebb kapaszkodjanak a tabellán, a Bamberg számára pedig hogy összeszedjék magukat és végre ismét nyerni tudjanak.

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 4-4) – Fenerbahce (török, 5-3) (20.45)

Látványos meccsre, nagy tűzijátékra van kilátás a Milano és a Fenerbahce találkozója során. Mindkét fél nagy szeretettel épít ugyanis kint dobásaira, ráadásul ezt nagyszerű hatékonysággal is teszik, hiszen egyaránt 40% feletti pontossággal céloznak a triplavonalon túlról (41% – 42%). A győztesre tippelni ezen statisztikán túl is roppant nehéz, hiszen egyik csapat sem éppen kiegyensúlyozott az elmúlt időben. A Fener a Baskonia és a Maccabi elleni csúfos vereségek után az Efes ellen már újra meggyőző volt, illetve a bajnokságban is szép győzelmeket aratott, úgy néz ki, hogy kilábalóban vannak hullámvölgyükből. Az olaszok is megmutatták mindkét arcukat az elmúlt hetekben, hiszen miután a Fenert simán megverő Baskoniát magabiztosan legyőzték, ugyanilyen egyoldalú meccsen kikaptak a Zvezda ellen. Nagy kérdés tehát, hogy melyik arcukat mutatják a felek, reményeink szerint mindketten a szebbiket, ez esetben garantáltan kiváló meccset játszanak majd.

Real Madrid (spanyol, 6-2) – UNICS Kazany (orosz, 2-6) (21.00)

A játéknap legsimább meccsének a Kazany madridi vendégjátéka ígérkezik, hatalmas meglepetés lenne, ha a bombaformában lévő Real nem tudná megnyeri ezt az összecsapást. A spanyolokkal kapcsolatban elég talán csak annyit mondani, hogy a múlt héten egy pont híján 40-es zakót szabtak idegenben a nagy rivális Barcelonára az El Clasicón, előtte ráadásul a Panathinaikosz elleni rangadót is behúzták, ahogy hétvégén a Gran Canariánál is jobbnak bizonyultak a bajnokságban. A Keith Langford vezette Kazany a két csapat két évvel ezelőtti meccsében bízhat, hiszen a tatárok akkor is az amerikai vezérletével ugyanilyen alárendeltnek tűnő szerepben utaztak Madridba, ám mégis 10 pontos győzelemmel távoztak onnan. Már csak annak a mérkőzésnek a tükrében, illetve a Kazany Fenerbahce elleni, szintén idegenbeli sikere okán sem vehetik félvállról a meccset a spanyolok.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus