Euroliga: Egymás ellen javíthatnak a keddi vesztesek

Más-más körülmények között, de egyaránt roppant fájó vereségekbe szaladt bele a Real, Maccabi, Himki, Malaga négyes, akik ma egymás ellen próbálnak meg talpra állni a nagy pofonok után. Az őket legyőző, önbizalommal teli Pana, Efes, Zalgiris, Baskonia kvartett tagjai közül viszont szinte megtippelhetetlen, hogy melyikük folytatja tovább szép menetelését.

Alapszakasz, 8. forduló

Himki Moszkva (orosz, 5-2) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 4-3) (18.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A szezont egyaránt nagyszerűen kezdő Himki Moszkva és Maccabi Tel-Aviv hatalmas pofonokban szaladtak bele két nappal korábban, ami után most valamelyikük javítani fog, a másik viszont újabb vereséget lesz kénytelen elkönyvelni. A Himkinek a Panathinaikosz otthonában nem volt fikarcnyi esélye sem a győzelemre, a görögök ízekre szedték őket védekezésben és támadásban egyaránt. A Maccabinál azért nem volt ilyen borús a helyzet a húszpontos vereség ellenére sem, az ő bukásukat Errick McCollum nyolc triplás extrája és a tőlük szokatlanul elveszített lepattanózás okozta az Efes ellen. A feladat tehát adott mindkét sárga-kék csapat számára, az esélyek meglehetősen kiegyenlítettnek tűnnek a feldobás előtt, talán a Himki eddigi négymeccses hazai veretlensége okán inkább őket várjuk befutónak.

Anadolu Efes (török, 2-5) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 4-3) (18.30, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Nagyon jó meccsre van kilátás az Efes-Panathinaikosz derbin, mindkét gárda nagy formában tündököl ugyanis. Fentebb már volt róla szó, hogy mindketten nagy győzelmeket arattak kedden, de nemcsak a 6. fordulóban, hanem azt megelőzően is nagyot játszottak mindketten. A Pana az ősi rivális Olympiakosz két vállra fektetésével, majd a listavezetőként érkező Himki sima legyőzésével szerzett további önbizalmat. További pozitívum Xavi Pascual számára, hogy nemcsak kulcsemberei teljesítenek remekül, hanem Calathesék mellett előbb Lukas Lekavicius, majd Marcus Denmon bizonyult nyerőembernek mintegy X-faktorként. Az Efesnél is elindult valami a 0-5-ös kezdés után, hiszen két roppant kemény pályán, Barcelonában és Tel-Avivban tudtak diadalmaskodni, amire előzőleg nem sokan fogadtak volna. A Stimac-Dunston palánk alatti duó mellé nagyon összeszedte magát a mezőnysor is, Errick McCollum pedig az első fordulókban látott extra performanszát is felül tudta múlni legutóbb. A török és a görög csapatnál is nagy az optimizmus tehát a nehéz szezonkezdet után, meglátjuk, hogy melyikük tudja tovább folytatni jó szériáját.

Zalgiris Kaunas (litván, 4-3) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 2-5) (19.00)

Ahogy az Efes-Pana, úgy a Zalgiris-Baskonia mérkőzésen is két legutóbb nagy győzelmet arató csapat összecsapását láthatjuk. A Zalgiris egy egészen elképesztő meccset húzott be a Malaga ellen, hiszen volt, hogy kereken 20 ponttal is vezettek már a litvánok, az utolsó perceket azonban nagyon elrontották, így hosszabbításba torkollott a találkozó. Ezek alapján kritikával is lehetne illetve a Jasikevicius-csapatot, ám ők ismét fantasztikus tartásról tettek tanúbizonyságot, és ahelyett, hogy összeomlottak volna, végül egy utolsó másodperces kosárral mégis megszerezték a győzelmet, és így minden várakozást felülmúlva 4-3-mal állnak, amit ma akár tovább is javíthatnak. A Baskonia 2-5-ös mérlege viszont csalóka, Pedro Martinez ugyanis felkaparta a padlóról a vitoriai társaságot, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a Realt egészen irrealisztikus verésben részesítették kedden (105-75), és volt olyan periódus, mikor tökéletes játékkal rukkoltak elő. A baszkok is rátaláltak a helyes útra tehát, a Zalgiris pedig talán a legnagyobb küzdő a jelenlegi mezőnyben, így szinte megtippelhetetlen ezen a találkozón is a győztes fél személye.

Real Madrid (spanyol, 4-3) – Unicaja Malaga (spanyol, 3-4) (21.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Ahogy az előző meccsnél is említettük tehát, kemény vereségeken van túl mind a Real Madrid, mind pedig a Malaga, melyek után mindössze két nappal pokolian nehéz lesz rápörögniük az egymás elleni találkozóra. Kettejük közül nyilván az andalúzok szájíze lehet jobb, hiszen ők a vereség ellenére legalább elmondhatják magukról, hogy 20 pontos hátrányból álltak fel, és kétszer is az utolsó másodpercekben tudtak egalizálni. A Real ezzel szemben története legnagyobb arányú, 30 pontos verését kapta meg az Euroligában a Baskoniától, és egyelőre nem látni, hogy hogyan tudnak kimászni ebből a gödörből a madridiak. A bő keret és Luka Doncic remeklése ide vagy oda, a szlovén szupertehetség sem tud mindent egyedül megoldani. Llull, Kuzmics, Ayon és most Randolph újbóli kiesése egyértelműen sok annak a rendszernek, amit Pablo Laso igyekszik játszatni csapatával, így most a spanyol tréneren a sor, hogy változtasson ezen, Doncic mellé pedig a többieknek is fel kell nőniük az epizódszerepet meghaladó feladathoz. A Realnak így vagy úgy, de mindenképp meg kellene nyernie ezt az összecsapást, kíváncsian várjuk, hogy sikerül-e nekik.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus