Euroliga: El Clásico és Pana-Olympiakosz is lesz ma

Az európai kosárlabdázás talán két legnagyobb rivalizálása, a Barcelona-Real Madrid és a Panathinaikosz-Olympiakosz csaták újabb fejezetét rendezik ma a nyolcadik forduló zárásaként. A két nagy rangadó előtt lesz még egy isztambuli derbi is, a De Colót elvesztő CSZKA pedig a Zalgiris ellen térne vissza a győzelem útjára.

Alapszakasz, 8. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 6-1) – Zalgiris Kaunas (litván, 2-5) (18.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Visszatérne a győzelem útjára a CSZKA Moszkva, hiszen szerdán a Darüssafaka ellen meglepetésre végig hátrányban játszott és a szezon során először ki is kapott az orosz sztárcsapat. Ami azonban ennél is nagyobb baj a CSZKA számára az Nando De Colo kiesése, hiszen a combsérülést szenvedett francia klasszist hetekre elvesztette a Moszkva. Az oroszok szerencséjére most egy papíron könnyebb mérkőzés következik számukra a Zalgiris ellen, De Colo nélkül is toronymagas favoritja az összecsapásnak a CSZKA. A két csapat történelmien nagy riválisa egymásnak, és az Euroliga idei kiírásában minden megtörténhet, ám egy esetleges Zalgiris-győzelem azért több mint meglepő lenne.

Galatasaray Odeabank (török, 1-6) – Darüssafaka Dogus (török, 5-2) (18.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Galatasaray-Darüssafaka mérkőzés a játéknap első országon belüli rangadója lesz a háromból, ráadásul a második isztambuli derbi a fordulóban, hiszen tegnap egy Fener-Efes csatát is rendeztek már. A két csapat mérlegét tekintve látszólag könnyen kikiálthatjuk a Darüssafakát a találkozó esélyesének, ám ezt alighanem hiba lenne megtenni. A Galata teljesítménye ugyan bőven hagy kívánnivalót maga után, ám éppen egy hete, a legutóbbi hazai meccsén például a kőkemény Olympiakoszt le tudta győzni az Ataman-legénység. A Galatával ellentétben a második helyen álló Darüssafaka eddig várakozáson felül teljesít, jól kihasználták a viszonylag könnyebb sorsolásukat a szezon elején, de a CSZKA Moszkva két nappal ezelőtti legyőzésével bizonyították, hogy bárki ellen sikerrel felvehetik a küzdelmet.

Panathinaikosz Superfoods (görög, 4-3) – Olympiakosz (görög, 4-3) (20.15)

Az európai kosárlabdázás egyik, ha nem a legnagyobb rivalizálása a Panathinaikoszé és az Olympiakoszé, a két görög fellegvár 2014 áprilisa után ma újra összecsap az Euroligában is. A bajnokságban idén már találkoztak egymással a felek, azt az „edzőbuktató” meccset nagyon simán az Olympiakosz nyerte, ami után Pedulakisz mesternek nem lehetett maradása Athén zöld felében. Jelenleg mindkét csapat 4-3-as mérleggel áll, így a szokásos presztízsen túl az előrelépés is a tétje ennek a derbinek. Az Olympiakosz szerdán egy kifejezetten gyenge színvonalú rangadón verte a Barcelonát, a Pana viszont duplán fájó vereséget szenvedett a másik spanyol gigász, a Real Madrid otthonában. Calathesék ugyanis egy végig kiélezett, remek meccset buktak el az utolsó percben a spanyol fővárosban, de nemcsak a találkozót, hanem Gistet is elvesztették egy súlyosnak tűnő lábsérülés miatt. A rugólábú magasember biztosan nem játszik egy jó darabig, így az egyébként is jó formában lévő Singletonra és a feljövőben lévő Buruszisztra várhat az eddiginél is nagyobb szerep.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 4-3) – Real Madrid (spanyol, 5-2) (21.00)

Mindössze két hete játszott egymással a spanyol bajnokságban a Barcelona és a Real Madrid, és a két sztárcsapat most a nemzetközi porondon is összemérheti erejét. Az a találkozó szintén a katalánok pályaválasztásával zajlott, amit ki is használt és 85-75-re megnyert a Barcokasz-legénység. Ennek ellenére mégis a Real várhatja magabiztosabban az újabb El Clásicót, hiszen a 30 pontos Llull parádéjával szerdán győzelemmel hangoltak a Pana ellen, a Barca viszont csak szenvedett az Olympiakosz ellen. A gránátvörös-kékek történetük során még soha nem szereztek olyan kevés pontot az Euroligában, egészen pontosan 52-t, mint a görögök ellen, és egyre jobban megviseli őket a rengeteg sérültük hiánya. A nagy kérdés, hogy ezen az érzelmileg is túlfűtött rangadón felül tudnak-e emelkedni mindezeken a katalánok, illetve hogy a két zseniális karmester, Rice és Llull csatájából melyikük jön ki győztesen, mert ez akár el is döntheti a mérkőzés sorsát.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
UNICS Kazany – Maccabi FOX Tel-Aviv 73-74
Fenerbahce – Anadolu Efes 88-80
Crvena Zvezda mts – EA7 Emporio Armani Milano 83-70
Baskonia Vitoria Gasteiz – Brose Baskets Bamberg 81-74

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus