Euroliga: Elkapta az Efes a tavalyi döntős Real Madridot

Utolsó másodperces kosárral múlta felül az Efes az eddig veretlen Realt, a Pana viszont nem tudott hasonló bravúrt elérni Barcelonában. 27-5-ös utolsó negyed kellett a CSZKA-nak Franciaországban, a Cedevita nem élt a nagy lehetőséggel, a Sassari pedig utolsóként a mezőnyben nem nyeretlen már, ennek a Zalgiris látta kárát. Íme az ötödik forduló pénteki játéknapjának összefoglalója!

(A mérkőzések statisztikái az eredményekre kattintva elérhetők)

Alapszakasz, 5. forduló

A-csoport

Anadolu Efes (török, 4-1) – Real Madrid (spanyol, 4-1) 75-73

Hatalmas szívvel és lelkesedéssel, valamint Matt Janning utolsó másodperces pöcijével legyőzte az Efes a Real Madridot. Nagyszerű meccset játszott a két csapat, érezhető volt, hogy egy labda dönthet majd a végjátékban, és így is lett. A játékidő jelentős részében az Efes vezetett, de a Real ellen nem lehet biztosra menni, minden csapat jól tudja, hogy a királyiak néhány perc alatt képesek padlóra küldeni ellenfelüket. Joannisz Buruszisz (17 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 9/7 mezőnyből) és Sergio Llull (20/15 pont) hozták vissza rendszeresen a madridiakat, mindkét játékos gyilkos dobásokkal hűtötte az ezúttal nagyon jó hangulatú Abdi Ipekci Arena közönségét.

Az Efes azonban nem omlott össze, ha szorult a hurok, nemcsak kétpólusú volt az isztambuli csapat, mint ellenfelük, mindig valaki más tudott lendíteni a gödörbe került szekéren. Akire nem nagyon készülhetett a Real, az a mindössze 19 éves Cedi Osman (16/12 pont, 7 lepattanó, 3 blokk, 4/4 tripla) volt, a fiatal játékos négyből négy triplát vágott be, 16 pontjával karriercsúcsot ért el, és hihetetlen energiát vitt csapata játékába a kispadról beszállva.

A végjáték nagyon érdekesen alakult, az utolsó percekben Pablo Laso érthetetlen módon a kispadon felejtette a remeklő Burusziszt, 71-71-nél pedig a másik mai Real-vezér, Llull is megremegett, egy ziccert és egy üres triplát is hibázott a spanyol. Gyors kosárváltást követően az Efes még támadhatott egyet, Milko Bjelica felcsempészett, leblokkolt ziccere kimaradt, és ki más, mint Osman érkezett a támadólepattanóra, amit nem sikerült a gyűrűbe visszatennie, de a labdája Matt Janningnek éppen jól pattant, aki néhány tizeddel a vége előtt besegítette azt a Real gyűrűjébe. Nyert tehát az Efes, ez volt Dusan Ivkovics megújult csapatának első igazán nagy skalpja, a Real pedig az első vereségét könyvelhette el.

Az Efes legjobb dobói: Osman 16/12, Saric 13/3, Lasme 12, Bjelica 11/6, Perperoglu 11/3A Real Madrid legjobb dobói: Llull 20/15, Buruszisz 17, Nocioni 11/3, Rodriguez 10

 

Dinamo Sassari (olasz, 1-4) – Zalgiris Kaunas (litván, 3-2) 92-80

Könnyen lehet, hogy a Zalgiris több labdát adott el ezen az estén, mint a legnagyobb kaunasi sportbolt, 31-szer szórták el ugyanis a játékszert a litvánok, ezek többsége ráadásul a Sassari játékosainak kezében kötött ki. Eddig nem a védekezésükről voltak híresek a Sacchetti-tanítványok, most viszont szezoncsúcsot jelentő 22 labdaszerzést regisztrálhattak, amikből egymás után vezethették leindításaikat. Ezzel jöttek fel a kezdeti, 17-26-os hátrányukból, félidőben már ők vezettek (42-41), a negyedik negyed elején pedig egy 15-2-es etappal semmisítették meg lelkiekben Javtokasékat, ebből a gödörből már nem is tudott felállni a vendégcsapat.

Ez volt az első győzelme az Euroligában a Sassarinak, az azért várható volt, hogy utolsó csapatként ők is előbb-utóbb nyerni fognak, de arra aligha lehetett számítani, hogy a tipikus run-and-gun csapat mindössze 6 bedobott triplával teszi majd ezt meg. Egyedül David Logan (20/12 pont, 5 labdaszerzés) volt veszélyes távolról, a magasemberek közül a talán élete meccsét játszó, 35 indexpontot összeszorgoskodó Shane Lawal (25 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 12/10 mezőnyből), illetve Jeff Brooks (16/3 pont, 7 labdaszerzés, 8/6 mezőnyből) azonban felülkerekedtek a Zalgiris rutinos centerein.

A Sassari legjobb dobói: Lawal 25, Logan 20/12, Brooks 16/3, Sosa 10, Sanders 10/3
A Zalgiris legjobb dobói: Anderson 15/9, Milaknis 14/12, Ulanovas 12/3, Jankunas 10

 

B-csoport

Cedevita Zagreb (horvát, 1-4) – ALBA Berlin (német, 2-3) 67-80

A Cedevita kikapott hazai pályán az ALBA Berlintől, így lényegében semmissé tette múlt heti, Maccabi elleni csodaszámba menő győzelmét. Hazai pályán buktak el ugyanis Repesa mester fiai, ráadásul közvetlen riválisuk vitte el a két pontot Zágrábból, ez valószínűleg meg is pecsételte sorsukat.

A meccsen szinte végig jobb volt a Jemel McLean (20 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 10/8 mezőnyből) és Reggie Redding (10 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó) által húzott ALBA, csak rövid periódusokra tudott veszélyes lenni a Cedevita. Nagy siker ez a németek számára, akik mindkét közvetlen riválisukat legyőzték már (a horvátok mellett múlt héten a Limogest is), így bizakodva várhatják a visszavágókat.

A Cedevita legjobb dobói: Ukic 15/3, Zubcic 13/9
Az ALBA Berlin legjobb dobói: McLean 20, Radosevic 14, Renfroe 12/6, Giffey 10/6, Redding 10

 

Limoges CSP (francia, 1-4) – CSZKA Moszkva (orosz, 5-0) 76-86

Hatalmasat kellett küzdenie, és egy bravúros negyedik negyedet produkálnia a CSZKA Moszkvának, hogy érvényesítse a papírformát a Limoges otthonában. Milos Teodoszics (16/12 pont, 12 gólpassz, 4 lepattanó) újabb extraklasszis produkciót nyújtott, olyan egészen elképesztő gólpasszokat adott a szerb karmester, amilyeneket Európában és a világon sem sokan tudnak, érdemes megnézni ezekből néhányat a meccs összefoglalójában. 

Teodoszics vezetésével 21-13-ra lépett el a CSZKA, úgy tűnt, könnyedén behúzza majd a meccset a Moszkva. A kiválóan küzdő, majd a folytatásban jól is játszó franciák azonban nem így gondolták, Adrien Moerman (17/9 pont, 10 lepattanó) és Jamar Smih (19/15 pont, 4 gólpassz) vezetésével már 71-59-re ők vezettek a harmadik negyed végén. Ekkor azonban újfent jött Teodoszics és a lendületet kapott CSZKA legénység, és egy óriási, 25-2-es száguldással sokkolták a remek hangulatot teremtő gall publikumot. Andrej Voroncevicset (8/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) érdemes kiemelni még a vendégektől, ismét hatalmasat melózott az orosz kiscsatár, elévülhetetlen érdemeket szerzett csapata ötödik győzelméből (is).

A Limoges legjobb dobói: Smith 19/15, Moerman 17/9
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Weems 18/12, Teodoszics 16/12, De Colo 13, Korobkov 12, Kaun 10

 

C-csoport

FC Barcelona (spanyol, 5-0) – Panathinaikosz (görög, 3-2) 78-69

Kis túlzással hárompercnyi jó játék elég volt a Barcelonának, hogy eldöntse az indiszponált Panathinaikosz elleni rangadót. A megszokotthoz képest a katalánok játéka is sok kívánnivalót hagyott után, a Pana viszont egészen botrányos volt, elsősorban a triplavonal mögül. A Fenert és a Milanót a kinti dobásokra alapozva ütötték ki a görögök az elmúlt hetekben, ezúttal viszont 20/2-t sikerült összehozniuk, ezzel nem csak Barcelonában nem lehet meccset nyerni.

Addig voltak partiban a vendégek, míg centereik, Esteban Batista (14 pont, 8 lepattanó) és James Gist meccselni tudták a palánk alatt a hibátlanul dobó Ante Tomicot (16 pont, 10 lepattanó, 8/8 mezőnyből). A kisembereknek viszont nagyon nem ment, a félidő hajrájában Justin Doellman 7 pontjával a főszerepben pedig egy 9-0-s rohammal alakította 43-33-ra az állást a Barca, ezzel megtörve a meccs monoton menetét. Fordulás után a megszokott ütemnél is lassabban csordogált a meccs, Alex Abrines azonban teljesen feleslegesen kireklamált magának egy kiállítást, ami után 67-62-re zárkózott fel a Pana. Diamantidiszék azonban továbbra is körbelőtték a gyűrűt, eladtak néhány labdát, így semmi nem változott, biztosan zárta le a meccset a Barca.

A Barcelona legjobb dobói: Tomic 16, Navarro 12/6, Oleson 12/6, Lampe 12/6
A Panathinaikosz legjobb dobója: Batista 14


A forduló korábbi eredményei:

A-csoport
UNICS Kazany – Nyizsnyij Novgorod 73-79

B-csoport
Unicaja Malaga – Maccabi Tel-Aviv 66-70

C-csoport
FC Bayern München – Fenerbahce Ülker 86-93
EA7 Emporio Armani Milano – PGE Turow 90-71

D-csoport
Neptunas Klaipeda– Valencia Basket 94-87
Laboral Kutxa Vitoria– Crvena Zvezda 66-86
Olympiakosz – Galatasaray 93-66


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus