Euroliga: Elkapta az újonc a Barcát

A nyitónapon rangadónak indult, ám kiütés lett a CSZKA-Maccabi csata vége. Győzelemmel kezdett mindkét török újonc.


A nyitónapon rangadónak indult, ám kiütés lett a CSZKA-Maccabi csata vége. Győzelemmel kezdett mindkét török újonc, ennek egyik elszenvedője meglepetésre a Barcelona volt. Az Olympiakosz, a Zvezda és a Malaga is hozta a kötelező hazait, így az első vendégsikerre még várni kell.


Alapszakasz, 1. forduló

A-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 1-0) – Strasbourg IG (francia, 0-1) 81-59

A 25 eladott labdája megpecsételte a gyengécskén bemutatkozó Strasbourg sorsát a Kombank Arenában, a Crvena Zvezda a vártnál sokkal simábban hozta a gallok elleni összecsapást. Pedig az első negyedben még végig a vendégek vezettek, ám a második negyed elején egy 15-2-es roham meghozta a Zvezda számára az áttörést. Maik Zirbes (18 pont, 7 lepattanó, 12/9 mezőnyből) megállíthatatlan volt a szerbektől, a 13. percben már 14 pontnál járt. Egyébként is elképesztően jó szezont fut az extra hatékony tavalyi cserecenter, aki Boban Marjanovics távozása után végre kiteljesedhet. A meccs második félideje egyébként már meglehetősen egyoldalú volt, a Zvezda könnyedén tartotta, illetve még növelte is előnyét. A Strasbourgból egyedül csak Rodrigue Beaubois (17/9 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) emelhető ki, rajta nem múlt csapata lehangoló veresége.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Zirbes 18, Mitrovics 13/6, Jovics 12/3, Thompson 11/6
A Strasbourg legjobb dobói: Beaubois 17/9, Golubovics 12, Leloup 11/3


B-csoport

Olympiakosz (görög, 1-0) – Cedevita Zagreb (horvát, 0-1) 76-61

Nehezen indult a Cedevita elleni meccs az Olympiakosz számára, ám a második félidei szigorúbb védekezésének köszönhetőn a számokat tekintve is kijött a különbség a csapatok között. A Cedevita bátran kezdett, Miro Bilan (10 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) jópárszor megforgatta emberét, de a másik magasember, Tomislav Zubcic (16/3 pont, 6 lepattanó) is remekül megélt, így elsősorban a kettejük 21 pontjának köszönhetően teljesen nyílt volt a meccs a nagyszünetben (38-35).

Kezdetben a fordulás után sem változott semmi, sőt a Cedevita vezetett 47-43-ra. Ekkor azonban magasabb fokozatba kapcsoltak a görögök, végre a védekezésük is összeállt, így 14-1-gyel zárták a negyedből hátralévő időt. Fizikálisan elfogyott a Zágráb, ám szégyenkeznivalójuk így sincs, jól helytálltak az Olympiakosz ideiglenes otthonában, a krétai Heraklion Arenában. A pireusziak közül hárman is igazán impozáns teljesítménnyel rukkoltak elő, elsősorban Jorgosz Printezisz (20 pont, 8 lepattanó, 11/9 dupla), illetve Patric Young (16 pont, 6 lepattanó, 4 blokk) és a dupla-duplát elérő Matt Lojeski (14/9 pont, 10 lepattanó) voltak kiemelkedőek.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 20, Young 16, Lojeski 14/9, Mancarisz 11/9
A Cedevita legjobb dobói: Pullen 18/12, Zubcic 16/3, Bilan 10


C-csoport

Pinar Karsiyaka (török, 1-0) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 0-1) 71-62

Hatalmas szívvel és lelkesedéssel játszva alaposan meglepte, a harmadik negyedben pedig le is játszotta a pályáról a Karsiyaka a Barcelonát. A mezőny legjobbja, Colton Iverson (16 pont, 8 lepattanó) már a meccs elején villogott Ante Tomicék ellen, amire szüksége is volt a török bajnoknak, hiszen ezzel tartotta egálban csapatát a Laboraltól megszerzett sokoldalú magasember. A félidőig a látványos jelenetek helyett – ahogy mondani szokás – inkább a játék küzdő jellege dominált, rengeteg fault tördelte a játékot.

A 29-27-es félidő után aztán teljesen megváltozott a játék képe, hiszen míg egy feltüzelt, megalkuvást nem tűrő Karsiyaka futott ki a szünet után a parkettre, addig a Barca nagyon langyosan, ötlettelenül játszott. Ennek nem is lehetett más a következménye, minthogy az izmiriek átrohantak a katalánokon. A negyedet 10-0-val zárta a Karsiyaka, Gönlüm triplája után már 54-38-ra mentek a hazaiak. A záró játékrészt is kiválóan menedzselte a házigazda, ölték a támadóidőt és nem engedték igazán feljönni a Barcát. Iverson mellett Justin Carter (11/3 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) volt kiemelkedően hasznos, még úgy is, hogy nem ment neki a dobás (10/2 mezőnyből). A gránátvörös-kékeknél egyedül talán csak Justin Doellman (14/6 pont, 7 lepattanó) dicsérhető, többeknek a teljesítménye is bőven hagyott kívánnivalót maga után.

A Karsiyaka legjobb dobói: Iverson 16, Gabriel 12, Ju. Carter 11/3, Ragland 10/6
A Barcelona legjobb dobói: Doellman 14/6, Perperoglu 11/3


D-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 1-0) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 0-1) 100-69

Meglepően nagy verésbe futott bele a Maccabi a CSZKA otthonában, ekkora különbségre senki nem számított előzetesen. Még akkor sem, ha a CSZKA hagyományosan jól indítja a szezonjait, és tudva lévő volt előzetesen is, hogy rangadó ide vagy oda, a két csapat jelenleg nem áll azonos szinten. Az első meccsen még egyáltalán nem működött a Farmar-Rochestie hátvédpáros az izraelieknél, de Farmar (17/3 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) legalább az elején még betalálgatott, amivel 14-11-re vezetett is a Maccabi. A vendégek öröme azonban nagyjából eddig tarthatott, hiszen beindult a CSZKA óramű pontosságú gépezete, mely a játék minden elemében sokkal jobb volt a sárga-kékeknél. A Nando De Colo (17/3 pont, 3 lepattanó) – Milos Teodoszics (15/3 pont, 5 gólpassz) – Aaron Jackson (12 pont, 7 gólpassz) trió egészen elképesztő volt, a pontjaikon túl lényegében minden támadás rajtuk futott át és folyamatosan megteremtették a helyzeteket a többiek számára is.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 17/3, Teodoszics 15/3, Jackson 12, Fridzon 11/3, Nichols 10/3
A Maccabi legjobb dobói: Farmar 17/9, Rochestie 14/6, Ohayon 13/3

Darüssafaka Dogus (török, 1-0) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 0-1) 83-74 h.u.

Emlékezetesre sikeredett a Darüssafaka bemutatkozása az Euroligában, hiszen az isztambuliak előbb a hosszabbítást, majd a győzelmet is kicsikarták a Sassari ellen. A szárdok ugyanakkor sajnálhatják ezt a meccset, hiszen komoly győzelmi esélyük volt, ami alapjában határozhatta volna meg a további sorsukat. Már korán 11 pontos előnyt szereztek a vendégek (16-27), ám a félidőben mégis a törökök vezettek egyetlen ponttal (32-31). A folytatásban aztán folytatódott a hullámvasutazás, hiszen hol az egyik, hol a másik csapat lépett meg pár ponttal. A rendes játékidő végén Milko Bjelica (15/9 pont, 7 lepattanó) egy igencsak nehéz triplával kiharcolta a hosszabbítást, ahol már nem kegyelmezett a Darüssafaka. Bjelica és Emir Preldzic (7 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó) mellé Reggie Redding (12/3 pont, 9 lepattanó) is feléledt a hosszabbításra, ami elengedhetetlen volt a török győzelemhez.

A Darüssafaka legjobb dobói: Bjelica 15/9, Gordon 12, Redding 12/3, Slaughter 10
A Sassari legjobb dobói: Stipcevic 14/6, Haynes 12/6, Alexander 11

Unicaja Malaga (spanyol, 1-0) – Brose Baskets Bamberg (német, 0-1) 76-71

Nem sok izgalmat tartogatott a Malaga és a Bamberg mérkőzése, ahol egy félidőt bírt a német bajnok a vendéglátókkal szemben. A meccs első fele kiegyenlített volt, a másodikban azonban Mindaugas Kuzminskas (18/6 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) főszereplésével ellépett a Malaga. A harmadik negyedet 12 ponttal nyerte meg a hispán alakulat, így a negyedikben már csak arra kellett ügyelniük, hogy megtartsák előnyüket. Mivel a Bamberg továbbra sem volt igazán átütő, így ez sikerült is nekik. A németek új szerzeményei közül Nikosz Ziszisz (16/6 pont, 4 gólpassz) és Nicolo Melli (10/6 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) is jól mutatkozott be, rajtuk nem múlott semmi.

A Malaga legjobb dobói: Kuzminskas 18/6, Thomas 13, Hendrix 10
A Bamberg legjobb dobói: Ziszisz 16/6, Strelnieks 13/9, Melli 10/6, Wanamaker 10

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus