Euroliga: Ellopta az Olympiakosz a Barca pályaelőnyét

Két egészen pazar meccsel folytatódott a rájátszás, ahol megszületett az első vendéggyőzelem az Olympiakosz jóvoltából.

 

Vaszilisz Szpanulisz feltámadásával és Jorgosz Printezisz élete egyik legjobb meccsével kiegyenlítette a párharcot a hatalmas mezőnymunkát bemutató Olympiakosz a gyengén dobó Barcelona otthonában. Nagyon közel volt a bravúrhoz az Efes is, ám végül a Real Madrid Felipe Reyes triplájával visszahozta a sírból a meccset és 2-0-s előnybe került.

 

Negyeddöntő, 2. mérkőzések

Real Madrid (spanyol) – Anadolu Efes (török) 90-85

Az első meccsen bemutatott remek teljesítményét is felül tudta múlni ezen az összecsapáson az Efes, és komoly győzelmi esélye volt a Real Madrid otthonában. A spanyolok azonban ismét bizonyították klasszisukat, a 40 perc során kétszer is vesztettnek tűnő helyzetből álltak talpra, és végül két parádés triplával megnyerték a meccset. Az Efes rászolgált volna a győzelemre, ám az állás 2-0, így mehetnek át a csapatok Isztambulba.

Ahogy arra számítani lehetett, a kezdésre most nagyon odafigyelt a Real, 9-2-vel nyitották a meccset, majd az első negyedben már 11 pontig jutó Rudy Fernandeznek (15/3 pont, 7 gólpassz) köszönhetően 22-11-re húztak el. Ettől aztán túlzottan is megnyugodhatott a Madrid, így az Efes megfontolt támadójátékkal és jó védekezéssel egy 14-0-s sorozattal válaszolt, majd félidőre a szerdai meccshez hasonlóan nyolcpontos előnyt épített fel (37-45). A törökök nagyszerűen használták magasembereiket, Nenad Krsztics (23 pont, 6 lepattanó, 10/7 mezőnyből) mindig megjátszható volt a palánk alatt, de Dario Saricot (11/3 pont, 9 lepattanó) is csak dicsérni lehetett. Ezzel szemben a Real belső emberei alig-alig jutottak csak dobóhelyzethez, a távolról való lövöldözés pedig nem vezetett eredményre.

A nagyszünetben a hazai szurkolók reménykedhettek, hogy ezúttal is egy más szemléletben játszó királyi gárda jön ki az öltözőből, mint legutóbb, ám ez nem így történt. Sőt, a helyzet még sokkal rosszabb lett, mint a félidő előtt, hiszen még a fiatal Cedi Osman (12/6 pont, 4 lepattanó) is oktatta a Real rutinos sztárjait, elsősorban az ő 9 pontjának köszönhetően 62-45-re, 17 ponttal ment az Efes. Égett a ház a madridiaknak, ám ekkor néhány védekezésbeli figyelmetlenséget, illetve könnyű kézzel elszórt dobást kőkeményen megbüntetett a Real, akik gyorsan megérezték a vérszagot. A letámadás megzavarta a törököket, megszaporodott az addig minimális szinten tartott eladott labdáik száma, így a többezres fordulatszámon pörgő Sergio Llull (18/9 pont, 12 gólpassz, 3 lepattanó) főszereplésével 68-67-nél fordítottak a blacók. Ekkor azonban érthetetlen módon nem rogyasztották meg ellenfelüket a madridiak, hiszen visszavettek a védekezésük intenzitásából és nem helyeztek nyomást a labdás játékosra. Ennek köszönhetően ahogy a meccs elején, úgy ismét könnyen megjátszható lett Krsztics a gyűrű alatt, illetve két tripla is beesett, így négy perccel a vége előtt, 70-78-nál igencsak az Efesnek állt a zászló. A hajrában azonban a törökök is elkövettek néhány nagy hibát, hiszen a támadások során kikerült a labda a rájátszásbeli rekordot 15 gólpasszal megdöntő Thomas Heurtel (16/9 pont, 15 gólpassz, 6 lepattanó) kezéből, illetve Sztratosz Perperoglu három teljesen üres triplát is mellélőtt, így pedig megkapta a végső esélyt a Real. A sztárcsapat pedig élt is a lehetőséggel, az addig gyengélkedő Sergio Rodriguez és a nem éppen a tripláiról híres Felipe Reyes hármasával megfordította a meccset a spanyol gárda (83-82). Érdekesség, hogy Rodriguez minden pontját az utolsó három percben szerezte, ezen a triplán kívül csak büntetőket értékesített, azokkal viszont lezárta ezt a remek találkozót.

A Real Madrid legjobb dobói: Llull 18/9, Fernandez 15/3, Rivers 14/6, Rodriguez 11/3, Nocioni 10
Az Efes legjobb dobói: Krsztics 23, Heurtel 16/9, Osman 12/6, Perperoglu 11/6, Saric 11/3

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Real Madrid javára.

 

FC Barcelona (spanyol) – Olympiakosz (görög) 63-76

Az Olympiakosz önmagához képest méltatlanul gyenge játékkal, nagyon simán került 1-0-s hátrányba, ami elsősorban Vaszilisz Szpanulisz formán kívüli teljesítményének, illetve a gyenge lepattanózásnak volt betudható. Most viszont mindkét tényező a helyén volt a görögöknél, a korábbi háromszoros Final Four MVP is egyértelműen elkezdte a párharcot, az ő játékra gyakorolt hatása pedig a két végeredményből jól kiolvasható. A Barcelonában az első meccsen csúnya bokasérülést szenvedő Brad Oleson nem tudta vállalni a játékot, és az ő hiánya alaposan érződött is a katalánok játékán és dobóteljesítményén.

Jól kezdte (3-9), és ezúttal jól is folytatta a meccset az Olympiakosz, elsősorban a védekezése volt oktatófilmbe illő a görög csapatnak. Hatalmasat lábmunkáztak a blokkoknál a vendégek, nagyszerűen védték a kinti és a benti embereket egyaránt, de a lábak mellett a kezek is folyamatosan jártak, ezzel lezárva a passzsávok nagy részét. Már az elejétől kezdve küzdelmes volt a mérkőzés, ez pedig egyértelműen az Olympiakosznak kedvezett, a sokszor tanácstalan Barca mindössze 10 pontra volt képes az első negyedben (10-15). A pireusziaknál Vaszilisz Szpanulisz (16/12 pont, 5 gólpassz) ismét sérülése előtti fényében tündökölt, de az igazi show Jorgosz Printeziszé (22/6 pont, 9 lepattanó, 13/10 mezőnyből) volt, aki megállíthatatlan volt, mindenféle dobóhelyzetből és meglehetősen egyedi dobásformából betalált (15-29). A hazaiaktól egyedül Juan Carlos Navarro (16/12 pont, 3 lepattanó) játszott jól, ez pedig semmi jót nem jelentett a gránátvörös-kékeknek. A végére szép statisztikát összehozó Ante Tomic (14 pont, 14 lepattanó, 3 gólpassz) sem tudott ezúttal jelentős befolyással lenni csapata játékára.

A 25-35-ös félidő után a Barca nagy elszántsággal jött ki a pályára és mindent megpróbált, ám közelebb férkőzniük nem sikerült. Az Olympiakoszt ugyanis ekkor a távoli dobások húzták ki a nehéz helyzetből, hiszen négy játékosuk dobott sorozatban öt triplát, amivel megtartották előnyüket (45-56). A záró negyedben sem változott semmi, a Barca továbbra is hadilábon állt a dobásokkal, szinte semmi nem esett be nekik, 68-50-nél pedig már 20 pont közelébe nőtt a különbség, minden eldőlt tehát. Végül a katalánok 63 pontig jutottak, ami a klub történetének leggyengébb teljesítménye a rájátszásokban. Az Olympiakosz tehát a mezőnyben egyedüli csapatként egyenlített, így senkit nem érdekel már náluk az első meccs gyatra teljesítménye, a Barcelonának pedig nyernie kell Pireuszban a jövő héten, különben nem jutnak be a Final Fourba.

A Barcelona legjobb dobói: Navarro 16/12, Tomic 14
Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 22/6, Szpanulisz 16/12, Mancarisz 12/12

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-1.

 

A párharcok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus