Euroliga: ex-soproni győztes kosár és Hangáék elképesztő veresége

Igencsak őrült játéknap volt a csütörtöki az Euroligában, nem kevés magyar vonatkozással, hiszen a Siena első győzelmét a dudaszó pillanatában szerezte meg egy ex-soproni kosaras klasszisokra jellemző találatával, Hanga Ádám új klubja pedig sajnos még mindig honfitársunk nélkül lépett fel Oroszországban, ahol közel állt a bravúrhoz a Lokomotiv Kubany vendégeként, ám hihetetlen szerencsétlen események sorozata után végül kikapott, Krunoslav Simon viszont ezzel párhuzamosan örülhetett, másodszor dobott ugyanis győztes triplát egy héten belül. Jöjjenek a részletek!

A-csoport:

Fenerbahce Ülker (török, 5 - 0) - JSF Nanterre (francia, 2 - 3) 83 - 66

Bár tisztesen helyt állt a francia bajnok, igazán esélye nem volt a bravúrra Isztambulban, ahol a 20 pontos Bojan Bogdanovic, valamint a 15-öt szóró Nemanja Bjelica és a 10 ponttal, 6 lepattanóval, illetve 4 gólpasszal záró Bo McCalebb húzta Fener megtartotta veretlenségét és már közel áll a Top 16-ba jutás bebiztosításához is. A vendégeknél egyedül a 20 egységig jutó Ali Traoré nyújtott kiemelkedőt, de egyértelmű is volt, hogy a Nanterre-nek nem ezt a meccset kell megnyernie a továbbjutáshoz.

A Fenerbahce legjobb dobói: Boj. Bogdanovic 20, Preldzic 16, N. Bjelica 15

A Nanterre legjobb dobói: Traoré 20, Daniels 13, Hladir 10

 

Budivelnik Kijev (ukrán, 1 - 4) - FC Barcelona (spanyol, 3 - 2) 74 - 84

A Barca Pullen, Lorbek és Oleson bevetése nélkül is abszolválta ezt a feladatot, így már pozitív mérleget tudhat magáénak és kezd jó pozícióba kerülni a Top 16-ba jutási esélyeket illetően.

Darjus Lavrinovic (21 pont, 7 lepattanó), DaJuan Summers (14 pont, 7 lepattanó) és Blake Ahearn (14 pont) mellett az új kijevi igazolás Dainius Salenga (10 pont) is kitett magáért az ukránoknál, de ez is kevés volt, ugyanis az irányítót, Janis Sterlniekset (-6-os index) gyakorlatilag kivette a játékból a spanyolok védelme, Hanga Ádám és Lóránt Péter ex-csapattársa, Micah Downs (7-ből 2 mezőnyből, 5 eladott labda) pedig csak szenvedett.

Juan Carlos Navarro (15 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) viszont megszórta magát és még hasznos is volt, a nem éppen támadásbeli használhatóságáról híres Joey Dorsey (16 pont, 2 blokk) igen rendesen megszórta magát, Lampe, Tomic és Nachbar pedig mind hozták a tőlük elvárhatót.

A Budivelnik legjobb dobói: D. Lavrinovic 21, Summers, Ahearn 14-14

A Barcelona legjobb dobói: Tomic 18, Dorsey 16, Navarro 15

 

B-csoport:

Zalgiris Kaunas (litván, 2 - 3) - Brose Baskets Bamberg (német, 2 - 3) 81 - 71

A játéknap egyik meglepetése volt, hogy a német bajnok szinte végig hátrányban küzdve kapott ki a nálánál talán gyengébb kerettel rendelkező, de az edzőcsere óta egyre csak javuló Zalgiris otthonában. A hat kísérletből hat triplát szóró, s végül 24 pontig, illetve 9 gólpasszig jutó Marcus Dentmonon kívül a rutinos litván magasemberek, Ksistof Lavrinovic (11 pont, 7 lepattanó), Robertas Javtokas (12 pont, 9 lepattanó) és Paulius Jankunas (8 pont, 9 lepattanó, 3 szerzett labda) átlagon felüli produkcióval rukkoltak ki.

A németeknél csak a Sanders, Smith páros dicsérhető igazán, egyszerűen képtelen hozni idegenben akár csak hasonló szintet a Bamberg ahhoz, amit saját csarnokában képvisel, így pedig könnyen bajban lehet a továbbjutás kiharcolásával is, holott egyértelműen megvan ehhez a játékoskerete és a játéka is Fleming-legénységnek.

A Zalgiris legjobb dobói: Dentmon 24, Javtokas, Lipkevicus 12-12

A Bamberg legjobb dobói: Sanders, Smith 18-18, Ford, Wright 10-10

 

C-csoport:

Unicaja Malaga (spanyol, 2 - 3) - Montepaschi Siena (olasz, 1 - 4) 73 - 75

Úgy látszik, nem tudja idénre sem levetkőzni hazai csarnoka átkát a Malaga, hiába az edző-, profil-, illetve játékoskeret váltás, most az eddig nyeretlen Sienától sikerült kikapnia az andalúz együttesnek saját közönsége előtt, ráadásul úgy, hogy elég sokáig vezetett Joan Plaza legénysége, majd a hajrában egálnál Jeff Viggiano, a Sopron egykori légiósa egy visszalépős, Nowitzki-féle duplával megnyerte a meccset a Montepaschinak!

A vendégeknél Daniel Hackett (19 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz, 2 szerzett labda) hasznosságára és kiegyensúlyozottságára lassan szavak sincsenek, Kim English elküldése pedig határozottan jó hatással volt Erik Green produkciójára, 20 egységével a mezőny legeredményesebbje volt a légiós. Earl Calloway (3 pont, 2 gólpassz) most teljesen csődöt mondott a spanyoloknál, így hiába Nik Caner-Medley (18 pont, 6 lepattanó) produktív visszatérése, ezen vereségével még komoly bajba is kerülhet az Unicaja a Top 16 felé vezető úton.

A Malaga legjobb dobói: Caner-Medley 18, Z. Dragic 16, Granger 15

A Siena legjobb dobói: Green 20, Hackett 19, Viggiano 12

 

D-csoport:

Lokomotiv Kubany (orosz, 4 - 1) - Laboral Kutxa (spanyol, 2 - 3) 85 - 84

Noha Hanga Ádám mellett Fabien Causeur és Lamont Hamilton sem állhatott a baszkok rendelkezésére, sőt, korán kétszámjegyű hátrányba is került Sergio Scariolo együttese, mégis képes volt fordítani és nagyon közel állni a bravúrhoz a spanyol gárda.

Ugyanakkor a hajrá előtt elveszítette egyik vezérét, Andres Nocionit a vendég együttes, ugyanis az argentin térde megint felmondta a szolgálatot, majd öt pontos fórnál a a végjátékban előbb Walter Hodge faultolt bele Marcus Williams triplakísérletébe, ami után az amerikai kíméletlen ítélet végrehajtónak bizonyult. Ezt követően hibázott a Laboral, a múlt héten győztes triplát jegyző Krunoslav Simonra pedig sakk-matt helyzetet játszott ki a Kubany, a horvát annak rendje és módja szerint be is verte a hármast mínusz kettőnél hat szekundummal a végső dudaszó előtt, ezzel célba is ért a tavalyi Európa Kupa-győztes, ugyanis nem talált már be a másik oldalon a vendég alakulat.

Ezen vereségével nem tudta kijavítani a múltkori, Crvena Zvezda elleni otthoni bukását a Hangát talán már csak egy további hétig nélkülöző Laboral Kutxa, a 23-at szóró Derrick Brown vezette Lokomotiv viszont már fél lábbal a Top 16-ban érezheti magát és egyúttal robog a csoportgyőzelem felé.

A Kubany legjobb dobói: Brown 23, Simon 19, M. Williams 13

A Laboral legjobb dobói: M. Bjelica 16, Pleiss, Nocioni 15-15

 

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 4 - 1) - Panathinaikosz (görög, 2 - 3) 75 - 68

Már az első negyedben 13 pontos előnyt kovácsolt magának a régi önmagát idéző David Blu (14 pont, 8 lepattanó) húzta Maccabi, s igazán veszélyt onnantól már nem is jelentett a vendéglátók győzelmére a Lasme (13 pont, 7 lepattanó, 6 blokk) vezette Panathinaikosz.

A zsinórban negyedszer triumfáló Blatt-tanítványok is versenyben maradtak a csoportgyőzelemért, sőt, jelenleg vezetik is ezt a hatost, míg a Panának így nem lesz egyszerű a helyzete, hiszen a Laboral, Zvezda, Lietuvos trióból kettőt meg kellene előznie majd a végelszámolásnál, s jelenleg hiába áll a harmadik helyen, kemény sorsolása lesz a visszavágó-körben.

A Maccabi legjobb dobói: Ingles, Blu 14-14, Hickman 13

A Panathinaikosz legjobb dobói: Lasme 13, Pappas 12, Focisz, Bramos 8-8

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus