Euroliga: Fantasztikus végjáték a Malaga-Efes meccsen

A Real Madridnak és az Olympiakosz simán nyert, az izgalmakról pedig a Malaga és az Efes gondoskodtak a pénteki játéknapon.

A Malaga és az Efes összecsapásán az utolsó hat másodpercben két kulcsfontosságú tripla is esett, melyek után végre a spanyolokkal is történt valami jó. A Real Madrid triplazáport zúdított Isztambulra és lejátszotta a pályáról az ezer sebből vérző Galatasarayt, illetve az Olympiakosz is biztosan nyert Milánóban. Íme a kilencedik forduló pénteki játéknapjának összefoglalója!

 

Top 16, 9. forduló

E-csoport

Galatasaray (török, 2-7) – Real Madrid (spanyol, 8-1) 71-107

A Real Madrid lényegében egy téttel bíró edző-/bemutatómeccset játszott a Galatasaray otthonában, amit nagyon simán nyertek meg. A királyiak 100 felett szórtak idegenben, melyből 54 pontot hárompontosból szereztek. Ez a 18 tripla egyébként Top 16-os rekordot is jelent egyben, ráadásul parádés százalékkal is dobtak Pablo Laso fiai (28/18, 64%). Ebben a fantasztikus támadójátékban természetesen a gólpasszok sem maradhattak el, csapatszinten összesen 29-et osztott ki a Real, ami 1-gyel marad csak el a szintén Top 16-os rekordtól. A 107 dobott pont szépen megoszlott a madridi játékosok között, hiszen heten is kétszámjegyű pontot szereztek közülük, jó alkalom volt ez mindenki számára a statisztikák javítására. Felsorolni is hosszú lenne mindenkit, a legsokoldalúbban és leghatékonyabban talán Sergio Rodriguez (14/12 pont, 7 gólpassz, 6/4 tripla), Rudy Fernandez (17/15 pont, 7/5 tripla) és Andres Nocioni (16/12 pont, 4 lepattanó, 5/4 tripla) játszottak közülük.

Félidőben már 57-34-re vezetett a Real, ám mindezek ellenére is minden dicséretet megérdemelnek a törökök hozzáállásuk miatt. Nemcsak a játékosok, akik egy 15-0-s rohammal próbáltak feljebb kapaszkodni, hanem a szurkolók is, akik az anyagi nehézségek ellenére, vagy éppen ezért még fokozottabban kiálltak kedvenceik mellett és végig buzdították őket. Ahogy nyilván sokan tudják, a csapat kapitánya és vezére, Carlos Arroyo is elhagyta a héten a Galatát, így kellett harcba szállniuk most az isztambuliaknak. Emelt fővel jöhettek le a pályáról a házigazdák, néhányan közülük, így például Patric Young (19 pont, 8 lepattanó), Kerem Gönlüm (15 pont, 6 lepattanó) vagy éppen Ender Arslan (17/9 pont, 3 gólpassz) pedig kifejezetten jól is játszottak, de a nagy különbség reális a csapatok között jelen állapotukban.


A Galatasaray legjobb dobói: Young 19, Arslan 17/9, Gönlüm 15
A Real Madrid legjobb dobói: Fernandez 17/15, Nocioni 16/12, Carroll 15/9, Rodriguez 14/12, Ayon 14, Reyes 11, Buruszisz 10

 

F-csoport

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 2-7) – Olympiakosz (görög, 8-1) 74-83

Magabiztos milánói győzelmével továbbra is tartja első helyét az F-csoportban az Olympiakosz kilenc forduló eltelte után. Végig kézben tartotta a meccset a pireuszi gárda, az Olimpia egyetlen másodpercig sem tudott előnyben kosarazni ezen az estén. 15-4-es kezdéssel adta meg a meccs alaphangját az Olympiakosz, jelezve, hogy egyértelműen nyerni jöttek a lombard fővárosba. A Milano azonban zárkózni kezdett, egyetlen pontra közelítették meg ellenfelüket (25-26). Ennél közelebb azonban nem jutottak, hiszen Othello Hunter (14 pont, 6 lepattanó) személyében új ember állt a görögök élére, akit Vaszilisz Szpanulisz (14/9 pont, 8 gólpassz) segített, többek között remekbe szabott gólpasszok formájában. Félidőben ismét 10 pont volt a különbség (32-42), amit később elsősorban Alessando Gentile (24 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) próbált faragni. Ekkor azonban egy újabb vendégjátékos, Jorgosz Printezisz (13 pont, 7 lepattanó) lépett elő, aki összetéveszthetetlen stílusú dobásaival ismét lökést adott az Olympiakosznak, a jó védekezésnek köszönhetően pedig ez az előny már nem is nagyon csökkent a folytatásban. A görögök legfőbb erénye ismét az igen magas szintű csapatjáték volt, illetve hogy a meccs egyes szakaszaiban rendre volt valaki náluk, aki vállára vette a csapatot.

A Milano legjobb dobói: Gentile 24, Brooks 17/3
Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 14/9, Hunter 14, Printezisz 13, Dunston 12, Darden 10

 

Unicaja Malaga (spanyol, 2-7) – Anadolu Efes (török, 4-5) 93-90

Nem tudta kihasználni az Efes a Laboralt csütörtöki, CSZKA Moszkva elleni vereségét, hiszen egy utolsó másodperces triplával legyőzte őket a második győzelmét megszerző Malaga. A másik nézőpontból viszont a spanyoloknak visszaadta a sors azt, amit az idei szezon során már oly sokszor elvett tőlük, és végre ők jöttek ki jól egy végjátékból. Pedig most is úgy tűnt, hogy sikerül kiénekelni a sajtot a hispánok szájából, hiszen 38 percnyi vezetés után a végjáték az Efesé volt, egészen az utolsó dobásig.

Nagyon összeszedetten, jól kosárlabdázott a meccs első felében a Malaga, elsősorban Mindaugas Kuzminskas (13/3 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és az extra dobásokat bepörkölő Ryan Toolson (25/9 pont) vezették a házigazdákat. A túloldalon Nenad Krsztics (14 pont, 9 lepattanó) remekelt, ő tartotta sokáig látótávolságon belül az Efest. A harmadik negyed végén aztán már elkezdett csökkenni a Malaga 10 pont körüli előnye, majd a végjátékra Thomas Heurtel (23/9 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) is megállíthatatlan üzemmódba kapcsolt, és a francia irányító kosarával 82-83-nál először vezetett a meccsen az Efes. A következő percek a büntetőkről szóltak, amiből jobban jött ki a Malaga, ám 90-87-nél Heurtel félig-meddig futtából vágott be egy eszelősen nagy triplát, ezzel kiegyenlített. 6 másodpercet azonban még hagytak az órán a spanyoloknak a vendégek, ami egy időkérés után bőven elég volt még a másik hadvezérnek, Toolsonnak is egy dobásra. A nagy formában játszó amerikai előbb beültette a hintába a ráváltó Saricot, majd oldalra lépve elengedett egy utolsó másodperces trojkát, ami csont nélkül vágódott a törökök gyűrűjébe. Ezek után joggal ünnepelhette kedvenceit a lelkes publikum, ennyi feltétlenül kijárt már a spanyoloknak.

A Malaga legjobb dobói: Toolson 25/9, Stefansson 15/6, Kuzminskas 13/3, Granger 10
Az Efes legjobb dobói: Heurtel 23/9, Krsztics 14, Saric 10, Korkmaz 10/6

 

A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
Zalgiris Kaunas – ALBA Berlin 80-72
Crvena Zvezda – Maccabi Tel-Aviv 89-76
Panathinaikosz – FC Barcelona 77-81

F-csoport
Fenerbahce Ülker – Nyizsnyij Novgorod 92-79
Laboral Kutxa Vitoria – CSZKA Moszkva 74-81


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus