Euroliga: Fener először vagy Olympiakosz negyedszer?

Ma este 8 órakor feldobják a labdát az idei nagyszerű szezont lezáró isztambuli Final Four döntőjében, ahol eldől, hogy a hazai pályán játszó Fenerbahce története során először, vagy az Olympiakosz immár negyedszer tudja-e elhódítani a trófeát. A finálét délután 5-től a bronzmeccs előzi meg a Real Madrid és a CSZKA Moszkva részvételével.

Bronzmeccs

Real Madrid (spanyol, 1.) – CSZKA Moszkva (orosz, 2.) (17.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Két valóban csalódott csapat, az alapszakaszban az első két helyen végzett két kosárlabda-szuperhatalom, a Real Madrid és a CSZKA Moszkva vívhatják idén a bronzmeccset. Egyik sztárcsapat sem ezért utazott Isztambulba, a tavalyi Laboral Kutxa-Lokomotiv csatával ellentétben itt egyik fél sem tekinti ezt az eredmény még csak részsikernek sem, mindketten a végső győzelem reményében futottak neki a hétvégének. Erre azonban már nincs esélyük, és ezt mindkét gárda csakis saját magának köszönheti. A pénteki elődöntőkben (melyekről ITT olvashattok) ugyanis a Realban csak Sergio Llull és Jaycee Carroll játszottak jól, ez pedig még egy igazán szoros meccshez is kevés volt az egyénileg és csapatszinten is sokkal jobb Fenerbahce ellen. A CSZKA Moszkva újabb nagy leolvadása pedig már-már megszokottnak számít, ám míg a tavalyi döntőben megúszták az oroszok a 20 pontos előnyük elherdálását, addig most a mumusuknak számító Olympiakosz – az előző évekhez hasonlóan – megbüntette őket, 13 pontos hátrányból fordítottak a görögök. Nagy kérdés tehát, hogy a madridi vagy a moszkvai sztárcsapat közül melyik lesz motiváltabb, egy nagyszerű meccsben mindenesetre reménykedhetünk, ahol már egyik csapatot sem nyomja a tét és ahol mindketten tudásuk legjavát tudják nyújtani felszabadult játékkal.

 

Döntő

Fenerbahce (török, 5.) – Olympiakosz (görög, 3.) (20.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Ma este 8 órakor felkerül a pont az i-re, azaz kiderül, hogy az idei megreformált, pazar Euroliga-idényt a Fenerbahce és az Olympiakosz közül melyik kiváló gárda nyeri meg. A törökök történetük első végső sikerére készülnek az elsőszámú európai sorozatban, sőt, első török csapatként hódítanák el a trófeát, míg az Olympiakosz immár negyedszer, 2013 után először lenne újra bajnok. A pénteki elődöntőkben mindkét gárda nagyszerű lélekemelő győzelmeket aratott, hiszen a Fener remek játékkal lényegében esélyt sem adott a Real Madridnak, míg az Olympiakosz ismét megmutatta, hogy mekkora szívvel tud küzdeni és 13 pontos hátrányt ledolgozva, a végjátékban jól koncentrálva legyőzte a CSZKA Moszkvát. Nagy meccsre van tehát kilátás a mai döntőben, ahol két roppant kemény, fizikális és kontrollált játékot játszó alakulat csap össze egymással. A védelmük mindkettejüknek ragyogóan működött csaknem a szezon egésze során, és ez most is igaz, mind a Fener, mind pedig az Olympiakosz ellen nagyon alacsony százalékkal dobnak az ellenfelek (pénteken a Real 75, a CSZKA pedig 78 pontra volt csak képes).

A védekezés mellett a kulcsjátékosok és potenciális nyerőemberek tekintetében sem állnak rosszul a felek, görög oldalon Vaszilisz Szpanulisz nevét talán felesleges is külön leírni, minden európai kosárbarát számtalan nagy dobást és meccsnyerő momentumot tudna felidézni a Most Vassilis Playertől. A Fener oldalán a Real elleni elődöntőben megállíthatatlanul domináló, tripla-dupla közelében (18 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk) járó, a 30. születésnapját tegnap ünneplő Ekpe Udoh lehet a legfontosabb láncszem, az ő lelassítására azonban a Khem Birch, Nikola Milutinov, Patric Young trió jóvoltából lehet megoldása az Olympiakosznak. Így a Panathinaikosz elleni negyeddöntős sorozatban brillírozó Bogdan Bogdanovicsra hárulhat a szokásosnál is nagyobb teher török részről, ő jelentheti a szükséges pluszt csapatának. Az esélyeket tekintve mint minden egymeccses döntőben, úgy most is nagyon nehéz tippelni, talán csak a hazai pálya előnye az, ami alapján inkább a Fener sikerére fogadnánk, a sárga-kék fanatikusok már pénteken is egészen hátborzongató atmoszférát teremtettek és teljes erőbedobással buzdították kedvenceiket a Sinan Erdem Dome-ban. Az alapszakaszban is előny volt egyébként a hazai pálya, mindkét gárda biztosan nyert saját otthonában, ám ennek már tényleg az égvilágon semmi jelentősége nincs a mai döntőt illetően.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus