Euroliga: Fener-Real szuperrangadó az első kör végén

A forduló meccse mellett a Zalgiris-Olympiakosz derbi is nagy rangadóvá nemesült az év végére, a Pana a mélyrepülésben lévő Valenciánál zárja az alapszakasz első felét, a Maccabi pedig a feljövőben lévő Malagát fogadja.

Alapszakasz, 15. forduló

Fenerbahce Dogus (török, 9-5) – Real Madrid (spanyol, 8-6) (18.45, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb párosítása és legnagyobb rangadója a Fenerbahce és a Real Madrid éppen aktuális összecsapása. A két csapat legutóbb a májusi Final Four elődöntőjében találkozott egymással, mikor a házigazda törökök legyőzték az alapszakasz-győztes spanyolokat, ami ha úgy tetszik egy előrehozott döntőnek is beillett. Most ugyanúgy Isztambulban néznek farkasszemet egymással a felek, és az elvárások most is rendkívül nagyok ezzel a találkozóval szemben. Ráadásul mindkét csapatnak nagyon kellene a győzelem, hogy továbbra is ott legyenek az első négy hely környékén, ami majd pályaelőnyt biztosíthat nekik a rájátszásban. A Fener ugyanis két vereséget is beszedett az elmúlt hetekben az így szintén közvetlen riválisukká vált Zalgiristól és Maccabitól, melyek után egy újabb botlás most nem nagyon férne bele nekik. A Real ezzel szemben feljövőben van a borzalmas novemberük után, a spanyolok megtalálták, hogy a rengeteg sérültjük hiányában mit kell játszaniuk, illetve rendezték védekezésüket is, így a legutóbbi három meccsüket már megnyerték. Nekik is fontos volna az újabb győzelem, hogy ne szakadjanak le az egyik legnagyobb riválisuktól, a szokásos presztízsen túl tehát a kemény pozícióharc szempontjából sem mindegy ennek a derbinek a végkimenetele.

Zalgiris Kaunas (litván, 9-5) – Olympiakosz (görög, 11-3) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Fener-Real derbi árnyékában rendeznek ma egy másik roppant ígéretes meccset is, méghozzá a Zalgiris és az Olympiakosz főszereplésével. A litvánoknak köszönhetően ma már nagy rangadónak kiálthatjuk ki ezt a találkozót is, ami a szezon elején még biztosan nem így lett volna. A Jasikevicius-had ugyanis elsöprő lendülettel száguldott át a mezőny nagy részén, és jelenleg is bombaformában vannak a kaunasiak, hiszen a legutóbbi négy meccsüket kivétel nélkül megnyerték, és így minden várakozást felülmúlva most 9-5-ös mérleggel foglalnak helyet a liga elitjében. Az Olympiakosz is mondhatni, hogy túlteljesíti az elvárásokat, ami nem is feltétlenül a tabellán elfoglalt helyükben, hanem a győzelmeik számában mutatkozik meg, a 11 sikerüket ráadásul nagyrészt Szpanulisz nélkül aratták. Ezen felül a tavalyi másik három Final Four csapatot egyaránt megverték, a sort múlt héten a CSZKA legyőzésével tették teljessé. Méghozzá szinte a komplett centersoruk nélkül, hiszen Milutinov és Printezisz sem volt bevethető, egyedül az extrát hozó McLean állt rendelkezésre klasszikus magasemberként. Printeziszék státusza erre a meccsre is bizonytalan, és a Zalgirisben sem bemutatkozik még be a friss igazolás, a jelenlegi sikeréhes állomány mellé megszerzett rutinos, az NBA-ből bő egy évtized után visszatérő Beno Udrihot.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 8-6) – Unicaja Malaga (spanyol, 6-8) (20.05, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Néhány héttel korábban minden bizonnyal az érintett két csapat szurkolóin kívül nem sokakat hozott volna lázba egy Maccabi-Malaga meccs, azóta viszont az andalúzok mintegy varázsütésre megtáltosodtak. A Malaga nem túl izgalmas támadójátéka hirtelen élettel telivé vált, a bombaformában lévő Nemanja Nedovics diktálja a csapat tempóját, aminek köszönhetően a legutóbbi három meccsüket megnyerték, így lassan ők is visszaszállnak a rájátszásért vívott harcba. Ami a Maccabit illeti, az izraeliek néhány nagy idegenben elszenvedett zakó után a címvédő Fenert verték meglepően magabiztosan legutóbb, csattanós választ adva a bennük kétkedőknek. Norris Cole-ék egyébként is rendre a szebbik arcukat mutatják odahaza, és már csak emiatt is ők ennek a mai meccsnek az esélyesei.

Valencia Basket (spanyol, 3-11) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 10-4) (21.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Ahogy mondani szokás, „országos 2-esnek” ígérkezik a Valencia-Panathinaikosz mérkőzés, hiszen két teljesen ellentétes formát futó csapat néz farkasszemet egymással. A spanyolok ugyanis immár tízmeccses vereségsorozatnál tartanak, amivel szemben a görögök legutóbbi kilenc meccsen aratott nyolc győzelme áll. A Panát ráadásul még Nick Calathes kidőlése sem zavarta meg, a Zöldek nélküle is hozták a múlt heti dupla forduló meccseit a Maccabi és a Zvezda ellen. Az irányítót egyébként az akkori hírek szerint mintegy 10 napig kellett volna nélkülöznie csapatának, de a sérült válla még mindig nem jött rendbe, és még ma sem fog játszani. A favorit tehát nem kérdés, hogy a Pana ezen a meccsen, ám minden sorozatnak meg kell szakadnia egyszer, és már alig várjuk, hogy ez a jobb sorsra érdemes spanyol bajnoknál is megtörténjen, de azért az nagy durranás lenne, ha ez éppen most történne meg.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus