Euroliga: Gond nélkül nyertek a nagycsapatok

A Top 16 második fordulójában csütörtökön behúzta a győzelmet a Real Madrid, a CSZKA Moszkva, a Maccabi Tel-Aviv és az Olympiakosz is.

Top 16, 2. forduló

E-csoport

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 1-1) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 0-2) 78-67

A Maccabinak sikerült javítania az első fordulóban elszenvedett veresége után, a Crvena Zvezda viszont újabb vereséget volt kénytelen elkönyvelni. A meccs egészét tekintve sokkal jobban játszottak az izraeliek, a Zvezdának csak rövid fellángolásokra tellett ezúttal. Az első félidőben a remeklő Nikola Kalinics (18/9 pont) ponterősségének köszönhetően még néhány pontos távolságban tartotta magát a Zvezda, sőt, a második félidőben a vezetést is sikerült átvennie (40-42). Ez az előny azonban pünkösdi királyságnak bizonyult, a Maccabi újra beerősített, a negyedik negyedben pedig alaposan el is húzott (77-59). Tette mindezt nem is akármilyen játékkal, káprázatos alley-oop passzok és zsákolások sorát mutatták be a jól játszó hazaiak. Megosztották egymás között a terheket a Maccabi játékosai, csak Brian Randle (16 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés) emelhető talán ki, aki ismét óriási mezőnymunkát végzett. Illetve érdemes megemlíteni Szofoklisz Szkorcanitiszt (15 pont, 5 lepattanó) is, a görög óriás magasan a legjobb meccsét játszotta a szezonban. A Zvezdában Kalinics mellett azért hozta a jónak mondható számokat Marcus Williams (13/6 pont, 9 gólpassz) és Boban Marjanovics (10 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) is, ám a hatékonyságukat tekintve mindketten alulteljesítettek. Ez főleg Marjanovicsra igaz, a szerb toronytól a 10/4-es mezőnymutató nem megszokott dolog.

A Maccabi legjobb dobói: Randle 16, Szkorcanitisz 15, Pargo 12/6, Ohayon 10/3, Landesberg 10
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Kalinics 18/9, Williams 13/6, Marjanovics 10

 

Real Madrid (spanyol, 2-0) – Galatasaray (török, 1-1) 93-78

Nem okozott gondot a Real Madridnak a Galatasaray legyőzése, sima meccsen hozták második győzelmüket a spanyolok. Az első negyedben a nagyon jól működő támadójátéka tartotta meccsben a Galatát, a szemre is tetszetős támadások nagy részét eredményesen fejezte be a török alakulat. Sőt, 25-27-nél egy triplával a vezetést is átvette – mint később kiderült a meccsen utoljára – a Galata. A vendégek védekezésével azonban már ekkor is voltak gondok, várható volt, hogy a nagy kosarak nem fogják kisegíteni őket végig a meccs folyamán. Ez így is lett, és mivel hátul nem tudott feljavulni a Galata, így hirtelen elkezdett nőni a különbség. Villámgyors akciókkal, remekbe szabott passzokkal, zsákolásokkal futott át a Real ellenfelén, a 25-27-es hátrányból bő két perc alatt 38-27-es előny lett egy 13-0-s rohammal. A csapatok közti differencia rövidesen még ennél is tovább nőtt, félidőben már 55-39-re vezettek a blancók.

A meccs érdemi része ezzel véget is ért, a Galata nem tudott már visszajönni a meccsbe a nagyszünet után sem. A hazai játékosok húzták a Real szekerét ezen az estén, a közönségkedvenc Felipe Reyes (22 pont, 11 lepattanó) például fénykorában sem hozott ennél sokkal jobb meccseket. Reyes mellett Rudy Fernandez (15/9 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) és Sergio Llull (12/6 pont, 7 gólpassz) is nagyon jól játszott. A túloldalon Zoran Erceg (17/9 pont, 5 lepattanó) volt a legeredményesebb, de a harmatos védekezésével nagyban ludas volt például Reyes eredményességében, illetve a második negyedbeli nagy Real-rohamokban.

A Real Madrid legjobb dobói: Reyes 22, Fernandez 15/9, Rodriguez 13/3, Llull 12/6
A Galatasaray legjobb dobói: Erceg 17/9, Arroyo 11, Arslan 11/9

 

F-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 2-0) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 0-2) 99-90

Leginkább egy bemutatómeccshez hasonlított a CSZKA Moszkva és a Laboral Kutxa találkozója, gyors játék, sok rádobás és pont jellemezte a találkozót. A csapatok azonban nem voltak egy súlycsoportban, nem kérdés, hogy az oroszoké a jóval erősebb állomány, és ez a különbség ezúttal is megmutatkozott a mérkőzésen. 8-0-lal kezdtek a moszkvaiak, a Laboral azonban ekkor még összeszedte magát, és feljött minimális különbségre (21-20). A CSZKA összekapta védekezését, és egy újabb 8-0-s szakasznak köszönhetően már 40-25-re vezetett a hazai csapat. A folytatás innentől kezdve kissé langyosassá vált, nem lehetett érezni a mindent elsöprő tüzet egyik félnél sem.

A nagyszünet után a CSZKA néhány egymást követő támadást nem tudott pontokkal befejezni, amivel közelebb kerültek a baszkok, sőt, 81-77-ig feltornázta magát a Laboral. Az oroszok azonban gyorsan rendezték a sorokat, és mai legjobbjaik, Sonny Weems (22/12 pont, 8 lepattanó), Nando De Colo (17/3 pont, 8 gólpassz) és Milos Teodoszics (18/12 pont, 5 gólpassz) vezérletével ismét megléptek és behúzták a meccset. A CSZKA Andrej Voroncevics (13/9 pont, 5 lepattanó, 4 blokk) hathatós közreműködésével 10 blokkos klubrekordot állított fel. Ahogy a Laboral is, esetükben a 23 támadólepattanónál nem volt még több soha korábban. 

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Weems 22/12. Teodoszics 18/12, De Colo 17/3, Voroncevics 13/9, Kaun 12
A Laboral Kutxa legjobb dobói: James 19/6, Tillie 14/6, Shengelia 11. Causeur 10, Iverson 10

 

Olympiakosz (görög, 2-0) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 0-2) 81-58

Ismét csalódást keltően teljesített a Milano, a második meccsükön sem jöttek ki a 60 pontból az olaszok, amivel újabb nagyarányú vereséget könyvelhettek el. Természetesen Athénban senki nem várta el tőlük a győzelmet az Olympiakosz ellen, de a múlt heti, Nyizsnyij Novgorod elleni csata után ez a meccs sem úgy indult, hogy esélyük sem lesz a taljánoknak. Az első negyed és a második közepe között vezetett is a Milano, koncentráltan, ziccerekig játszottak ekkor a vendégek. Ezt követően aztán elvesztette a fonalat az Olimpia, előbb egy 7-0-s, egy 9-0-s, majd a második félidőben egy 10-0-s futását nézték tehetetlenül a görögöknek, akik így már 49-35-re vezettek. A teljes összeomlás aztán csak ezután következett, mikor a kintről négyszer is betaláló Olympiakosz egy 23-3-as rohammal adta meg a kegyelemdöfést, 74-47-nél kialakult a meccsen a legnagyobb különbség. A pireusziak csapatként voltak ragyogóak, Matt Lojeski (12/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Jorgosz Printezisz (12/3 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) pedig hatékonyságuk és sokoldalúságuk miatt dicsérhetők.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Petway 13/6, Lafayette 13/12, Printezisz 12/3, Lojeski 12/3
A Milano legjobb dobója: Gentile 12/3

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus