Euroliga: Goudelock 10 triplás rekordja

Az Euroliga idei alapszakaszfelezőjét Andrew Goudelock elképesztő triplarekordja tette emlékezetessé, amivel a Fener a mélybe taszította a Bayern Münchent. Szintén nagyot bukott a Kazany és a Valencia is, parázs meccset nyert a Maccabi Malagán, az Olympiakosz és a Zvezda viszont gálázott a D-csoportban. Íme az újabb eseménydús játéknap összefoglalója!

(A mérkőzések statisztikái az eredményekre kattintva elérhetők) 

Alapszakasz, 5. forduló

A-csoport

UNICS Kazany (orosz, 1-4) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-3) 73-79

A szenzációs Taylor Rochestie (24/12 pont, 4/4 tripla) és a Nyizsnyij Novgorod három napon belül másodszor is győztesen távozott Kazanyból, a VTB Liga után az Euroligában is megtréfálták a fekete-fehérek a tatárföldieket. Ez a „vicc” azonban nagyon sokba kerülhet a Kazanynak, hiszen Langfordék óriási hátrányba kerültek hazai riválisukkal szemben a negyedik, utolsó továbbjutó helyért vívott harcban.

A Nyizsnyij nagyszerűen kezdett, a ritmus nélkül pattogtató hazaiak ellen gyorsan 12-4-es előnybe került. Ezzel a Kazanyt nyomás alá helyezte, akiknek az energiája a meccs hátralévő részében szinte kizárólag arra ment el, hogy fussanak az eredmény után. Többször felzárkóznia, sőt, nyolc perccel a vége előtt 55-54-nél rövid időre fordítania is sikerült a Kazanynak. Ekkor azonban jött Rochestie, aki a hétfőn egymás után berámolt három triplája után újfent kivégezte a házigazdákat. Ezúttal 10 pontot szerzett az utolsó öt percben, közte két triplát, miközben mindegyik kosara pokoli nehéz helyzetből született, amikkel eldöntötte a mérkőzés sorsát. Art Parahuszki (19 pont, 9 lepattanó, 7/6 mezőnyből) is nagyszerű volt a Nyizsnyijből, míg a Kazany csapatszinten és egyénileg sem tudott felnőni riválisához. Langford is inkább csak erőltette a dobásait, talán Nikosz Ziszisz (15/3 pont, 5 gólpassz) az, akit leginkább lehet dicsérni.

A Kazany legjobb dobói: Ziszisz 15/3, Langford 13/9, Kajmakoglu 12/6, Gubanov 10/3, Jerrells 10/3
A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Rochestie 24/12, Parahuszki 19, Kinsey 12, Thompkins 12

 

B-csoport

Unicaja Malaga (spanyol, 3-2) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 3-2) 66-70

Nem bírt a nagy ellenszéllel az egyébként is gyengén játszó Malaga, így elsősorban az extrát nyújtó Devin Smith (24/9 pont, 10 lepattanó) legjobbkor szerzett pontjainak köszönhetően győzelemmel távozott a Maccabi Spanyolországból. Az összefoglaló élére sajnos az Euroliga szinten szokatlanul gyatra bírói ténykedés kívánkozik, ami ráadásul eléggé egyoldalú is volt, a hazaiak ezt nem is bírták cérnával, sorra kapták a technikaikat, Joan Plaza vezetőedző egy pontos különbségnél (58-59) a másodikat is kibulizta magának, így a kiállítás sorsára jutott.

Mindezeken túl meglehetősen harmatos kinti dobószázalékot produkált a Malaga (28/6, 21%), főleg a meccs elején lőtték alaposan körbe a gyűrűt a házigazdák. Ám ennek ellenére is megvolt a végjátékban az esélyük a győzelemre, hiszen ha fogcsikorgatva is, de összeálltak és egy 8-0-s szakasszal a meccsen először átvették a vezetést (58-57). Ekkor azonban jött a már említett közjáték, valamint a második félidőben kíméletlen Smith, aki sorra szerezte demoralizáló kosarait, a hajrában pedig győzelemre vezette csapatát. A meccs negatív hőse Jayson Granger volt a hazaiaktól, aki több sapkát kapott (6), mint ahány pontot szerzett (5), és ritkán látható, -11-es indexet hozott össze 15/2-es mezőnyözéssel. A túloldalon Smith mellett a megsérülő, ám bicegve is visszatérő Brian Randle (12 pont, 7 lepattanó, 6 blokk) tett még rengeteget a Maccabi győzelméért, amit nagyon akartak a címvédő játékosai.

A Malaga legjobb dobói: Toolson 16/6, Thomas 16
A Maccabi legjobb dobói: Smith 24/9, Randle 12

 

C-csoport

FC Bayern München (német, 1-4) – Fenerbahce Ülker (török, 3-2) 86-93

Andrew Goudelock (34/30 pont, 13/10 tripla, 4 gólpassz) eszeveszett meccsének köszönhetően behúzta a Fener a Bayern elleni idegenbeli csatát. A második negyedtől már végig a törökök kezében volt a meccs, és innen datálódik Goudelock nagy tűzijátéka is. Az amerikai a második játékrészben négyet pörkölt be a tíz trojkájából, majd a második félidő nyitányaként zsinórban újabb hármat értékesített. Mindez Euroliga rekordot is jelent, soha egyetlen játékos sem szerzett eddig tíz triplát egy mérkőzésen Európa elsőszámú kosaras színpadán. Nem kisebb nevek, mint Saulius Stombergas, Thomas Kelati és Mirza Teletovics 9-es csúcsát adta át ezzel a múltnak. 34 pontnál sem dobott senki többet még a Fener színeiben ezen a szinten, ráadásul büntetőkísérlet nélkül született meg ez a klubrekord, ami még tovább növeli az értékét.

Kellett is ez az extra teljesítmény a Fenernek, hiszen a bajorok átérezték a meccs fontosságát, és hatalmasat küzdve mindent megtettek a siker érdekében, elsősorban az Anton Gavel hiánya miatt előlépő Heiko Schaffarzik (15/9 pont, 8 gólpassz) irányította nagy tűzzel az övéit. Ez azonban kevésnek bizonyult ezúttal, hiszen Goudelock mellett a Fenerbe szerződése óta első igazán jó meccsét játszotta Bogdan Bogdanovics (18/12 pont, 7 gólpassz, 6/4 tripla) is. Két ilyen extrával nem lehetett mit kezdeni, a Németországban élő nagyszámú török kolónia miatt kilátogató sok vendégszurkoló legnagyobb örömére. A Bayern ezzel a vereséggel a kiesés szélére került, innen már csoda (azaz legalább három-négy bravúr) kellene a münchenieknek a Top 16-hoz.

A Bayern München legjobb dobói: Micics 16/3, Djedovics 16/6, Bryant 15, Schaffartzik 15/9, Stimac 10/3
A Fenerbahce legjobb dobói: Goudelock 34/30, Bogdanovics 18/12, Bjelica 12/6, Vesely 11

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 2-3) – PGE Turow (lengyel, 1-4) 90-71

Újfent csak az elismerés hangján lehet szólni a Turowról, hiszen amíg a lengyelek bírták erővel, alaposan megnehezítették a Milano dolgát. Az első negyedben Joe Ragland (20/15 pont, 4 lepattanó, 7/5 tripla) három triplája után már tízzel járt előrébb az Olimpia, de a félidő előtt megfordították az állást vendégek (31-33). Fordulás után ismét jól, ezúttal 10-0-val kezdtek az olaszok, de 58-59-nél újra vendégvezetést mutatott az eredményjelző, miután továbbra is szívósan tapadtak a lengyelek. Ekkor azonban elfogytak a vendégek, kijött a keretek mélysége közti különbség, és a sokkal frissebb Milano Alessandro Gentile és MarShon Brooks főszereplésével futott egy 16-1-es szériát, amivel eldöntötte a mérkőzést és hozta a kötelezőt.

A Milano legjobb dobói: Ragland 20/15, Gentile 19/6, Samuels 15, Moss 12/6, Brooks 10/6
A Turow legjobb dobói: Taylor 15, Jaramaz 14/3, Kulig 12, Wright 12, Collins 10

 

D-csoport

Neptunas Klaipeda (litván, 2-3) – Valencia Basket (spanyol, 1-4) 94-87

A D-csoport leggyengébb tagjának tartott, főleg az első, Laboral elleni zakó után lesajnált Neptunas ismét csattanós választ adott a kétkedőknek. A Zvezda legyőzése és az Olympiakosz hosszabbításra kényszerítése után tulajdonképpen simán fektették két vállra a Valenciát, hiszen egyetlen másodpercre sem adták ki a kezükből a vezetést. Ezzel a győzelemmel életben maradt a litván kiscsapat, és a sűrű mezőnyben elég jó helyzetből várhatják a folytatást, míg a Valencia jelenleg csont nélkül utolsó a hatosban.

13-3-as kezdéssel adta meg a meccs alaphangját a Neptunas, nagy erőről és tartásról tanúskodik, hogy ezt az előnyt a meccs végéig meg tudták tartani. Főleg a harmadik negyedben gyakorolt nagy nyomást a Valencia, a hazaiaknak azonban mindenre volt válaszuk. A kosárlabdázás szinte teljes repertoárját bemutatta ekkor támadásban a Neptunas, akik betörésből, kettő-kettőből, triplából, alapvonali belépésből és leütés utáni tempódobásból is eredményesek voltak pár perc leforgása alatt. A végére fogyni kezdett az erő és az előny is (82-76), de az extázisban játszó hazaiak a Ljubljanából hazatérő Deividas Gailius két indítás utáni zsákolása után ismét megnyugodhattak és lezárták a mérkőzést.

A Neptunas legjobb dobói: Gailius 19/3, Zavackas 15/9, Butkevicius 14/9, Vasylius 12/6
A Valencia legjobb dobói: Ribas 22/9, Dubljevics 18/3, Lucsics 12, Van Rossom 10/6

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 2-3) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 3-2) 66-86

A vártnál sokkal simább véget ért a Crvena Zvezda és a Laboral Kutxa összecsapása, a szerbek legázolták riválisukat a második félidőben. Az első negyed még izgalmas és jó játékot hozott, a félidő végét azonban elrontották a baszkok, így a Zvezda vonulhatott 41-34-es előnnyel a nagyszünetre. A negyedórás pauza után gyorsan dűlőre is vitte a meccset Luka Mitrovics (17/6 pont, 5 lepattanó, 8/6 mezőnyből) és a Crvena Zvezda. A mindössze 21 esztendős csapatkapitány gyors egymásutánban 8 ponttal terhelte meg a hazai gyűrűt, kinyílt az olló a csapatok között, és az ezúttal erőtlen Laboral nem tudott talpra állni a hirtelen jött pofonból.

San Emeterióék egészen pocsékul dobtak távolról (20/3, 15%), illetve a lepattanók begyűjtésével is hadilábon álltak (26-45), a Zvezda több támadólepattanót szedett, mint ők védőt, ez eléggé beszédes adat. A két irányító, Thomas Huertel és Marcus Williams különmeccsét is az utóbbi nyerte, Huertel néhány zseniális passzt leszámítva nem tudott lendületet adni csapatának, ahol csak Tornike Shengelia (20 pont, 5 lepattanó) lépte át a 10 pontos határt. 

A Laboral Kutxa legjobb dobója: Shengelia 20
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Mitrovics 17/6, Zirbes 15, Williams 14/6, Marjanovics 12

 

Olympiakosz (görög, 5-0) – Galatasaray (török, 2-3) 93-66

Az első igazán meggyőző játékával továbbra is őrzi veretlenségét az Olympiakosz, nem okozott gondot Szpanuliszéknak a Galata legyőzése. A meccs sima volt, de a végeredmény azért csalóka, az utolsó percekre esett szét csak a törökök játéka, aminek következtében 75-65 után egy 18-0-s rohammal végezte ki ellenfelét az Olympiakosz. Végig 10 pont körüli előnyben voltak a görögök, maximálisan a kontrolljuk alatt tartották a meccset, ez pedig a végére felőrölte a Galatát. Vaszilisz Szpanulisz (16/3 pont, 7 gólpassz) hozta a tőle megszokottakat, Othello Hunter (17 pont, 10 lepattanó, 9/8 mezőnyből) személyében pedig egy újabb remek vízhordót talált az Olympiakosz, aki nem túl labdaigényes, jól használja ki lehetőségeit, illetve a védekezésből is alaposan kiveszi a részét.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Hunter 17, Szpanulisz 16/3, Mancarisz 15/9, Agrivanisz 10
A Galatasaray legjobb dobói: Arroyo 14/6, Arslan 10/6


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus