Euroliga: Hangáék a Cedevita ellen zárnak

A Laboral a mai napon fejezi be az alapszakaszt, az viszont még kérdéses, hogy hányadik helyen.

A Laboral a mai napon fejezi be az alapszakaszt, az viszont még kérdéses, hogy hányadik helyen. Két sztárcsapat, a Real és a Maccabi is hetek óta az életben maradásért küzd, ma pedig mindketten kiharcolhatják a továbbjutást, kettejük közül a spanyolok vannak jobb helyzetben.

 

Alapszakasz, 10. forduló

A-csoport

Himki Moszkva (orosz, 5-4) – Fenerbahce Ülker (török, 7-2) (17.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A múlt héten továbbjutott Himki Moszkva jó eséllyel az A-csoport második helyén fog végezni, hiszen a jelenleg mögöttük álló csapatok közül a Real és a Zvezda ellen is jobb az egymás elleni mérlege. A Bayern azonban még bekavarhat Shvedéknek e tekintetben, így csak akkor mehetnek biztosra a moszkvaiak, ha legyőzik otthon a már csoportgyőztes, abszolút tét nélkül játszó Fenert. Ha ezt megteszik, úgy nagyon jól járhatnak, hiszen a Top16-ban a Fenertől és a Realtól is külön ágra kerülhetnek. Mindemellett a címvédő oda-vissza történő legyőzésén túl egy újabb rangadó megnyerése bizonyára sokat emelne az önbizalmukon a következő kör előtt.

Real Madrid (spanyol, 4-5) – Strasbourg IG (francia, 3-6) (20.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Real Madrid a Fenerbahce otthoni, illetve a Bayern idegenbeli legyőzésével jelentőset javított a néhány héttel korábbi, egészen elkeserítő helyzetén, és most jöhet számukra zsinórban a harmadik élet-halál meccsük. A címvédőnek viszont most már teljes mértékben a saját kezében van a sorsa, hiszen ha igazolja a papírformát és otthon legyőzi a Strasbourgot, úgy biztosan túléli az alapszakaszt és ott lesz a tavaszi folytatásban is. A franciáknak sem teljesen mindegy még ez a meccs, ugyanakkor egy nagy idegenbeli bravúr sem biztos, hogy elég lenne nekik a továbbjutáshoz. Erre ugyanakkor nincs túl nagy esély, a Real nagyon komolyat villantott elsősorban a müncheni meccs második félidejében, és szinte kizárt, hogy most szórakozza el a nehezen visszaszerzett esélyét, a csoport papíron leggyengébb csapata ellen.

 

B-csoport

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 5-4) – Cedevita Zagreb (horvát, 4-5) (20.30)

Hanga Ádámék múlt héten kikaptak ugyan az Efestől, és egymás elleni összevetésben rosszabbak lettek a szintén 5-4-gyel álló törököknél, az utolsó forduló előtt mégis talán nekik van nagyobb esélyük a második hely megszerzésére. A Laboral ugyanis a már szintén továbbjutott Cedevitát fogadja, és ha az esélyeknek megfelelően nyerni tud, illetve az Efes holnap kikap Pireuszban, akkor Hangáék lesznek a csoportmásodikak. Ez egyáltalán nem hangzik elképzelhetetlennek, az első lépést viszont ehhez meg kell tenniük a hazai pályán még veretetlen baszkoknak a történelmi sikert elérő horvátokkal szemben. Az eddig is roppant veszélyes Cedevita ugyanis először jutott be a Top16-ba, és most már tét nélkül, felszabadultan játszhat. Amennyiben a zágrábiak nyernének és az Efes kikapna, úgy ez a három csapat egyaránt 5-5-ös mérleggel fejezné be az alapszakaszt, és igencsak bonyolult lenne a helyzet a minitabellán, minden pontnak jelentősége lenne.

 

C-csoport

Zalgiris Kaunas (litván, 5-4) – Panathinaikosz (görög, 5-4) (18.45)

Ki-ki meccset játszik egymással a Zalgiris és a Panathinaikosz, a győztes a harmadik, a vesztes pedig a negyedik helyen fog majd továbbjutni. A helyzet roppant egyszerű, hiszen a Barcelona ellen mindkét csapat rosszabb az egymás elleni mérleg tekintetében, így ha a Barca ki is kap holnap, akkor sem tudja megelőzni őket egyikük sem. Azt nem tudni, hogy a győztes vagy a vesztes jár majd jobban, azaz melyikük kerüli majd el a katalánokat a Top16-ban, hiszen az első és a második hely sorsa ugyanúgy kérdéses még, mint a harmadiké és a negyediké. Ezen a meccsen sem tudjuk, hogy mire számíthatunk, hiszen mindkét csapattól láttunk már egészen szenzációs és kiábrándító teljesítményt is. Mindketten jó formában érkeznek ugyanakkor a mérkőzésbe, a Barcát például egyaránt megverték az elmúlt fordulókban – a Zalgiris ráadásul idegenben – és gond nélkül harcolták ki a továbbjutást is.

 

D-csoport

Darüssafaka Dogus (török, 4-5) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 3-6) (19.45)

Az alapszakasz egyik legfontosabb meccse lesz a Darüssafaka és a Maccabi összecsapása, melyet már régóta vizionáltunk. Nem teljesen ki-ki meccs lesz ugyanakkor ez az összecsapás, hiszen az izraelieknek nem elég egy sima győzelem, legalább 11 ponttal kell nyerniük a Top16-ba jutáshoz, mivel 84-73-ra a törökök diadalmaskodtak Tel-Avivben. A Maccabi 1-6-os kezdése után ugyanakkor már azt sem sokan várták, hogy ennek a meccsnek egyáltalán lesz még tétje, a két évvel ezelőtti bajnok ugyanakkor szépen összeszedte magát az elmúlt fordulókra. A Bamberg ellen például már kifejezetten jól is játszottak Landesbergék, és ezúttal nyilván sokszoros elszántsággal futnak majd ki a pályára, és nem lepődnénk meg, ha a Darüssafakának lennének kifejezetten izzasztó percei a mérkőzés során. 

Brose Baskets Bamberg (német, 5-4) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 0-9) (20.00)

Semmilyen tétje nincs már a Bamberg és a Sassari meccsének, hiszen a németek a harmadik, az olaszok pedig az utolsó helyen végeznek a D-csoportban. A Bamberget a közönsége kiszolgálása, a Sassarit pedig a várva várt első győzelem megszerzése motiválhatja. Nem nagyon szokott előfordulni, hogy egy csapat nyeretlenül essen ki az Euroligából, a szárdok esetében ugyanakkor ez a veszély komolyan fennáll, bravúr lenne, ha az öt hazai vereségük után német földön tudnának sikert elérni.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus