Euroliga: Hangáék a Kazany ellen kezdik a visszavágókat

Ma a 16. fordulóval elkezdődik az alapszakasz második köre, amikor a Real Madrid elleni parádés győzelem után mindössze két nappal a Kazanyt látja vendégül a Baskonia. A mai nap csúcseseménye David Blatt tel-avivi visszatérése lesz, de érdekes meccsre van kilátás az egyaránt feljövőben lévő Bamberg és Barcelona találkozóján, illetve az Efes-Galata isztambuli derbin is.

Alapszakasz, 16. forduló

Anadolu Efes (török, 7-8) – Galatasaray Odeabank (török, 4-11) (18.30, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Mindössze két hete, a 14. fordulóban találkozott egymással az Efes és a Galatasaray, és most, a visszavágók első körében, és majd a hétvégén a török bajnokságban is farkasszemet néz majd egymással a két isztambuli alakulat. A decemberi meccset egyébként 10 ponttal az Efes nyerte, és most is nagyon kellene, ha úgy tetszik kötelező a győzelem Honeycuttéknak a sereghajtó ellen, mivel a legutóbbi négy meccsükből csak azt az egyet tudták megnyerni, és pillanatnyilag kiszorultak a legjobb nyolcból is. A Galatát egyébként mostanra ténylegesen is elhagyta Deon Thompson – akinek távozása már régóta köztudott volt – az amerikai a Crvena Zvezdát erősíti majd a továbbiakban.

Brose Baskets Bamberg (német, 6-9) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 7-8) (20.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Egy nagyon érdekes, és nem mellesleg kiemelten fontos meccsre van kilátás a két fellendülőben lévő csapat, a Bamberg és a Barcelona csatája során. Ha úgy tetszik mindkét fél újjáélesztette szezonját az elmúlt időszak során, mindkettejüknek hatalmas gödörből kellett kimászniuk, amit úgy tűnik, hogy sikeresen meg is tettek. A Bamberg 2-8-cal kezdte a szezont, és miután szemre is tetszetős játékkal a legutóbbi öt meccséből négyet megnyert, ismét ott vannak a playoff-versenyben. A Barca a legutóbbi két meccsének behúzásával egy hétből hatos vereségsorozatot tört meg, és szintén biztató helyzetben vannak. A két csapatot egyébként két magasember, a december hónap MVP-jének is megválasztott Nicolo Melli (aki ezeken a meccseken pontokban, lepattanókban, labdaszerzésekben, blokkokban és triplákban is a németek legjobbja volt), illetve az utolsó három fellépésén 27, 32 majd 23 indexpontot gyűjtő Ante Tomic vezeti, akiknek csatája így külön kuriózumot jelent majd. A 4. fordulóban egyébként 4 ponttal nyert a Barca, akár ennek is lehet majd szerepe a végelszámolásnál.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 5-10) – Darüssafaka Dogus (török, 8-7) (20.05)

A Maccabi-Darüssafaka mérkőzés – legalábbis a feldobás előtt – egyértelműen David Blattről szól majd, az izraelieket 2014-ben Euroliga-győzelemig vezető mester ugyanis most először tér vissza egykori sikerei helyszínére, ahol még mindig nagy rajongásnak örvend. A két csapat egyébként – ahogy az Efes és a Galata – két héttel korábban már találkozott egymással, és az egy meglehetősen érdekes és emlékezetes mérkőzés volt, hiszen a törökök 19 pontos hátrányból fordítva verték meg a Maccabit. David Blatt segítőjét, Ainars Bagatskist azóta aztán kinevezték már a tel-aviviak vezetőedzőjének, akinek egyértelmű a feladata: kivezetni a Maccabit jelenlegi szorult helyzetéből. Ami azt illeti, ennél csak jobb jöhet az izraelieknek, hiszen legutóbbi hat meccsüket kivétel nélkül elveszítették, és mindegyiken legalább 80 pontot kaptak aktuális ellenfelüktől. Az elvárás ezen a találkozón egyértelműen a győzelem a mindössze 5-10-zel álló Maccabival szemben.

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 10-5) – UNICS Kazany (orosz, 6-9) (21.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Real Madrid elleni fantasztikus győzelem és Hanga-parádé után mindössze két nappal újabb mérkőzés vár a Baskoniára, ezúttal a Kazany ellen. Ahogy a Maccabi és a Darüssafaka, úgy ez a két gárda is egy igazán remek meccset játszott egymással szintén nemrég, még december 15-én a 12. fordulóban, mikor az utolsó 7 másodpercben három támadást is eredményesen fejeztek be a csapatok, és végül egy ponttal, 92-91 arányban Hangáék diadalmaskodtak. Ahogy az egész szezon során, úgy azon a találkozón is a legutóbbi két forduló MVP-je, Keith Langford parádézott a Kazanyban, és aligha árulunk el vele sok újdonságot, hogy ezúttal is a pont- és indexlistát vezető amerikai lelassítása lesz a mérkőzés kulcsa. A Kazany egyébként is nagyon jó szériában van, továbbra is holtversenyben vezetik a VTB Ligát, az Euroligában pedig utolsó három meccsüket egyaránt megnyerték, legutóbbit a Panathinaikosz ellen, az ellen a csapat ellen, aki a legutóbbi hat meccsen egyedüliként le tudta győzni a Baskoniát. Könnyű meccsre tehát nem számíthatnak az erőltetett menetben lévő baszkok, ám mindenképp ők a találkozó favoritjai, és egy esetleges győzelemmel továbbra is ott lehetnek a közvetlen élmezőnyben.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus