Euroliga: Hangáék Kaunasban kezdik a Top16-ot

A Laboralra nem vár könnyű feladat a Zalgirio Arenában, és már rögtön az első fordulóban teher nyomja a vállukat a kőkemény F-csoportban.

Honfitársunkra és csapatára nem vár könnyű feladat a Zalgirio Arenában, és már rögtön az első fordulóban teher nyomja a vállukat a kőkemény F-csoportban. Hangáék mellett a Real Madrid meccsét is élőben követhetjük a DIGI Sporton, illetve Fener-Pana rangadót is rendeznek még ma.

 

Top16, 1. forduló

E-csoport

Anadolu Efes (török) – Crvena Zvezda Telekom (szerb) (18.00)

Az Efes a meccs egyértelmű esélyeseként fogadja a Crvena Zvezdát, ám azt nem tudhatjuk pontosan, hogy mit is várhatunk ettől a mérkőzéstől. A szerbek ugyanis jelentős változásokat eszközöltek a keretükben, hiszen Marcus Williams és Ryan Thompson távoztak Belgrádból, a kiesett Bayern Münchenből viszont hazahozták az utóbbi időben csak szenvedő Vaszilij Micicset, illetve megszerezték a nagy rivális Partizan korábbi közönségkedvencét, Tarence Kinseyt, aki tavaly a Nyizsnyij Novgorod színeiben játszott az Euroligában. Ezek a cserék mindenképpen erősítésnek számítanak, az új keret azonban eddig még az Adria Ligában sem játszott együtt, így az egyes szerepek letisztázása még várat magára.

Cedevita Zagreb (horvát) – Lokomotiv Kubany (orosz) (19.00)

Története legnagyobb sikerét érte el a Cedevita azzal, hogy az alapszakaszból bejutott a Top16-ba, innentől tehát minden meccs ajándék a horvátok számára. A zágrábiak azonban aligha elégszenek meg ennyivel, ha már itt vannak minden meccsen győzelemre törnek, ráadásul pazar formában is vannak, hiszem az Adria Ligában már tízes győzelmi szériánál tartanak. Most azonban a kiváló erőkből álló Lokomotivval kell farkasszemet nézniük, akikről elég talán csak annyit elmondani, hogy a Barcelonát megelőzve nyerték meg csoportjukat, illetve egyedüli csapatként nyerni tudtak az OAKA-ban, a Panathinaikosz oroszlánbarlangjában. A meccs favoritja a Loko, de nem lennénk megrökönyödve akkor sem, ha a Cedevita bravúrt tudna bemutatni. A meccs pikantériáját Dontaye Draper visszatérése jelenti, aki a Cedevita színeiben Eurocup MVP lett 2011-ben, illetve azóta a horvát válogatottat is erősíti.

Fenerbahce Ülker (török) – Panathinaikosz (görög) (20.00)

Az idei szezon eddigi talán legmagabiztosabb, legkiegyensúlyozottabban teljesítő csapata a Fenerbahce, akik az „A” jelű halálcsoportot magabiztosan nyerték meg, ahol a Real Madrid és a Himki Moszkva még a továbbjutásért is alaposan megszenvedett. A törökök most egy másik klasszikus nagyágyút fogadnak a Panathinaikosz személyében, és jelenleg ugyan erősebb a Fener kerete, de egy török-görög rangadó mindig tartogat érdekességeket. Természetesen ez a meccs is nagyban Zseljko Obradovicsról szól majd, aki öt Euroliga trófeát nyert a Panával, ám az utóbbi időben egészen megszokhatta már a Zöldek elleni meccselést, hiszen a két gárda rendre összefut egymással, és ez ebben a szezonban sincs másként.

 

F-csoport

Zalgiris Kaunas (litván) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol) (18.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Hanga Ádámra és a Laboralra rögtön az első fordulóban hatalmas teher hárul, hiszen amennyiben a Real Madrid, a Barcelona, a CSZKA Moszkva, az Olympiakosz és a Himki Moszkva árnyékából előlépve a továbbjutásért akarnak harcolni a baszkok, akkor a hazai meccseik megnyerése mellett nem kaphatnak ki a Zalgiristől sem. A feladat tehát adott Ádámék számára, akiknél viszont már minden sérült felépül lassan, hiszen Davis Bertans is játékra jelentkezik hamarosan. Nemcsak a Laboralnak, hanem honfitársunknak is fel van adva tehát a lecke, de most a legfontosabb számukra bárhogy is, de egy győzelem kicsikarása a nagyon kemény Zalgirio Arenában. A litvánok helyzetét nehezíti, hogy Renaldas Seibutis ujjtörése miatt továbbra sem bevethető, illetve „A Cápa”, Robertas Javtokas is kiesett lábműtétje után, amit a Joannisz Buruszisz vezette spanyol centersor kihasználhat.

Real Madrid (spanyol) – Brose Baskets Bamberg (német) (20.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Három élet-halál meccset is meg kellett nyernie a Real Madridnak, hogy szégyenszemre címvédőként nehogy kiessen már az alapszakasz során. Ezt azonban igencsak meggyőző játékkal teljesítették is a blancók, a gyenge kezdésük ellenére kétség sem férhetett hozzá, hogy helyük van a Top16-ban. A Realnak idén tehát némileg előbb kezdődött a rájátszás, és ez ebben a pokolian kemény csoportban nem is biztos, hogy baj, hiszen így a kellő tűzzel és lendülettel futhatnak neki az ellenfeleknek. Ez akkor is igaz, ha a Barcelonától fájó vereséget szenvedtek legutóbb az ACB Ligában, és bizonyos időre Sergio Llullt is elvesztették. Egy nagy visszatérőt is köszönthet ugyanakkor a madridi publikum, hiszen a tavalyi győzelemben főleg a végén kulcsszerepet vállaló K.C. Riverst visszahozta a Bayern Münchentől a szerződéshosszabbítást kapó Pablo Laso. A Real nem számíthat könnyű meccsre az idén felettébb masszív, összeszedett Bamberg ellen, ám a németek sikere azért hatalmas meglepetésnek számítana.

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):

E-csoport
Unicaja Malaga – Darüssafaka Dogus 70-62

F-csoport
Himki Moszkva – CSZKA Moszkva 91-89
Olympiakosz – FC Barcelona Lassa 74-62

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus