Euroliga: Hangáék ma a Blatt-legénységhez látogatnak

Kemény meccsre számíthat ma Hanga Ádám és a Baskonia, a nagyon stabil és már több sztárcsapatot is legyőző Darüssafaka otthonában. A játéknap legnagyobb rangadója a Barca-Olympiakosz derbi lesz, a bombaformában lévő Zvezda a Fenert is elkapná, ahogy a Bamberg is folytatná jó szériáját Kazanyban.

Alapszakasz, 17. forduló

UNICS Kazany (orosz, 6-10) – Brose Baskets Bamberg (német, 7-9) (17.00)

Ígéretes meccsre van kilátás a két alsóházi csapat, a Kazany és a Bamberg találkozóján. A két gárda mérlege és helyezése azonban csalóka, könnyedén állhatnának sokkal jobban mindketten a mostaninál. Ráadásul jó szériában van az orosz és a német alakulat is, a Bamberg ugyanis az elmúlt hat meccséből ötöt megnyert – többek között az Olympiakosz és legutóbb a Barcelona ellen – és ott kopogtat már közvetlenül a rájátszást érő helyek mögött. Az utolsó három meccsüket ráadásul átlagban több mint 16 ponttal hozták a germánok. A Kazany sem panaszkodhat, hiszen a tatárok hatalmas verést kaptak legutóbb ugyan Hangáéktól (102-70), de ez a „belefér” kategóriába tartozik nekik, hazai pályán viszont mindenkire nagy veszélyt jelentenek, az utolsó négy otthoni fellépésükből hármat be is húztak, legutóbb például a Panathinaikosz ellen.

Darüssafaka Dogus (török, 8-8) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 11-5) (18.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Nehéz feladat előtt áll Hanga Ádám és a Baskonia, a David Blatt által irányított Darüssafakához szólítja ugyanis a sorsolás a baszkokat ebben a fordulóban. A törököké ugyanis a mezőny egyik legstabilabb, legkiegyensúlyozottabb csapata, akik bárki ellen képesek saját játékukat játszva győzelmet aratni, a teljesség igénye nélkül eddig már a CSZKA Moszkvát, a Real Madridot és a Fenerbahcét is legyőzték. A szezon leggyengébb produkcióját azonban épp Vitoriában nyújtották (73-52), emiatt, és az elmúlt két fordulóban elszenvedett 4 illetve 1 pontos szoros vereségek miatt is minden bizonnyal fokozottan fűti őket a bizonyítási vágy. A Darüssafaka talán leggyengébb pontja a palánk alatti játék és a lepattanózás volt eddig, amit Ante Zizic leigazolásával igyekezett javítani Blatt mester. A horvát center beépítése villámgyorsan halad, a múlt héten a Maccabi ellen (14 pont, 9 lepattanó) és a hétvégi bajnokin (16 pont, 8 lepattanó, 3 blokk) is meggyőzően teljesített az ifjonc. Hangáéknak azonban nincs, és nem is lehet félni valójuk, a baszkoké ugyanis az egyik, ha nem a legjobb formában lévő alakulat, akik az utolsó hét meccsükből hatot megnyertek, aminek köszönhetően már csak egy győzelemre vannak az éllovas CSZKA-tól. A Baskoniában a 39 éves Pablo Prigioni a héten bejelentette visszavonulását, a legendás irányító mindössze három Euroliga-mérkőzés erejéig tért vissza korábbi sikerei helyszínére ebben az idényben.

Crvena Zvezda mts (szerb, 8-8) – Fenerbahce (török, 10-6) (20.45)

Újabb nagy skalp begyűjtésére készül a bombaformában lévő Crvena Zvezda, a jelenleg két legmagasabban rangsorolt sztárcsapat, a CSZKA Moszkva és a Real Madrid megleckéztetése után ugyanis a tavalyi döntős Fenerbahcét is elkapnák a szerbek. Erre jó esélyük is mutatkozik, hiszen az előző mérkőzéseken az oroszokat és a spanyolokat – illetve a Zalgirist – nemcsak megverték, de a kőkemény védekezésükre építve esélyt sem adtak nekik. A Fener ráadásul jelenleg korántsem meggyőző, a CSZKA elleni nagy idegenbeli sikert leszámítva nem igazán tündökölnek az isztambuliak. Tavalyi szintjük eléréséhez nagy segítség lehet nekik Bogdan Bogdanovics visszatérése, aki a Milano ellen legutóbb már 12 percet tudott vállalni hosszú kihagyása után, a Besiktas elleni hétvégi rangadón pedig már a csapat legjobbjaként vezette győzelemre a Fenert. Bogdanovics számára most egy igencsak érzelmes derbi következik, hiszen honfitársai ellen lép pályára, és ennek ellenére hatalmas füttykoncertre számíthat, hiszen a Zvezda nagy riválisának, a Partizannak a neveltjeként indította karrierjét.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 7-9) – Olympiakosz (görög, 11-5) (21.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A szezon minden bizonnyal legrosszabb meccsét játszotta egymással a Barcelona és az Olympiakosz a görögök pályaválasztásával még novemberben, az a találkozó ugyanis 59-52-es eredménnyel végződött, ami mindent elárul arról a találkozóról. Nem vállalunk vele nagy kockázatot, ha azt mondjuk, hogy ennél jóval színvonalasabb lesz ez az összecsapás, ahol sok pontra most sem számíthatunk, és az éppen gőzerővel centert kereső Barca lényegében győzelmi kényszerben játszik majd. Az elmúlt hetekben úgy tűnt, hogy feljövőben vannak a katalánok, ám a múlt héten Bambergben kaptak egy kijózanító 20-ast. Ezen a meccsen tehát szinte csak nekik van veszítenivalójuk a holtversenyben második helyen álló pireusziakkal szemben, és dolgukat könnyítheti, hogy a vendégeknél a vezér, Vaszilisz Szpanulisz kihagyja a mérkőzést. A legutóbbi, ősi rivális Panathinaikosz elleni győztes rangadón sérülten vállalta a játékot a piros-fehérek Billy-je, aminek árát most fizetik meg a görögök.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus