Euroliga: Hangáék ma a Panánál, előtte CSZKA-Fener derbi

Két nagyszerű rangadót rendeznek ma az Euroligában, hiszen előbb a tavalyi döntő visszavágóján a Fenerbahce a CSZKA Moszkvához látogat, majd a menetelő Baskonia a szintén jó formában lévő tavalyi negyeddöntős ellenfelük, a Panathinaikosz vendége lesz. A két kihagyhatatlannak ígérkező derbin kívül szintén élőben láthatjuk a DIGI Sporton az elsősorban David Blatt személye miatt érdekes Darüssafaka-Maccabi találkozót, illetve a Barcelona-Milano összecsapást.

Alapszakasz, 14. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 11-1) – Fenerbahce (török, 8-4) (18.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Az alapszakasz odavágóinak utolsó előtti körében, éppen karácsony előtt találkozik egymással a májusi Final Four óta először a tavalyi döntő két résztvevője, a CSZKA Moszkva és a Fenerbahce. Ki ne tudná, hogy a fináléban 20 pontos hátrányból jött vissza, ám végül hosszabbításban alulmaradt az Obradovics-legénység az oroszokkal szemben, így most bizonyra kettőzött erővel fog küzdeni a revans reményében az isztambuli gárda. A címvédő és listavezető CSZKA azonban az idei egyetlen veresége óta már 6 meccs óta veretlen, hazai pályán pedig az utóbbi 17 találkozóját megnyerte, utoljára még tavaly novemberben a Malaga tudott nyerni Moszkvában, azaz már csak ez a győzelem hiányzik Teodoszicséknak ahhoz, hogy hazai veretlenséggel zárják a 2016-os évet. Apropó Teodoszics, a szerb klasszis – ahogy De Colo is – kiülte a Maccabi elleni fellépést, ám ma már valószínűleg játszani fog. A CSZKA erejéről és tartásáról rengeteget elárul, hogy azt a derbit 18 pontos hátrányból is meg tudta nyerni az orosz sztárcsapat, ám ez nem tudni, hogy mennyit vett ki a játékosaikból. Keretük azonban így is jóval mélyebb, mint a Feneré, akik ráadásul a Darüssafakától hazai pályán kaptak ki szerdán. Amennyiben Teodoszics – és De Colo – vállalja a játékot, úgy a CSZKA-t nevezhetjük meg a meccs esélyesének, a törököknek pedig a bizonyítási vágy adhat plusz energiákat.

Darüssafaka Dogus (török, 6-6) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 5-7) (18.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A Darüssafaka-Maccabi összecsapáson David Blatt először meccsel a tel-aviviak ellen azután, hogy 2014-ben fantasztikus teljesítményt hozott ki az izraeliekből és el tudta hódítani velük az Euroliga-trófeát. Edzőfronton még egy pikantériája is lesz a találkozónak, hiszen Blatt a Fener elleni győzelem után adott interjújában már elköszönt segédedzőjétől, Ainars Bagatskistól, akit hivatalosan még nem jelentette be ugyan, ám minden bizonnyal a lett mester lesz a Maccabi következő – idén már harmadik – vezetőedzője. Ezen a találkozón az előjelek alapján minden a Darüssafaka mellett szól, akik legutóbbi két meccsüket nem kisebb csapatok, mint a Real Madrid és a Fenerbahce ellen nyerték meg ragyogó játékkal. A jelenleg még vezetőedző nélküli Maccabi ezzel szemben négyes vereségsorozatban van, legutóbb ráadásul a Teodoszics és De Colo nélküli, nagy rivális CSZKA-tól kaptak ki a lehető legfájóbb módon, 18 pontos előnyt leadva.

Panathinaikosz Superfoods (görög, 7-5) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 8-4) (20.15, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Nagyon nagy köre lehet a Panathinaikosz-Baskonia mérkőzés győztesének, hiszen a mai ellenfélen túl vereséget szenvedett tegnap a közvetlen riválisok közül az Olympiakosz és a Real Madrid is, illetve a Fener sem esélyesként lép ma pályára Moszkvában. Mind Hangáék, mind pedig a görögök nagyon jó formában vannak egyébként, hiszen a Baskonia a legutóbbi négy, a Pana pedig az utolsó három meccséről távozott győztesen. Nagyon jó, izgalmas derbire van tehát kilátás a tavalyi negyeddöntős párharc visszavágóján, ami akkor 3-0-s söpréssel a Laboral Kutxa továbbjutásával végződött. Várhatóan a kemény védekezés fog dominálni ezen a találkozón, hiszen a görögök az említett három győzelmük alkalmával kevesebb mint 67 pontot kaptak átlagban, a baszkok pedig az utolsó négy meccsükből háromszor maximum 62 pontot engedélyeztek ellenfelüknek, csak a Kazany tudta megszórni őket (92-91).

FC Barcelona Lassa (spanyol, 5-7) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 4-8) (21.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A Baskoniával és a Panathinaikosszal épp ellentétes utat jár be a közelmúltban a Barcelona illetve a Milano, és érdekesség, hogy a tabella alsó felében kullogó két gárda épp Calathesék valamint Hangáék ellen nyertek legutóbb. Csakhogy ennek már jó ideje, az utolsó hat meccsét egyaránt elveszítő Milano ugyanis még a hetedik fordulóban verte meg a Baskoniát, azóta viszont kilátástalannál kilátástalanabb meccseket játszanak. A Barcánál sem sokkal jobb a helyzet, ők ugyanis a legutóbbi hét meccsükből csak a Pana ellenit nyerték meg, és rögtön azután, hogy végre felépült minden sérültjük most Sztratosz Perperoglut vesztették el több mint egy hónapra, egészen elképesztő és párját ritkító ez a sérüléshullám, ami a katalánokat sújtja ebben a szezonban. Most viszont mindkét csapatnak úgy kellene a győzelem, mint egy falat kenyér, amire előzetesen azért a Barcának van jóval nagyobb sansza.
    


Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Galatasaray Odeabank – Anadolu Efes 76-86
Zalgiris Kaunas – UNICS Kazany 80-88
Crvena Zvezda mts – Real Madrid 82-70
Brose Baskets Bamberg – Olympiakosz 82-68

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus