Euroliga: Hangáék ma Barcelonában próbálnak talpra állni

A gödörbe került Baskonia a lassan az utolsó szalmaszálba kapaszkodó, a nyáron Hanga Ádám leigazolásáért minden követ megmozgató Barcelona vendége lesz az eheti dupla forduló zárásaként. A felsőházi csapatok közül a CSZKA, a Real, az Olympiakosz és a Darüssafaka is otthon játszik hozható meccseket, amelyikük kikap, az lépéshátrányba kerül a riválisokkal szemben.

Alapszakasz, 20. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 14-5) – Anadolu Efes (török, 9-10) (18.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Azután, hogy a Fener, a Zvezda és a Real elleni vereségek után talpra állni látszott a CSZKA Moszkva a Milano és a Bamberg elleni sima győzelmek alkalmával, az oroszok szerdán ismét belefutottak a késbe és meglepő vereséget szenvedtek a Zalgiris vendégeként. A címvédő most az ellen az Efes ellen igyekszik ismét visszatérni a győzelem útjára, akik a CSZKA-val ellentétben lélekemelő győzelmet ünnepelhettek legutóbb. Az isztambuliak ugyanis a Darüssafaka elleni városi rangadón arattak létfontosságú sikert, amivel továbbra is él a reális esélyük a rájátszásba jutást illetően. Most egy nagy oroszországi bravúrral még jobb helyzetbe hozhatják magukat, ám ennek a mérkőzésnek az esélyese a bukdácsolása ellenére is a CSZKA.

Darüssafaka Dogus (török, 10-9) – Zalgiris Kaunas (litván, 7-12) (18.45)

Az első meccsnél tárgyalt két csapat szerdai ellenfelei, a Darüssafaka és a Zalgiris is egymással játszanak a mai játéknapon. A Zalgiris történelmi győzelmet ért el a CSZKA Moszkva ellen, az Euroligában ugyanis 17 év és 18 vesztes meccs után tudta végre két vállra fektetni a litván alakulat a címvédőt, ennél nagyobb lökés pedig aligha kell nekik a folytatásra. A Darüssafaka ezzel szemben kikapott az Efestől és egyedüliként lecsúszott a nyolcadik helyre, ami után már ott lohol a nyakukon az egymás elleniben is jobb városi rivális. A Dogus azonban most favoritként otthon játszik, ahol a nagy formában játszó Brad Wanamaker vezetésével a legutóbbi hét fellépéséből hatot meg is nyert. A törökök ezzel egyidejűleg bízhatnak abban is, hogy nemcsak ők, hanem a CSZKA is hozza a mai meccsét, így ismét fellélegezhetnének egy kicsit a jövő heti folytatás előtt.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 8-11) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 11-8) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Hangáék számára nagyon jól jött, hogy a keddi fellépésük után az eddigi dupla fordulós gyakorlattól eltérően nem csütörtökön, hanem csak pénteken kell újra játszaniuk. Bőven van min javítaniuk ugyanis a baszkoknak, amire lehet, hogy ez az extra pihenőnap sem lesz elég nekik. Az elmúlt meccseken mutatott pocsék játék és vállalhatatlan vereségek sora ugyanis mélyebben gyökerező problémákat sejtet. A Baskonia a Darüssafaka (89-98), az Olympiakosz (62-92) és a Crvena Zvezda (69-87) ellen is hatalmas pofonokba szaladt bele, egyik meccsen sem volt esélyük a győzelemre. Az egyetlen pozitívum számunkra, hogy ezeken a meccseken összességében magasan Hanga volt a vitoriaiak legjobbja. Ádám és a Baskonia aztán most ahhoz a Barcelonához utazik, akivel a szezon előtt már több forrás is kész tényként boronálta össze honfitársunkat, a katalánok azonban hiába tettek meg mindent, végül nem tudták átigazolni a baszkok kapitányát. A Barca számára sem jött rosszul ugyanaz az egy plusz nap szünet, mint amit a Baskonia is kapott a sorsolástól, hiszen a gránátvörös-kékek is vereséggel nyitották a hetet, méghozzá a Panathinaikosz otthonában. A Barca pechszériája ráadásul tovább folytatódott a sérülésekkel, hiszen ezúttal Alex Renfroe dőlt ki mintegy másfél-két hónapra, akit eleve pótlásként igazoltak irányítóposztra az egész szezonra elveszített Pau Ribas helyett. A katalánoknak kötelező a győzelem ezen a mérkőzésen, ellenkező esetben már szinte most lemondhatnak a rájátszásba jutásról.

Olympiakosz (görög, 13-6) – Brose Baskets Bamberg (német, 7-12) (20.00)

Bőven van törlesztenivalója az Olympiakosznak a Bamberg felé, hiszen a német gárda sok borsot tört a legutóbbi szezonokban a pireusziak orra alá. Tavaly a Top16-ban oda-vissza megverték a germánok Szpanuliszékat – akik nagyrészt ennek köszönhetően nem is jutottak be a playoffba – majd ebben az idényben is elkapták már a görögöket, a Bamberg azt a meccset ráadásul nagyon simán nyerte (82-68). Ez utóbbi vereség volt az egyetlen az Olympiakosz számára egy kilencmeccses nagyszerű sorozat közben, amit szerdán a Milano zárt le, a görögök ugyanis meglepetésre kikaptak a lombard fővárosban. Nemcsak az Olympiakosz, hanem a Bamberg is szívfájdító vereséget szenvedett 48 órával e találkozó előtt, hiszen minden esélyük megvolt, hogy elkapják a Real Madridot is, ám az utolsó másodpercben kicsúszott a kezükből ez a lehetőség. Azon a meccsen minden erejét beleadta a német bajnok, akik így meglehetősen kifacsarva érkeztek a Béke és Barátság Sportcsarnokba, így most egyértelműen az Olympiakosz az esélyes.

Real Madrid (spanyol, 14-5) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 6-13) (21.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Real Madrid a szerdai, Bamberg elleni győzelmével és a CSZKA Moszkva kaunasi vereségével az élre tudott állni, és ha hozza az elvárható győzelmet a Milano ellen, úgy ott is marad a spanyol sztárcsapat. Németországban Llull hősies játéka és utolsó másodperces győztes kosara kellett a madridiaknak a megmeneküléshez, de a legfontosabb a Final Fourba visszavágyó spanyoloknak, hogy sikerült megszerezniük a két pontot a mindig kemény németekkel szemben. Ahogy azon a meccsen, úgy most az olaszok ellen sem engedhet ki a Real, hiszen a keretük alapján jóval többre hivatott Milano mostanában a szebbik arcát mutatja. A tízes vereségsorozatuk megszakítása után ugyanis amennyire csak lehet felszabadulttá vált az Olimpia, ismét összeállt a szezon elején még remekül működő támadójátékuk (az utóbbi két meccsükön 92 és 99 pontot termeltek), és az Olympiakosz ellen egy igazán nagy bravúrt értek el. A Real támadógépezete azonban nemcsak mostanában, hanem az egész idény során kiválóan működik, így egy igazán gyors tempójú, sokpontos meccsre számíthatunk, ahol ha nem maximális koncentrációval teljesít a sokkal esélyesebb listavezető, úgy akár még kellemetlen meglepetésben is lehet része.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Fenerbahce – Galatasaray Odeabank 85-80
Crvena Zvezda mts – Panathinaikosz Superfoods 72-66
Maccabi FOX Tel-Aviv – UNICS Kazany 60-52

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus