Euroliga: Hangáék ma újra összecsapnak a Reallal

Vasárnap még spanyol kupadöntőt játszott egymással a Barca és a Real, ma pedig az Euroligában is összecsap a két ősi rivális.

Vasárnap még spanyol kupadöntőt játszott egymással a Barca és a Real, ma pedig az Euroligában is összecsap a két ősi rivális. A Real számára a visszavágáson túl is nagy a tét, ahogy a játéknapot nyitó Himki-Pana rangadó is mindkét félnek kiemelten fontos. A Zalgiris Isztambulban gyűjtene értékes győzelmet, a Bamberg pedig immár Trinchieri nélkül fogadja a Zvezdát.

 

Alapszakasz, 23. forduló

Himki Moszkva (orosz, 13-9) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 14-8) (18.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A mai nap első rangadója a Himki Moszkva és a Panathinaikosz összecsapása lesz. Az oroszok a legutóbbi fordulóban beérték a Zalgirist és a Real Madridot a tabellán, és most ugyanez a céljuk a Panával is. Nagyon megy most a Himkinek, akiknél Shved továbbra is megállíthatatlan és sorban hozza a 20 pontos meccseket, de a legutóbbi győzelmeik kulcsa az összeállt védekezésük volt. Az elmúlt öt meccsükből négyet megnyerő moszkvaiak ugyanis mindössze 66 pontot kaptak átlagosan ezen győzelmeik során, és ha ezt ma is meg tudják ismételni, akkor bizonyára most sem marad el számukra a győzelem. A kását azonban nem eszik olyan forrón, a Pana az egyik legstabilabb, legjobb csapat idén, és egyszer már alaposan helyre tették a Himkit, hiszen 93-65 arányban ütötték ki őket az OAKA-ban. A régóta terjengő pletyka ráadásul megerősítést nyert a kéthetes szünet során, miszerint a tavalyi csapat egyik legjobbja, Mike James a sikertelen NBA-kalandja után ismét zöldbe öltözik, és ma már akár Xavi Pascual rendelkezésére is állhat.

Anadolu Efes (török, 6-16) – Zalgiris Kaunas (litván, 13-9) (18.30)

Két hétvégi kupagyőztes, a kisebb meglepetésre diadalmaskodni tudó Efes és a papírformát érvényesítő Zalgiris összecsapásával folytatódik a mai játéknap. A törökök már rögtön az első napon összekerültek a legnagyobb esélyes Fenerrel, akiket egy kiváló rangadón végül le tudtak győzni, majd a legnehezebb ellenfél kipipálása után már a többiek ellen sem hibáztak és arattak szép sikert. A hétvége során azonban egy sajnálatos sérülés is történt náluk, az egyre jobb formába lendült Zoran Dragic ugyanis ismét elszakította térdszalagját, ugyanazt, amelyiket még tavaly a Milano színeiben, és ezek után további pályafutása is veszélybe került. Ebben a vegyes hangulatban fogadhatja tehát a legutóbbi négy hazai meccséből hármat megnyerő Efes a Zalgirist, aminek már csak a vendégek számára van igazi tétje. A kaunasiak belefutottak néhány érzékeny vereségbe, hiszen a Pana és a Himki ellen is az utolsó percben veszítettek, így pedig a pályaelőnyért harcoló gárda hamarosan akár a nyolcadik helyen is találhatja magát. Nagyon kellene tehát nekik ez a mai győzelem, amit egyáltalán nem lesz egyszerű begyűjteniük a felszabadult Efesszel szemben.

Brose Bamberg (német, 8-14) – Crvena Zvezda mts (szerb, 9-13) (20.45)

Ahogy saját hazájában több nagy esélyes (Fener, Olympiakosz, Milano), úgy a Bamberg és a Crvena Zvezda sem tudta megnyerni a kupát Németországban illetve Szerbiában. A Zvezda a nagy rivális Partizan ellen bukta el a finálét, a Bamberg pedig ha úgy tetszik az előrehozott döntőben, a nyolc között maradt alul a végső győztes Bayern Münchennel szemben. A németeknél ráadásul ez a kudarc végzetesnek is bizonyult Andrea Trinchieri vezetőedző számára, hiszen hiába az olasz az egész liga egyik legfelkészültebb edzője és nyerte meg mind a három legutóbbi Bundesliga idényt, illetve hagyott ki egy hónapot nemrég vállműtétje után, így is távoznia kellett. A Bambergtől egyébként a 8-14-es mérleg az Euroligában teljesen reális, a német bajnokságban viszont a 10-10 győzelem és vereség illetve a 10. hely sok éve regnáló bajnokként egyértelmű kudarc (csak a bajnok indulhat jövőre az Euroligában), amire a hétvégi kupavereség tette fel a koronát. A németek így ma ismét a másodedző, Iliasz Kancurisz vezetésével indulnak harcba a Zvezda ellen, ahol egy látványos és szoros összecsapásra számítunk, és egyik fél győzelmén sem lepődnénk meg.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 7-15) – Real Madrid (spanyol, 13-9) (21.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A vasárnapi kupadöntő után mindössze öt nappal ismét összecsap egymással a két ősi rivális, a Barcelona és a Real Madrid. Ki ne tudná, hogy Hangáék szenzációs játékkal rukkoltak elő az egész hétvégén, és bravúros, ám teljesen megérdemelt végső győzelmet arattak. Ezt persze a Real részéről némileg vitathatják, hiszen tény, hogy az utolsó másodpercekben egy hatalmas faultot nem fújtak be nekik, amivel hosszabbításra menthették volna a találkozót. Ez már a múlt, amiért viszont most alighanem még fokozottabban visszavágnának Doncicék, és megpróbálnak borsot törni a legnagyobb ellenfelük orra alá, annak saját otthonában végleg szertefoszlatni playoff-reményeiket. A rivalizálás persze csak a hab a tortán, a madridiak a legutóbbi négy meccsükből hármat elbuktak, az utolsó kettőt ráadásul két nagy riválisuk, a CSZKA és az Olympiakosz ellen. A Real így ismét kicsusszant a legjobb négyből, ahová a hátralévő nyolc forduló alatt szeretnék visszaverekedni magukat, ehhez pedig minden meccs számít nekik. A tét és/vagy a várakozás tehát óriási mindkét részről, minden adott egy egészen kiváló, a vasárnapihoz hasonló rangadóhoz, ahol Szvetiszlav Pesics mester 14 év után ülhet le ismét Euroliga-meccsen a Barca kispadjára.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
CSZKA Moszkva – Baskonia Vitoria Gasteiz 93-86
Fenerbahce Dogus – AX Armani Exchange Milano 89-70
Olympiakosz – Valencia Basket 80-70
Unicaja Malaga – Maccabi FOX Tel-Aviv 83-69

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus