Euroliga: Hangáék számára ma már a második hely a tét

A Laboral már a továbbjutás biztos tudatában, különösebben nagy tét nélkül utazik Isztambulba az Efes elleni rangadóra.

A Laboral már a továbbjutás biztos tudatában, különösebben nagy tét nélkül utazik Isztambulba az Efes elleni rangadóra. A mai játéknapnak a Maccabi számára van a legnagyobb jelentősége, akik ismét az életben maradásért lépnek pályára.

 

Alapszakasz, 9. forduló

B-csoport
    
Anadolu Efes (török, 4-4) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 5-3) (20.00, TV: DIGI Sport 2, felvételről 23.10-kor)

A múlt héten a Cedevita és a Limoges felett aratott győzelmeikkel, illetve a Milano vereségével az Efes és a Laboral is továbbjutott a Top16-ba. A két kiváló gárdától ez elvárás is volt az alapszakasz kezdetén, és most, hogy sikerrel vették az akadályt, a következő cél a csoport második helyének elérése lehet számukra. Ennek azért van jelentősége, mert akinek sikerült megcsípnie ezt a helyet, az a Top16-ban nem az Olympiakosszal, hanem nagy valószínűséggel a Cedevitával kerül majd egy csoportba, ami mondani sem kell, hogy nagyon nem lesz mindegy. Hangák vannak kedvezőbb helyzetben jelenleg, akik egy győzelemmel már most biztos másodikak lennének. Jó kis derbire van tehát kilátás, ahol mindkét fél felszabadultan játszhat és a legjobbját produkálhatja.

Limoges CSP (francia, 2-6) – Olympiakosz (görög, 7-1) (20.30)

Lényegében tét nélküli meccset játszik egymással a Limoges és az Olympiakosz, hiszen a franciák már biztosan a Eurocupban folytatják tavasszal, a görögök pedig ha matematikailag még nem is, de lényegében megnyerték a B-csoportot. A Limoges-nak a hazai közönségtől való szép búcsú, a pireusziak számára pedig a mindenkori győzni akarás lehet a motiváció. Az Olympiakosz várhatóan nem fog kockáztatni és Vaszilisz Szpanulisz kiüli ezt a meccset is, viszont bemutatkozhat a keresztszalag-szakadást szenvedett Patric Young helyére igazolt Shawn James a piros-fehéreknél.

 

C-csoport

Pinar Karsiyaka (török, 2-6) – Lokomotiv Kubany (orosz, 6-2) (18.00)

A Panathinaikosz múlt heti győzelmével a maradék minimális esélye is elszállt a Karsiyakának a továbbjutásra, így számukra is csak a remek közönségüktől való szép búcsúzás lehet a tét. A Lokomotiv ugyanakkor a csoportgyőzelemre hajt, ami mindenképpen a jövő heti, Barcelona elleni összecsapáson fog eldőlni. Ennek a meccsnek így csak annyiban van jelentősége, hogy az első helyhez a Lokonak elég lesz-e majd akkor egy egypontos győzelem, vagy jobbnak kell lenniük az egymás elleni összevetésben is, ami egyébként az oroszok legalább ötpontos sikerét feltételezné.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 6-2) – Zalgiris Kaunas (litván, 4-4) (21.00)

Az előző meccsnél már leírtuk, hogy a Barcelona első vagy második helyének sorsa a jövő héten Oroszországban dől majd el, így ez a Zalgiris elleni fellépés tulajdonképpen egy alapszakasz összecsapásba bújtatott edzőmeccs lesz. De nemcsak rájuk, hanem a litvánokra is igaz ugyanez, hiszen ők is ott vannak már a második körben, így sok mindenen nem kell izgulniuk. Az erőviszonyokon túl a Zalgiris hatalmas athéni és krasznodari pofonja okán is a Barca a meccs egyértelmű favoritja, ráadásul Renaldas Seibutis ujjtörés miatt hetekre kidőlt a litvánoktól, ami szintén nem az ő esélyeiket növeli.

 

D-csoport

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 2-6) – Brose Baskets Bamberg (német, 5-3) (20.15)

Sorozatban a második meccsén is az életben maradás érdekében lép pályára a csalódást keltően szereplő Maccabi a Bamberg ellen. Ahhoz, hogy az izraeliek ne essenek ki – és esélyük legyen még a jövő héten Isztambulban – az kell ebben a körben, hogy legyőzzék a német bajnokot, a CSZKA pedig holnap megverje a Darüssafakát. Egyik sem ördögtől való gondolat, és a Maccabinak a saját magára eső részt mindenképp teljesítenie kell, különben nincs is miről beszélni velük kapcsolatban. Szerencséjükre a Bambergnek már nem szükséges a győzelem, ám ettől függetlenül a németek nyilván nem adják majd könnyen magukat és nem szalasztanák el az esélyét egy nagynevű rivális kipottyantásának.

Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 0-8) – Unicaja Malaga (spanyol, 6-2) (20.30)

A Malaga megnyeri a D-csoportot, ha ma legyőzi a még nyeretlen Sassarit, és az utolsó fordulóban a CSZKA ellen az idény során másodszor is bravúrgyőzelmet ér el. Ennél nagyobb motiváció aligha kell a nagyon összeszedett és sikerre éhes Plaza-legénységnek. A szárdoknak ugyanakkor ez talán az utolsó esélyük, hogy megszerezzék becsületgyőzelmüket, aminek érdekében biztosan megtesznek majd mindent. A múlt héten a Maccabi ellen is nagyon pörögtek és kiválóan harcoltak az olaszok, a szerencse azonban most sem állt melléjük, így még mindig nyeretlenek.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus