Euroliga: Három mai meccs a TV-ben!

Az Euroliga hatodik fordulójának csütörtöki játéknapján három meccset is képernyőjére tűz a nyolcmeccses dömpingből a DIGI Sport. Délutáni programként megnézhetjük az edzőváltáson átesett Kazany élet-halál harcát az Efes ellen, aztán következik CSZKA Moszkva és az ALBA Berlin, majd a már Bo McCalebb-bel felálló Bayern szintén létfontosságú meccse a Barca ellen. A mai programban szerepel még Milano-Fener és Neptunas-Laboral ütközet is, melyeken nagyon sok múlhat mindegyik csapat számára. Lássuk a mai párharcok felvezetőit!

Alapszakasz, 6. forduló

A-csoport
    
UNICS Kazany (orosz, 1-4) – Anadolu Efes (török, 4-1) (16.30, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Régi-új edzővel kezdheti meg a Kazany az Euroliga alapszakaszának visszavágóit, Tatárföldön megköszönték ugyanis Argirisz Pedulakisz eddigi munkáját. A Nyizsnyij Novgorod elleni két hazai zakó, illetve a hétvégi, 52 dobott ponttal elvesztett Lokomotiv elleni derbi már sok volt a vezetőségnek, így visszahozták korábbi mesterüket, Jevgenyij Pasutyint. Az orosz válogatott szövetségi kapitányi posztját is betöltő tréner 2011-ben Eurocup győzelemre vezette a Kazanyt (amit megismételt 2013-ban a Lokomotivval is), így ő pontosan ismeri a siker receptjét. Feladata nem túl hálás, a továbbjutáshoz csapatával meg kellene nyernie a hátralévő meccseket, a hazaiakat és a Nyizsnyij elleni idegenbelit legalábbis biztosan. Az első ellenfél a múlt héten hatalmasat küzdő, és a Real Madridot Nenad Krsztics nélkül is legyőző Efes lesz, ami finoman szólva sem tűnik könnyű feladatnak. Az 1-4-es mérleg okán azonban csak a győzelemben gondolkodhatnak Langfordék, a remélhetőleg remek meccs végkimenetelét pedig mi is megnézhetjük a DIGI Sport jóvoltából.

 

B-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 5-0) – ALBA Berlin (német, 2-3) (18.30, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A CSZKA Moszkva megállíthatatlanul robogott végig mindegyik ellenfelén az első körben, és a kisebb csoda kategóriába tartozna, ha most szakadna meg az oroszok VTB Ligás meccseit is beleszámítva tízmeccses győzelmi sorozata. Az ALBA Berlin korrekt módon teljesít eddig, a két közvetlen riválisukat, a Limogest és a Cedevitát is legyőzték, így most egy „ingyenmeccs” jön számukra, ahol mindenféle nyomás nélkül játszhatnak egy jót Európa egyik topcsapatával, amiből a későbbiekben akár profitálhatnak is még. Manuchar Markoishvili, Viktor Hjapa, illetve a túloldalon Jonathan Tabu továbbra sem térhetnek vissza a parkettre.

 

Limoges CSP (francia, 1-4) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 3-2) (20.45)

A Maccabi a múlt héten vitatható körülmények között – legalábbis a malagaiak biztosan így gondolják – hozta el a győzelmet az Unicaja otthonából, így egészen jó helyzetbe hozta magát a címvédő az alapszakasz felénél. A Limoges nagyon közel állt legutóbb a bravúrhoz a CSZKA ellen, az utolsó negyedben azonban beindult a moszkvai henger, így elmaradt a nagy skalp begyűjtése a gallok számára. Ezen a meccsen is a vendégek az esélyesek, de a Limoges alapozhat a múlt heti játékára, illetve nehezen feledjük a Maccabi Cedevita elleni hazai vereségét is, így korántsem lefutott még ez a meccs a remek hangulatú hazai pályával rendelkező franciák otthonában. Ráadásul a múlt héten megsérülő Brian Randle játéka kérdéses a héten az izraelieknél, a csapatkapitány Guy Pninire pedig még hosszú hónapokig nem számíthat csapata.

 

C-csoport

FC Bayern München (német, 1-4) – FC Barcelona (spanyol, 5-0) (20.15, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Bo McCalebbel megerősítve várja a Bayern München a Barcelona elleni meccset, amit a DIGI Sport szintén élőben közvetít. A legmagasabban jegyzett szabadügynök a Fenertől való távozása után kivárt a csapatválasztással, egészen idáig. A bajoroknak a hátvédsort – elsősorban Anton Gavelt – sújtó sérülések miatt volt szüksége egy jó irányítóra, így végül találkozott a két fél álláspontja, igaz egyelőre csak egy hónap időtartamra. A múlt héten sem sikerült nyernie a halálcsoport eddigi nagy vesztesének, a végre ismét összeszedetten kosarazó Bayernnek, Andrew Goudelock 10 triplás Euroliga rekordja okozta a Fener elleni nagyon fontos meccsen a germánok vesztét. Most viszont már nem elég a jó játék, a Bayernnek meg kell kezdenie lehetetlennek tűnő küldetését, a nagy riválisok elleni idegenbeli meccsek előtt a még veretlen Barcelona ellen is győzniük kellene a Pesics-tanítványoknak. A meccs esélyesei természetesen a katalánok, akik eddig mindenki ellen pontosan annyit adtak ki magukból, amennyi a győzelemhez szükséges volt.

 

PGE Turow (lengyel, 1-4) – Panathinaikosz (görög, 3-2) (20.45)

Vállalható vereséget szenvedett az előző fordulóban a Pana Barcelonában, nagyon nem mentek legutóbb a triplák Diamantidiszéknak, ami az eddigi legnagyobb fegyvere a görögöknek. A Fener és a Milano elleni athéni siker is nagyban a távoli dobásoknak volt köszönhető, de az a két meccs sokkal fontosabb is volt a Panának, mint a legutóbbi. Az első körben bemutatott, várakozáson felüli szereplést a Turow idegenbeli legyőzésével erősíthetik meg a görögök, ezzel a félig-meddig kötelező győzelemmel nagyot léphetnének a továbbjutás felé.

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 2-3) – Fenerbahce Ülker (török, 3-2) (21.00)

Érdekes, kiszámíthatatlan csapat eddig a Milano, az olaszok nagyon szép dolgokat és katasztrofális meccseket is tudhatnak maguk mögött. Ezúttal sem nagyon tudjuk, hogy az alapszakasz talán legfontosabb meccsén mire számítsunk az Olimpiától, az mindenesetre tény, hogy az isztambuli meccsen a Fener nyert 77-74-re, így az itáliaiak számára egy 4 pontos győzelem jelentené az igazi sikert a csütörtöki játéknap záró meccsén. Ezzel nemcsak beérnék a tabellán a Fenert, de egymás elleni összevetésben is jobbak lennének, ami még nagyon sokat jelenthet a végelszámolásnál. A Fener számára is ugyanezen ok miatt kiemelten fontos ez a meccs, egy esetleges győzelemmel a törökök már lényegében biztos továbbjutónak számítanának. A várakozások egy rendkívül szoros meccsről szólnak, aminek remélhetőleg az európai kosárlabda szerelmesei lesznek a legnagyobb győztesei.

 

D-csoport

Neptunas Klaipeda (litván, 2-3) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 2-3) (18.00)

Aligha hitte volna bárki is az alapszakasz kezdete előtt, illetve a nyitómeccs után, hogy a Neptunassal komolyan lehet számolni a továbbjutással kapcsolatban. Akkor a Laboral tükörsimán intézte el a litván kiscsapatot, osztálykülönbségről beszélhettünk a felek között. Azóta viszont sok minden megváltozott, a két csapat egyaránt 2-3-as mérleggel áll, és ki-ki meccset vívhatnak egymással, ezúttal Klaipedában. Ez kiemelten fontos, hiszen ahogy többször írtuk, a Neptunas teljesen máshogy játszik otthonában, mint idegenben. A Crvena Zvezdát és a Valenciát egyaránt legyőzték a litvánok, a veretlen Olympiakosz pedig csak hosszabbítás után tudta begyűjteni itt a győzelmet. Az első forduló nagyarányú különbsége miatt (88-69) aligha lesz lehetősége az egymás elleni eredmény javítására a Neptunasnak, viszont egy picike, egypontos győzelem is hatalmas jelentőséggel bírna, igaz mindkét fél javára. A baszkok nagyon leeresztettek a jó kezdésük után, így az ő céljuk sem lehet más, mint a W begyűjtése, ehhez azonban maximális koncentrációra lesz szükség részükről. Lamont Hamilton ismét megsérült, de a pótlására szerződtetett Mirza Begic már játszhat ma a vitoriaiaknál.

 

Olympiakosz (görög, 5-0) – Valencia Basket (spanyol, 1-4) (18.45)

A játéknap egyik legegyértelműbbnek tűnő összecsapása a Valencia pireuszi vendégjátéka lesz, még úgy is, hogy az Olympiakoszban ezúttal sem lesz Jorgosz Printezisz és Matt Lojeski. Szpanuliszék szépen sorban gyűjtögetik győzelmeiket, legutóbb pedig mindez már egészen parádés játékkal is párosult a Galata ellen. A Valenciáról ennyi jó nem mondható el, az egyetlen győzelmük alkalmával, a Laboral ellen játszottak egyedül jól a spanyolok, egyébként meglehetősen semleges, karakter nélküli a játékuk. Ráadásul az eredmények sem jönnek számukra, a szerencse is gyakran elpártol tőlük, például a Neptunas is nagyobb gond nélkül győzte le őket. Sam van Rossom ráadásul erre az évre már biztosan kidőlt, irányítóposzton pedig Dwight Buycksot az NBA-ben nem sok sót megevő Nemanja Nedovicsra cserélték a valenciai vezetők. Hatalmas meglepetés lenne, ha a két csapat ellentétes szériája épp most szakadna meg.
    

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus