Euroliga: Hatalmas bajban a Maccabi és a Milano

Az idény egyik legjobb játéknapján a Maccabi saját pályáján, a Milano pedig Franciaországban szenvedett meglepő vereséget.

Az idény egyik legjobb játéknapján a Maccabi saját pályáján, a Milano pedig Franciaországban szenvedett meglepő vereséget, amiért mindketten nagy árat fizethetnek. A hatalmas extrát játszó Zvezdában Jovics 19 gólpasszal megdöntötte az Euroliga-rekordot, a Barca-Loko derbi az utolsó másodpercekben dőlt el, az Efes-Olympiakosz rangadóhoz pedig túlóra is kellett.

 

Alapszakasz, 5. forduló

A-csoport

FC Bayern München (német, 2-3) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 2-3) 79-90

Végre jött egy olyan teljesítmény a Crvena Zvezda játékosaitól, amire büszkék lehetnek, hiszen újra a rájuk jellemző megalkuvást nem tűrő játékot nyújtották, illetve jött tőlük jó pár extra performansz is. Így nem is maradt el a müncheni bravúrgyőzelmük, ami után újra komolyan kell velük számolni az A-csoportban, legalábbis ami a negyedik helyért és a Top16-ért zajló csatát illeti. A forduló felvezetőjében még arról írtunk, hogy nincs a belgrádiaknak igazi vezére, ezen a meccsen viszont többen is előléptek a szürke eminenciás szerepkörből.

Az élre természetesen Sztefan Jovics kívánkozik, aki 19 gólpasszával megdöntötte az Euroliga-rekordot, amit éppen régi-új csapattársa, Marcus Williams tartott a tavalyi 17-es produkciójával. Aztán ott volt még Quincy Miller (22/9 pont, 6 lepattanó, 3 blokk), aki messze a legeredményesebb meccsét játszotta piros-fehérben, illetve Marko Szimonoviccsal (15/9 pont, 7/6 mezőnyből) együtt főszereplője volt annak a szintén nem mindennapi tettnek, hogy a vendégek mind a kilenc triplakísérlete sikeres legyen a második félidőben. Ha ez még nem lenne elég, a két center, Vladimir Stimac (18 pont, 5 lepattanó, 9/8 mezőnyből) és Maik Zirbes (14 pont, 8/7 mezőnyből) együttesen 17/15-ös mezőnymutatót produkált. Nem csoda hát, hogy a Bayern nem tudott mit kezdeni a szerbekkel ezen a napon, így tőlük az átlagosan jó teljesítmény is kevés volt a győzelemhez.

A Bayern München legjobb dobói: Szavanovics 19/9, Bryant 12/3, Renfroe 11/3
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Miller 22/9, Stimac 18, Szimonovics 15/9, Zirbes 14, Rebics 11/9

 

B-csoport

Anadolu Efes (török, 2-3) – Olympiakosz (görög, 4-1) 87-91 h.u.

A hét meccseként beharangozott Efes-Olympiakosz rangadó maximálisan rászolgált erre a címre, hiszen csak végletekig kiélezett csatában dőlt el az egyébként nagyon hullámzó derbi. Az Olympiakosz kezdett jobban, majd a második negyedben már 15 ponttal is vezettek a görögök, az történt ekkor a pályán, amit ők elterveztek. Jayson Granger vezérletével azonban elkezdett jól játszani az Efes is, félidőre feljöttek 30-36-ra, majd a fordulást követően már egyértelműen a törökök voltak jobbak. Szintén Granger triplájával lett 72-61 az állás, ekkor igencsak a hazaiaknak állt a zászló, ám ekkor volt még egy nagy fordulat a meccsben.

Az eddigi legjobb olympiakoszos meccsét játszó Daniel Hackett (11/6 pont, 8 gólpassz), illetve Matt Lojeski (11/6 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) szinte a semmiből támadtak fel, és néhány mindkét oldalon kihagyott büntető után következhetett a hosszabbítás. A túlórában aztán a meccsre addig nem jellemző pisztolypárbaj alakult ki, az egyik fél triplájára a másik válaszolt háromszor ugyanúgy. Az utolsó néhány momentum végül az Olympiakosznak kedvezett, így a görögök ezzel az igen értékes sikerrel megerősítették első helyüket a tabellán.

Az Efes legjobb dobói: Granger 26/9, Heurtel 12/9, Saric 11/6.
Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 17/3, Hunter 15, Hackett, Lojeski 11/6-11/6, Papapetru 11/3.
 

Limoges CSP (francia, 2-3) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 1-4) 74-65

A Cedevita után a Limoges is elverte a Milanót, akik így nem kis bajban vannak, az első kör után 1-4-es mérleggel a tabella aljáról várhatják a visszavágókat. A Limoges ezzel szemben minden dicséretet megérdemel, hiszen a Laboral és az Olympiakosz elleni kiütéses vereségek után szépen összeszedték magukat, és az előzetesen vártnál sokkal jobban állnak, komoly harcban vannak a továbbjutásért. A meccs egyébként nem sok érdekességet tartogatott, a gallok 20-9-re nyerték a második játékrészt, az itt megszerzett előnyüket pedig gond nélkül őrizték az indiszponált olaszokkal szemben. Ezen a meccsen a statisztika hűen tükrözte a látottakat, hiszen a Milano vesztét a pocsék triplázásuk (25/4, 16%), és a gyenge csapatjátékuk (gólpasszok: 23-8) okozta, így a Limoges számára még a 20 eladott labda is belefért. A hazaiakat Nobel Boungou-Colo (18/12 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó, 2 blokk) vezette győzelemre, a vendégeknél pedig az egyedüliként kiemelkedőt nyújtó Alessandro Gentile (19 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) is inkább csak erőlködött.

A Limoges legjobb dobói: Boungou-Colo 18/12, Traore 15, Schaffartzik 14/9
A Milano legjobb dobói: Gentile 19, McLean 10

 

C-csoport

FC Barcelona Lassa (spanyol, 4-1) – Lokomotiv Kubany (orosz, 4-1) 72-68

Izgalmas, helyenként kifejezetten szórakoztató meccset játszott egymással a C-csoport két első helyezettje, az immár holtversenyben álló Barcelona és Lokomotiv. Az ismét lenyűgözően játszó, szédületes gólpasszokat is kiosztó Ante Tomic (16 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) főszereplésével a Barca kezdett jobban, az első félidő az övék volt, majd fordulás után nem sokkal már 42-33-ra vezettek. A Loko azonban nagyon beerősített ekkor, a két hátvéd, Dontaye Draper (20/9 pont, 4 lepattanó) és Malcolm Delaney (18/9 pont, 4 gólpassz) nagyobbnál nagyobb kosarakat szereztek, így a 9 pontos hátrányból ugyanekkora előnyt csinált a Loko (48-57). Nem hagyta magát jobban leszakítani a Barca sem, és kulcsfontosságú momentum volt, mikor Chris Singleton hatalmas blokkja az amerikai szerencsétlenségére „gólpassz” is lett egyben, csak éppen Alex Abrines triplájához, így 65-63-nál újra előnyben voltak a gránátvörös-kékek. 7 másodperccel a vége előtt, szintén két pontos hazai vezetésnél a Lokónak volt még esélye akár a győzelemre is, ám az oldalvonali bedobást az oroszok addigi hőse, Draper csúnyán eladta, így a Barcáé lett a győzelem, amely a 250. volt számukra az Euroliga történelmében.

A Barcelona legjobb dobói: Tomic 16, Satoransky 10
A Lokomotiv legjobb dobói: Draper 20/9, Delaney 18/9

 

D-csoport

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 1-4) – Darüssafaka Dogus (török, 2-3) 73-84

A Maccabi a 2000-es években még soha nem kezdett ilyen rosszul az Euroligában, mint most, és ez könnyen lehet, hogy nagyon sokba fog kerülni az izraelieknek. Élet-halál meccs volt ez mindkét csapat számára, amire a Darüssafaka játékosai pörögtek fel sokkal jobban, így megszerezték történetük első idegenbeli sikerét az Euroligában. A mezőnyből hibátlanul dobó Semih Erden (16 pont, 5 lepattanó, 7/7 mezőnyből) dominanciájának köszönhetően a törökök már a meccs elején szorosan tapadtak ellenfelükre, akik a félidőig sem tudtak elhúzni (39-37), ez pedig kulcsfontosságú volt a folytatást illetően.

A meccset aztán lényegében a nagyot játszó Manu Markoishvili (22/9 pont, 4 labdaszerzés) döntötte el, aki pontjai felét, 11 egységet a harmadik negyedben szerzett. Ekkor húzott el a Darüssafaka, akiknek az előnye két tripla után 15 pontra hízott a végjáték előtt, ezt pedig magabiztosan őrizték a lefújásig. A vendégek egészen extrán, 76%-kal dobták a duplákat (33/25), ami megalapozta a sikerüket. Hatalmas győzelem volt ez az isztambuliak számára, akikkel ezután komolyan kell számolni a továbbjutási esélyeket illetően is. A Maccabinak ugyanakkor sürgősen találnia kell egy edzőt, majd bravúrokat is hozniuk kell már, ha el akarják kerülni a szégyenletes korai kiesést.

A Maccabi legjobb dobói: Rochestie 17/9, Smith 14/3, Farmar 10/6, Randle 10
A Darüssafaka legjobb dobói: Markoishvili 22/9, Erden 16, Bjelica 11/3

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus