Euroliga: Hatalmas hőstett a Galatától

Az ezer sebből vérző Galatasaray az Olympiakosz legyőzésével, illetve a Neptunas vereségével kiharcolta a továbbjutást.

Az Euroliga alapszakaszának utolsó fordulójában a csütörtöki játéknapon eldőlt a háromból az egyik még kérdéses továbbjutó hely sorsa. A Galatasaray zárt kapuk mögött, három újabb játékos távozása ellenére is legyőzte a csoportot megnyerő Olympiakoszt. Ez a bravúr a Top 16-ot jelenti Arroyóéknak, akik a Neptunas vereségével tovább tudtak lépni. A Real nyerte az Efes elleni csoportrangadót, így ők jutottak tovább elsőként. Linas Kleiza karriercsúccsal támadt fel poraiból. Íme a játéknap összefoglalója!

 

Alapszakasz, 10. forduló

A-csoport

Real Madrid (spanyol, 8-2) – Anadolu Efes (török, 6-4) 90-70

A harmadik negyed második felétől fölényben játszó Real Madrid végül simán győzte le az Efest, és ezzel megszerezte az A-csoport első helyét. Pedig nem így indult a meccs, nagyszerű megoldásokat láthattunk mindkét oldalról, tanárian ziccerig játszott akciók jellemezték többször is a csapatokat. Az Efes semmivel sem maradt el ekkor még a Realtól, Dario Saric (11/6 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) rendkívül sokoldalúan játszott, egy újabb fiatal, a második negyedben hibátlan dobóteljesítménnyel 10 pontot szerző Deniz Kilicli pedig a padról beszállva lepte meg a madridiakat.

56-57-nél még a törökök vezettek, a harmadik negyed vége azonban a királyiaké volt, így a játékrész végére egy kicsit elhúzott a Real (69-61). A folytatásban sem álltak le a hazaiak, a megkezdett rohamukat 17-1-es etappá bővítették, ezzel eldöntve a mérkőzést. Joannisz Buruszisz (19/3 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz) volt a meccs embere, de a görögön kívül Rudy Fernandez (17/6 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Felipe Reyes (12 pont, 8 lepattanó, 6/6 mezőnyből) is kiválóan játszottak a Realban.

A Real Madrid legjobb dobói: Buruszisz 19/3, Fernandez 17/6, Reyes 12, Rivers 10/6, Ayon 10, Carroll 10/6
Az Efes legjobb dobói: Saric 11/6, Perperoglu 11/3, Janning 10/6, Kilicli 10

 

B-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 10-0) – Limoges CSP (francia, 2-8) 88-56

A CSZKA Moszkva és a Limoges összecsapásán a legnagyobb kérdés az volt, hogy a mezőnyben egyetlen csapataként meg tudja e őrizni a CSZKA makulátlan mérlegét. Nos, a kérdés igazán nem is volt kérdés, az oroszok ugyanis nagyon könnyedén érvényesítették a papírformát, az elejétől a végéig simán vezettek. Pedig Milos Teodoszics és Viktor Hjapa mellett ezúttal Sonny Weems sem került bevetésre, de a három kulcsjátékos nélkül is nagyon mély moszkvai keretnek ez sem okozott gondot. A CSZKA legfontosabb pillérei Vitalij Fridzon (19/12 pont, 5 gólpassz), Andrej Voroncevics (12/6 pont, 7 lepattanó, 5/5 mezőnyből) és Manuchar Markoishvili (10/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) voltak. A moszkvaiak 14 triplát értékesítettek elfogadható százalékkal (29/14, 48%), többek között ez a szegmens hozta meg számukra a sikert, bár lényegében mindenben jobbak voltak a hazaiak.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Fridzon 19/12, Voroncevics 12/6, Nichols 10/6, Markoishvili 10/3
A Limoges legjobb dobói: Smith 12/6, Curry 11/9

 

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 7-3) – Unicaja Malaga (spanyol, 4-6) 81-73

Zsinórban negyedik meccsén is kikapott a Malaga, így erősen valószínű, hogy „csak” a negyedik helyen jutnak tovább a végére leeresztő spanyolok. Ezúttal sem volt igazi vezére a vendégeknek, így ha nem is könnyedén, de azért magabiztosan nyert a Maccabi. Szebbnél szebb leindításokat, mögéfutásokat, zsákolásokat mutattak be az izraeliek, könnyű volt erről a meccsről látványos összefoglalót készíteni. 14-0-lal kezdtek be a hazaiak, ám ahogy az ilyenkor legtöbbször lenni szokott, a jól kezdő csapat nagy előnye nem tartott sokáig. Végig tapadtak ellenfelükre a spanyolok, ám fordítaniuk nem nagyon sikerült, ez pedig végül felőrölte őket, így 10 pont körüli vezetéssel lezárta a meccset a Maccabi. A címvédő játékosai közül Devin Smith (22/12 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) egészen káprázatosan sokoldalú teljesítményt nyújtott, Jeremy Pargo (16 pont) pedig hosszú idő után végre ismét letett egy eredményes meccset az asztalra.

A Maccabi legjobb dobói: Smith 22/12, Pargo 16, Randle 10
A Malaga legjobb dobói: Granger 11/9, Green 10/6

 

C-csoport

PGE Turow (lengyel, 1-9) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 5-5) 96-101

Pontgazdag, szórakoztató meccsel búcsúzott az alapszakasztól a Turow és a Milano, amit végül az itáliaiak nyertek meg úgy, hogy a két csapat összesen 27 triplát süllyesztett el. Linas Kleiza (29/24 pont, 6 lepattanó) végre úgy játszott, ahogy eddig még Milánóba költözése óta sosem, karriercsúcsot jelentő 29 pontján és klubrekordot felállító 8 tripláján túl 28-as indexpontszáma több mint a duplája a szezonbeli legjobbjának. Remélhetőleg nemcsak pünkösdi királyság volt ez a litván klasszistól, szüksége lenne az európai kosárlabdának a folytatásban is egy jó Kleizára, akivel még színvonalasabb lehetne a második csoportkör jó néhány meccse. A meccs alakulása önmagában sok szót nem érdemel, jöttek, láttak és győztek az olaszok, akik a meccsen szinte végig előnyben voltak. A tíz meccs alapján a Turow talán két legjobbjára, Damian Kuligra (23/9 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) és Mardy Collinsra (14/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) ezúttal sem lehetett panasz.

A Turow legjobb dobói: Kulig 23/9, Collins 14/3, Wright 13/3, Jaramaz 12/6, Dylewicz 12/6, Moldoveanu 11/9
A Milano legjobb dobói: Kleiza 29/24, Brooks 14/3, Gentile 11

 

D-csoport

Valencia Basket (spanyol, 3-7) – Neptunas Klaipeda (litván, 4-6) 103-65

Hatalmas verést mért a Valencia a Neptunasra, így a már korábban kiesett gárda magával rántotta a litván csapatot is, mindketten a Eurocupban folytathatják majd. Kár a nagyon szimpatikus klaipedai kiscsapatért, ám idegenben egyáltalán nem tudott tényező lenni a Neptunas, még ezen a sorsdöntő meccsen sem. Otthonuktól távol nem is volt 10 pont alatti vereségük, ami kevés ezen a szinten. Pedig a helyettük továbbjutó Galatasaray is csak hazai pályán nyert meccset, de mivel 26 ponttal ütötték ki a Neptunast otthon, Litvániában pedig csak 10-zel kaptak ki a törökök, így ők jutottak tovább.

A nagyszerű napot kifogó, története legnagyobb arányú Euroliga győzelmét arató Valencia nem adott esélyt ellenfelének. Egészen rendkívüli módon hét spanyol játékos is kétszámjegyű pontot ért el, ilyen teljesítménnyel nem is nagyon lehet kikapni. A palánk alatti trió, Luke Harangody (20/12 pont, 8 lepattanó, 10/7 mezőnyből), Bojan Dubljevics (19/6 pont, 5 lepattanó, 10/7 mezőnyből) és Kresimir Loncar (15 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) különösen kitett magáért, de Romain Sato (11/3 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz) is nagyon hatékony volt. Félidőben már 52-31-re vezettek a hispánok, a Neptunasnak nem maradt hát más választása, mint a folytatásban szurkolni az egyidőben zajló Galata-Olympiakosz derbin a görögöknek. Ez azonban nem vezetett eredményre, nyert a Galatasaray, így kiestek a litvánok.

A Valencia legjobb dobói: Harangody 20/12, Dubljevics 19/6, Loncar 15, Aguilar 13/3, Sato 11/3, Nedovics 11/9, Ribas 10/6
A Neptunas legjobb dobói: Gailius 15/9, Zavackas 11/6

 

Galatasaray (török, 4-6) – Olympiakosz (görög, 8-2) 79-74

Hatalmas tettet vitt véghez a Galatasaray az Olympiakosz legyőzésével, ráadásul a Neptunas vereségével a továbbjutás is összejött a törököknek. Pedig finoman szólva sem volt irigylésre méltó helyzetben a Galata a meccs előtt, számtalan nehézség sújtotta őket. A nyíltan pénzügyi gondokkal küzdő isztambuliakat Furkan Aldemir után elhagyta Nate Jawai, Pietro Aradori, illetve JanVojukasz is. A gárda egyik legjobbja, Zoran Erceg sem játszott ezen a meccsen, és mivel a sérültlistán nem szerepelt, így valószínűleg ő is anyagi okokból maradt a kispadon. Emellett most kezdte el hárommeccses zártkapus büntetésének letöltését is a Galata, még a Zvezda elleni, halálos kimenetelű incidens miatt.

A maradék hét pályára lépő játékos azonban kitette a szívét is a pályára, így végül sikerült legyőzniük az Olympiakoszt. Pedig a görögök egyértelműen nyerni jöttek az Abdi Ipekci Arenába, láthatóan nem csak egy téttel bíró edzőmeccsnek fogták fel a találkozót. Carlos Arroyo (24/9 pont) és a Galata csodásan, 11-0-lal kezdett, ebből a puerto ricoi játékmester egymaga kilenc pontot vállalt magára, nehezebbnél nehezebb dobásokkal. Az Olympiakosz a sorban eladott labdák után azonban nem sokáig maradt bénult állapotában, hamarosan visszajöttek a meccsbe a vendégek. Szoros, kiélezett volt a küzdelem, 51-50 után azonban a nem éppen nekik kedvező bírói ítéletek ellenére is 9-0-s szakaszt produkált a Galata, ellépve a pireusziaktól. A görögök sem adták fel, 65-64-nél újra minimális volt csak a különbség, de nem tudta már átvenni a vezetést az Olympiakosz, hiszen valaki mindig megvillant a vendéglátók közül. Patric Young (13 pont, 13 lepattanó) kiemelkedően melózott mezőnyben, Arroyo 24 pontja ellenére is ő volt a Galata legjobbja. De ehhez a sikerhez tényleg mindenki kellett török részről, csak a legnagyobb elismeréssel lehet szólni a klubnál maradtakról.

A Galatasaray legjobb dobói: Arroyo 24/9, Young 13, Micov 13/3, Pocius 11/6, Güler 10
Az Olympiakosz legjobb dobói: Lojeski 22/12, Szpanulisz 11/3, Hunter 10


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus