Euroliga: Hengerelt az Efes és a Zvezda

Az első fordulóban a vártnál magabiztosabb győzelemmel mutatkozott be az átalakult Efes a Kazany ellen, a Maccabi és a Malaga hozta a kötelezőt, a Zvezda félelmetes közönsége előtt lelépte a Galatát, az Olympiakosz pedig a legvégén szenvedte ki a győzelmet Valenciában. Íme a részletek!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

Alapszakasz, 1. forduló

A-csoport

Anadolu Efes (török, 1-0) – UNICS Kazany (orosz, 0-1) 82-76

8-0-s kezdéssel adta meg a meccs alaphangját a megújult Efes, a Kazanynak azonban három triplája is beakadt, így 11-0-val válaszoltak a vendégek. A törökök helyenként befutásokkal, és meglepően hatékony csapatjátékkal oktatták ellenfelüket, amivel újabb, ezúttal 10-0-s rohamot repesztettek. Az újak közül Sztratosz Perperoglu (10 pont, 7 lepattanó) remekül kezdett, Dontaye Draper (16/9 pont, 4 gólpassz) pedig egész meccsen maximálisan élvezte Ivkovics mester bizalmát irányítóposzton, láthatóan elszabadult a Real Madridnál megkötött láncairól.

Állandósult a 10-15 pont körüli hazai előny, Dario Saric és Nenad Krsztics (15 pont, 6 lepattanó) is mutatott nagyon szép dolgokat. A Kazany rengeteg hibával, eladott labdával játszott, és feltűnő volt, hogy a tavaly még abszolút vezér Nikosz Ziszisz keveset és nagyon limitált szerepkörben játszott. A fazont Curtis Jerrells és Keith Langford szabták (volna), helyenként meg is villantak, de összességében nem tudták jól mozgatni csapatukat. Ettől függetlenül 75-70-re felzárkóztak, ekkor azonban jött újra Draper, aki egymás után két pokoli nehéz távolit is bevágott, ezzel elejét vette az oroszok lelkesedésének és a komoly izgalmaknak. Már az első fordulóban meggyőző volt a teljesen kicserélődött Efes, a Kazanyra azonban még sok munka vár, hogy kihozzák ebből az egyébként nagyon jó keretből ami benne van.

Az Efes legjobb dobói: Draper 16/9, Krsztics 15, Janning 12/6, Perperoglu 10
A Kazany legjobb dobói: Langford 19/3, White 13/3, Jerrells 11/6, Fischer 10

 

B-csoport

Cedevita Zagreb (horvát, 0-1) – Unicaja Malaga (spanyol, 1-0) 63-78

A vendégeknél Carlos Suarez hiányzott, a Cedevitának viszont egy sokkal fájóbb pontja is akadt, hiszen elsőszámú irányítója, a hazatérő Roko Ukic nélkül volt kénytelen kiállni erre a roppant fontos meccsre. Ez nem sok jót vetített előre az egyébként is vékony kerettel rendelkező horvátok számára, az aggodalmak pedig be is igazolódtak. A második negyed második felében pecsételődött meg a Cedevita sorsa, 33-33 után ugyanis futott egy 14-0-t a Malaga, összességében 29-16 arányban dobták túl ellenfelüket a játékrészben.

A folytatásban biztosan tartották előnyüket a spanyolok, hiszen míg a hazaiaknál csak Miro Bilan (15 pont, 10 lepattanó) emelkedett ki, addig a Malaga sokkal több lábon állt. Ryan Toolson (20/6 pont) és Fran Vazquez (13 pont, 8 lepattanó) vezették a második negyedbeli nagy rohamot, de Will Thomas (7 pont, 11 lepattanó) és Mindaugas Kuzminskas (12/3 pont, 4 gólpassz) is a legjobbkor tették hozzá a magukét. Ezzel a hazai vereséggel már az első forduló után nehéz helyzetbe került a Cedevita, a Malaga pedig értékes győzelmet gyűjtött be idegenben.

A Cedevita legjobb dobói: Bilan 15, Delas 12/6
A Malaga legjobb dobói: Toolson 20/6, Vazquez 13. Kuzminskas 12/3

 

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 1-0) – Limoges CSP (francia, 0-1) 92-76

Jeremy Pargo (20/3 pont, 9 gólpassz) szenzációs játékával különösebb gond nélkül hozta a szezonnyitó meccsét a címvédő Maccabi. Az izraeliek meggyengültek ugyan a tavalyi szenzációs sikerük után, de a csoport leggyengébb csapata, a Limoges ellen a papírformának megfelelően így sem volt kérdéses a győzelem. A különbség folyamatosan nőtt, az eredményében még viszonylag szoros félidő (44-37) után a másodikban már a számok is a helyükön voltak, a Maccabi pedig behúzta a kötelezőt. Pargo szenzációsan tért vissza korábbi csapatához, az ő vezérszerepére mindenképp szüksége van csapatának. Rajta kívül a többiek szépen megosztották a perceket és a terheket, öten is kétszámjegyű pontot értek el. Pargo mellett Marquez Haynes (15/9 pont, 5 gólpassz) is nagyszerűen szervezte a játékot, Devin Smith (13/6 pont, 12 lepattanó, 2 blokk) pedig szép dupla-duplát jegyzett. A Limoges-ben Adrien Moerman (17/3 pont, 12 lepattanó) hozott hasonló számokat, ő volt csapata legjobbja.

A Maccabi legjobb dobói: Pargo 20/3, Haynes 15/9, Smith 13/6, Szkorcanitisz 11, Randle 10
A Limoges legjobb dobói: Moerman 17/3, Batista 15, Smith 14/9, Westermann 10/6

 

D-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 1-0) – Galatasaray (török, 0-1) 76-68

A vártnál sokkal simábban verte a Zvezda a Galatát, a törököknek esélyük sem volt a győzelem megszerzésére a belgrádi pokolban. Az Euroligában egyedi hangulatú Kombank Arena közönsége hatalmas pluszt jelentett a hazai játékosoknak, ami főleg a második negyedben hozta meg eredményét. Ebben a néhány perces szakaszban dőlt el a mérkőzés, a szerbek folyamatosan eladott labdákba kényszerítették a Galatát, a kontrákból pedig könnyű ziccerek, zsákolások születtek.

Nemcsak ekkor, hanem egész meccsen kitűnően működött a Marcus Williams (15/9 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó, jobbra a képen) - Boban Marjanovics (22 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) irányító-center kapcsolat, a két játékos elképesztően jól érezte egymást, a szerb óriás leválások és belépések után, Williams passzaiból szerezte pontjai nagy részét. A Galatában Carlos Arroyo hihetetlenül indiszponált volt, a cseréjének, Nolan Smithnek pedig még nála is gyengébb játékot sikerült bemutatnia. A két csapat irányítójátékának különbsége nagymértékben magyarázza a kialakult különbséget, ráadásul egyedül talán Zoran Erceg (17/6 pont, 8 lepattanó) emelhető ki a Galatából. Szép győzelemmel kezdett tehát a Zvezda, a mentálisan is hihetetlenül erős belgrádiak joggal bízhatnak a sikeres folytatásban.

A Zvezda legjobb dobói: Marjanovics 22, Williams 15/9, Blazic 12
A Galatasaray legjobb dobói: Erceg 17/6, Aradori 11/6

 

Valencia Basket (spanyol, 0-1) – Olympiakosz (görög, 1-0) 68-71

Az utolsó másodperceket fejben sokkal jobban bíró Olympiakosz roppant fontos és nehéz meccset nyert meg Valenciában. Sokkal nagyobb iramú, rohanósabb játékra számítottunk volna előzetesen, ehelyett egy kontrolláltabb, szoros meccs kerekedett a derbiből. Ha 4-5 pontos előnyt szerzett valamelyik csapat, az már tetemes különbségnek számított. Ennek megfelelően a végjáték is izgalmasan alakult, 62-58 után pedig kijött a csapatok közti rutinbeli különbség. A Valenciában nem volt igazi vezér, nem is tudtak percekig pontot szerezni a spanyolok. A mérleg nyelve ezúttal is Vaszilisz Szpanulisz (21/12 pont, 5 gólpassz) volt, 2+1 és gólpassz is került a neve mellé a hajrában, amikor 8-0-lal fordított az Olympiakosz. A Valencia Kresimir Loncar révén kétszer is kiegyenlített, a végén azonban ismét a hidegvér döntött. Egy felesleges fault után Kosztasz Szlukasz büntetőzhetett, aki egy támadólepattanó után le is zárta a meccset.

A Valencia legjobb dobói: Harangody 14, Sato 11/3, Buycks 11/3, Van Rossom 10/6
Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 21/12, Szlukasz 14/3, Lojeski 14


Tegnapi eredmény

D-csoport
Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 1-0) – Neptunas Klaipeda (litván, 0-1) 88-69

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus