Euroliga: Hosszabbítás után maradt életben a Darüssafaka

Óriási meccset játszott a Darüssafaka Bambergben, amit a tavalyi csapata ellen karriercsúcsot döntő Wanamaker vezérletével túlórában nyertek meg a rájátszásért harcoló törökök. Az Efes az Olympiakosz ellen is folytatta remek sorozatát, a csalódott csapatok csatáját pedig a Barca nyerte meg.

Alapszakasz, 29. forduló

Anadolu Efes (török, 17-12) – Olympiakosz (görög, 19-10) 77-67

Közhelynek tűnhet, de az Efes-Olympiakosz mérkőzést a győzelmet jobban akaró csapat nyerte meg, ez pedig jelen esetben az isztambuli gárda volt. A harmadik helyen végző görögök végig hátrányban voltak kénytelenek játszani a mérkőzésen, és bár a küzdeni tudásukra most sem lehetett panasz, ám egyáltalán nem voltak olyan élesek, mint azt általában megszokhattuk tőlük. Az Efes ezzel szemben meglovagolta nagyszerű formáját, és újabb győzelmével már ott kopogtat a negyedik helyen, és bízik a Fener, a Pana és Hangáék pénteki vereségeiben.

A meccset egyébként az Olympiakosz kezdte jobban, 10-2-es vezetést szereztek az első percekben. Erre aztán egy hatalmas, 16-0-s rohammal válaszoltak a házigazdák, akik innentől kezdve már végig előnyben játszottak és kontrolljuk alatt tartották a mérkőzést. A pireusziak néha ugyan még felzárkóztak, utoljára például 60-58-nál, ám ekkor is újítani tudtak és nem engedték ki a kezükből a győzelmet a törökök. A néhány meccset „átszunyókáló” Thomas Heurtel (18 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) végre ismét nagy kedvvel vezette utolsó kilenc meccséből nyolcat megnyerő csapatát, mellette pedig többen is nagyon hasznos mezőnymunkát végeztek, így például a dupla-dupláig és karriercsúcsot jelentő 6 gólpasszig jutó Tyler Honeycutt (11/3 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) is. Az Olympiakoszban Jorgosz Printezisz (16 pont, 9 lepattanó, 9/8 dupla) és Vaszilisz Szpanulisz (11/3 pont, 10 gólpassz) ketten kevésnek bizonyultak ezúttal.

Az Efes legjobb dobói: Heurtel 18, Huneycutt, Paul 11/3-11/3, Dunston 11
Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 16, Szpanulisz 11/3

 

Brose Baskets Bamberg (német, 10-19) – Darüssafaka Dogus (török, 15-14) 97-99 h.u.

A nagy szeretettel fogadott tavalyi bambergi kedvenc, Brad Wanamaker (30/12 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) hálátlan vendégnek bizonyult, hiszen fantasztikus játékkal, karriercsúcsot döntve, hosszabbítás után létfontosságú győzelemre vezette a Darüssafakát korábbi sikerei színhelyén. Nemcsak Wanamaker, hanem Will Clyburn (26 pont, 7 lepattanó) és Adrien Moerman (19/3 pont, 12 lepattanó) is extrát nyújtott a törököknél, mindhárom remek performanszra nagy szükség volt a vendégek fordításához. Ez a siker az életben maradáson túl pedig azt is jelenti a Darüssafakának, hogy a sorsuk a kezükben maradt, nem kell számolgatniuk, hanem a playoffba jutáshoz a jövő héten egy ki-ki meccsen fogadhatják a Crvena Zvezdát.

Pedig sokáig nem úgy nézett ki, hogy a Darüssafaka behúzza ezt a találkozót, hiszen az isztambuliak teljesen ritmustalanul, néha már-már elképzelés nélkül játszottak az első félidőben. Így nem csoda, hogy a győzelmet nagyon akaró, kiváló csapatmunkával előrukkoló, hat kétszámjegyű pontot szerző játékosára támaszkodó Bamberg a nagyszünetben még simán, 40-29-re vezetett. David Blatt aztán alaposan felrázta csapatát a nagyszünetben, akik teljesen más mentalitásban jöttek ki a folytatásra, 58-60-nál pedig hosszú idő után átvették a vezetést. A németek aztán megfékezték vendégeik nagy lendületét, így innentől kiegyenlítetté vált a találkozó, majd egy perccel a vége előtt, Daniel Theis (13 pont, 7 lepattanó, 4 blokk) visszapöcizett 2+1-es játéka után, 84-79-nél már ismét a nagyon koncentrált Bamberg tűnt befutónak. A gyűrűt folyamatosan támadó vendégek aztán előbb Clyburn révén bedobtak két büntetőt, majd egy jó védekezés után nem a három vezér közül valamelyik, hanem Luke Harangody (10/6 pont) lett a megmentő, miután a sarokból bepörkölte a hosszabbítást jelentő hármast. A túlóra során aztán Wanamaker 8 pontot szerzett, ám a végén két büntetőt is kihagyott, így még egy támadólepattanó után megnyerhette volna a meccset a Bamberg, ám Darius Miller (11/3 pont, 3 gólpassz) kiszorított triplája kimaradt, így fellélegezhetett a Darüssafaka.

A Bamberg legjobb dobói: Causeur 15/9, Theis 13, Lo 13/3, Melli 12, Ziszisz 11/6, Miller 11/3
A Darüssafaka legjobb dobói: Wanamaker 30/12, Clyburn 26, Moerman 19/3, Harangody 10/6

 

FC Barcelona Lassa (spanyol, 12-17) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 10-19) 76-71

A meglehetősen foghíjas Palau Blaugrana közönségét nem hozta különösebben tűzbe csapatuk utolsó hazai meccse a szintén várakozáson alul teljesítő, ismét számos kulcsembere (Goudelock, Miller, Seeley, Ohayon) nélkül felálló Maccabi ellen. Ennek ellenére a Barcelona nem akart egy újabb kínos kudarc részese lenni, és többé-kevésbé magabiztosan lehozták ezt a találkozót. A katalánok 10-0-lal kezdtek, ezt követően pedig már végig náluk volt a vezetés, az izraeliek egyetlen másodpercig sem vezettek. Ennek ellenére a végén minden mindegy alapon elkezdtek rohamozni a vendégek, és erőfeszítéseiket csaknem siker is koronázta, ám 74-71-nél 7 másodperccel a vége előtt legjobbjuk, Gal Mekel (18/6 pont, 7 gólpassz) egy kissé elhamarkodott triplát vállalt, ami nem is ment be, így nyert a Barca. A hazaiak legjobbja Ante Tomic (15 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) volt.

A Barcelona legjobb dobói: Tomic 15, Koponen 14/3, Oleson 13/9, Vezenkov 13/6
A Maccabi legjobb dobói: Mekel 18/6, Rudd 11/3, Simpson 10

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus