Euroliga: Idegenbeli győzelmek születtek a rangadókon

A Fenerbahce a Real Madrid, az Olympiakosz pedig hosszabbításban az ősi rivális Panathinaikosz otthonában aratott nagy győzelmet.

A Fenerbahce a Real Madrid, az Olympiakosz pedig hosszabbításban az ősi rivális Panathinaikosz otthonában aratott nagy győzelmet, így mindketten közel kerültek a pályaelőny megszerzéséhez a rájátszásban. A Zvezda a Malaga kárára tért vissza a playoff-versenybe.

 

Alapszakasz, 24. forduló

Crvena Zvezda mts (szerb, 10-14) – Unicaja Malaga (spanyol, 10-14) 80-76

Ki tudta használni a Crvena Zvezda Nemanja Nedovics hiányát a Malagában, így a második félidőben mutatott jobb játékuknak köszönhetően megérdemelt győzelmet arattak a szerbek. Ennek az eredménynek következtében a Malaga nemhogy nem került közelebb a nyolcadik helyhez, hanem a Zvezda még be is érte őket, így mindketten két győzelemmel lemaradva állnak a Maccabi mögött. A meccset egyébként a mezőny legjobbja, Taylor Rochestie (21/9 pont, 4 gólpassz) főszereplésével a belgrádiak kezdték jobban, ám a vendégek gyorsan rendezték soraikat, így az első félidő kiegyenlített játékot hozott (40-37). Fordulás után aztán a 7-0-s kezdésének köszönhetően gyorsan el tudott lépni 10 ponttal a Zvezda, innentől pedig már egyszer sem adták ki a kezükből a vezetést, amiben a mind a 13 pontját a második félidőben szerző Nemanja Bjelica (13/3 pont, 4 lepattanó) vállalt oroszlánrészt. Az utolsó percben aztán még feljött ugyan 76-74-re a Malaga, ám a hazaiak hibátlanul büntetőztek, így nem tudott támadni a fordításért az andalúz gárda.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Rochestie 21/9, Bjelica 13/3, Feldeine 11/9, Lazics 10/6
A Malaga legjobb dobói: Waczynski 13/3, Brooks, Miloszavljevics 12-12

 

Panathinaikosz Superfoods (görög, 14-10) – Olympiakosz (görög, 17-7) 85-87 h.u.

Egy óriási meccsen óriási győzelmet aratott az Olympiakosz az ősi rivális Panathinaikosz ellen, ezzel a hosszabbításban szerzett sikerrel pedig óriási lépést tett a pireuszi had a 2-3. helyek valamelyikének megszerzése felé, nagy leolvadás kellene tőlük a következő hetekben, hogy ne pályaelőnyből kezdjék a rájátszást (lehet, hogy éppen a Pana ellen). Olyan hangulatban indult a mérkőzést, amilyet csak ez a két csapat tud produkálni, ám az elején a pontszerzéssel mindkét félnek meggyűlt a baja, bő négypercnyi játék után még mindig csak 1-2 állt az eredményjelzőn. A folytatásban aztán bemelegedtek a felek, az első negyed 18-16-os eredménnyel zárult, majd az Olympiakosz bemutatott néhány nagyszerű védekezést, beestek a tripláik is, így egy 12-0-s rohammal szemvillanás alatt elhúztak, a félidőhöz közeledve már 13 ponttal is vezettek (30-43).

Fordulás után aztán a Pana hatalmas energiákat mozgósított a fordítás érdekében, a Nick Calathes (23/6 pont, 10 gólpassz, 4 lepattanó) – James Gist (21/3 pont, 6 lepattanó, 9/8 mezőnyből) duó ismét elkezdett kiválóan működni, így siker koronázta a Zöldek erőfeszítéseit. 71-70-nél, Gist zsákolása után ugyanis hosszú idő után ismét Pana-vezetést regisztrálhattunk, és mivel Vaszilisz Szpanulisz (15/3 pont) csak az egyik büntetőjét dobta be, így kiharcolta a hosszabbítást a szinté végig hátrányban játszó házigazda. A túlóra során aztán kosárra kosár volt a válasz, majd a mérleg nyelvét a két kulcsember, Szpanulisz és Jorgosz Printezisz (15/6 pont, 6 lepattanó) mellé fellépő Brian Roberts (18/12 pont, 4/4 tripla) billentett át az Olympiakosz javára, aki negyedik tripláját is elsüllyesztette, erre pedig már nem volt válasz a Pana részéről.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Calathes 23/6, Gist 21/3, Singleton 13/6
Az Olympiakosz legjobb dobói: Roberts 18/12, Szpanulisz 15/3, Printezisz 15/6, Papapetru 11/6

 

Real Madrid (spanyol, 14-10) – Fenerbahce Dogus (török, 17-7) 83-86

Az Olympiakoszhoz hasonlóan nagy idegenbeli sikert aratott a Fenerbahce is a Real Madriddal szemben, ami egyébként már a nyolcadik győzelem volt a címvédő számára a legutóbbi kilenc meccsén, így a törökök is óriási lépést tettek afelé, hogy pályaelőnyből indítsák a negyeddöntős párharcukat. A Fener annak ellenére tudott diadalmaskodni, hogy Jan Vesely és Brad Wanamaker is csak 2-2 pontot tudtak szerezni, összességében 12/2-es mezőnyözéssel. A betliző kulcsembereket azonban a Kosztasz Szlukasz (20/12 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó), Luigi Datome (17/6 pont), James Nunnally (16/12 pont, 4/4 tripla) trió kiválóan tehermentesítette, illetve nagyszerű taktikával küldte pályára fiait Obradovics mester, ami meghozta a győzelmet számukra.

Az egészen elképesztően, a szezon során immár 59%-kal (61-39) triplázó Nunnally főszereplésével ragyogóan, 2-14-gyel kezdett a Fener, és egészen 33-32-ig kellett várni, hogy a Real a mérkőzésen először átvegye a vezetést. A második félidőben aztán ismét magához ragadta a kezdeményezést a tavalyi bajnok, ami elsősorban a mind a 20 pontját az utolsó 16 percben szerző Szlukasznak volt köszönhető. Ráadásul a görög karmester volt az, aki másfél perccel a vége előtt negyedik triplájával 78-84-re alakította az állást, ami kvázi a győzelmet jelentette csapatának. Ezt követően azért még feljött egyetlen pontra a Real, ám ki más, mint Szlukasz a két jó büntetőjével rövidre zárta a mérkőzést.

A Real Madrid legjobb dobói: Carroll 15/6, Doncic 14/3, Campazzo 11/3
A Fenerbahce legjobb dobói: Szlukasz 20/12, Datome 17/6, Nunnally 16/12

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Zalgiris Kaunas – FC Barcelona Lassa 90-74
Maccabi FOX Tel-Aviv – CSZKA Moszkva 73-93
Valencia Basket – Brose Bamberg 86-70
AX Armani Exchange Milano – Anadolu Efes 77-64
Baskonia Vitoria Gasteiz – Himki Moszkva 87-77

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus