Euroliga: Ismét megverte a címvédő a Realt

Az ötödik forduló csütörtöki játéknapján Maccabi-Real, Efes-Olympiakosz és CSZKA-Nyizsnyij rangadókat rendeztek.

Pazar meccsen múlta felül a tavalyi bajnok Maccabi a Real Madridot, a spanyolok csapatkapitánya, Felipe Reyes a lepattanórekorddal vigasztalódhatott. Szintén kiváló derbit vívott a két orosz gárda, a CSZKA Moszkva és a Nyizsnyij Novgorod is, ami csak hosszabbításban dőlt el. Az Efes kihasználta Vaszilisz Szpanulis gyenge napját, a Milano újra becsődölt, a Zvezda viszont megszerezte első Top 16-os győzelmét.

 

Top 16, 5. forduló

E-csoport

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 4-1) – Real Madrid (spanyol, 4-1) 90-86

Óriási hangulat fogadta a csapatokat a Menora Mivtachim Arenában, ami nem is csoda, hiszen a tavalyi döntő két résztvevője, és mostanság is bombaformában lévő együttesek találkoztak. Az elején Big Sofo, azaz Szofoklisz Szkorcanitisz (17 pont, 8 lepattanó) vitte a showt, a görög óriás hatalmas kedvvel és gyűrűszaggató zsákolásokkal vetette bele magát a küzdelembe, miközben védői szó szerint pattogtak le róla. De nemcsak a Maccabi, hanem a Real játékosain is szembetűnő volt az elszántság és bizonyítási vágy. Az elbukott döntő okán nyilván kettőzött erővel küzdöttek a spanyolok, egyértelműen nyerni jöttek Izraelbe és presztízst csináltak a meccsből. Nem is volt ellenszere a vendégekre a Maccabinak az elején, Felipe Reyes (20/3 pont. 11 lepattanó, 3 gólpassz) megállíthatatlan volt, csapata első negyedbeli 31 pontjából 10-et ő szerzett.

A folytatásban aztán egyre közeledett a címvédő, köszönhetően elsősorban a kispadról érkező Marquez Haynes (17/15 pont, 3 lepattanó) és Sylven Landesberg (16/6 pont) kosarainak, mindketten két hibátlan triplával mutatkoztak be, melyek után már a Maccabi járt előrébb (36-35). A Real azonban ismét beerősített, Reyes továbbra is megoldhatatlan feladat elé állította ellenfeleit, így félidőben már 54 pontnál járt és 8 ponttal vezetett a Madrid. Fordulás után is folytatódott a hullámvasutazás, hol az egyik, hol pedig a másik csapat járt túl a rivális eszén és használt ki egy-egy jobb periódust. A legnagyobb változás a játék képében az volt, hogy a Maccabi védekezése jelentősen feljavult, a spanyoloknak ekkor már szinte minden pontért keményen meg kellett küzdeniük. Big Szofo, Landesberg és Haynes továbbra is remekül tartották csapatukat, majd Jeremy Pargo (11/3 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) is hozzászólt a tánchoz. A Maccabi ekkor szemre is tetszetős játékokkal operált, aminek következtében elhúzott 81-73-ra. A meccs kulcsfontosságú szakasza aztán 81-77-nél következett, hiszen ekkor befagyott az eredményjelző, a tel-aviviak játéka teljesen leállt, ám ezt nem tudták kihasználni a királyiak, egymást követő négy támadásukat is elrontották, így Devin Smith (14 pont, 5 lepattanó) két ziccerrel pontot tett a derbi végére.

Külön kiemelendő és megsüvegelendő a madridi csapatkapitány, Felipe Reyes teljesítménye, aki ráadásul a meccs utolsó másodpercében szedett, összességében 1288. lepattanójával az Euroliga történetének legjobb lepattanózója lett.

A Maccabi legjobb dobói: Szkorcanitisz 17, Haynes 17/15, Landesberg 16/6, Smith 14, Pargo 11/3
A Real Madrid legjobb dobói: Reyes 20/3, Ayon 13, Llull 11/9

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 1-4) – ALBA Berlin (német, 2-3) 86-69

Megtört az átok, megszületett a Zvezda első Top 16-os sikere, melynek elszenvedője az ALBA Berlin volt. Úgy tűnik szerencsét hozott a szerbeknek, hogy erre a meccsre visszaköltöztek a Kombank Arenából a kisebb, de legalább annyira hangulatos Hala Pionirba. Gyenge kezdésük ellenére is élvezik természetesen szurkolóik bizalmát és szeretetét Mitrovicsék, akik ha nem is egy Real Madrid vagy Barcelona szintű csapat ellen, de ezúttal maximálisan kiszolgálták a kilátogatókat. Az ALBA leginkább csak asszisztálni tudott, most nem volt bennük a bravúr lehetősége, a Zvezda végig kontrollálta a mérkőzést. Már a kezdést is nagyon jól kapták el a szerbek, 22-12 után pedig rátettek még egy lapáttal, és egy 12-0-s roham után már 40-20-as állás állt az eredményjelzőn. Elsősorban Boban Marjanovics (17 pont, 12 lepattanó) révén tartotta előnyét a Zvezda, majd a nagyszünet után sem változott semmi, a csapatként nagyon jól teljesítő vendéglátók könnyedén őrizték vezetésüket.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Marjanovics 17, Jankins 12, Lazics 10/6
Az ALBA Berlin legjobb dobói: McLean 14, Hammonds 11/3

 

F-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 5-0) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-3) 103-95 h.u.

Nagyszerű meccset hozott a két orosz csapat, a CSZKA Moszkva és a Nyizsnyij Novgorod összecsapása, ahol a vendégek nagy küzdelemre késztették a fővárosiakat. A CSZKA végül hosszabbításban húzta be a győzelmet, ami sorozatban immár harmincadik volt nekik (15 az Euroligában, 15 a VTB Ligában). Az elején nem sok jel utalt rá, hogy ennyire szoros lesz a meccs, hiszen a katonai gárda rögtön a feldobás után magához ragadta a kezdeményezést, 6-8 pontos előnyük állandóvá vált. Elsősorban Trey Thompkinsnak (22/12 pont, 7 lepattanó) köszönhetően azonban Itudisz mester időkérése ellenére is egyenlíteni tudott 40 pontnál a Nyizsnyij, minden kérdés nyitott volt tehát a folytatásban.

És ez jó ideig így is maradt, ráadásul az addig kissé szertelen, nem igazán jó dobásokat vállaló Taylor Rochestienek (22/9 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) is beesett két triplája, amivel már a Nyizsnyij járt előrébb 58-53-ra. A CSZKA azonban nem engedte jobban meglépni riválisát, a sokadig remek meccsét játszó Andrej Voroncevics (22/12 pont, 9 lepattanó) állt csapata élére, vezérletével ismét a moszkvaiak diktálták a tempót. Ekkor megint csak azt lehetett érezni, amit a meccs elején is, hogy a CSZKA meg fogja törni ellenfelét. Bő négy perccel a vége előtt még 11 ponttal (86-75) vezetett a házigazda, ám ekkor Tarence Kinsey (19 pont, 10 lepattanó) sorra szerezte a kosarakat, a Moszkva pedig kihagyta a büntetőket (még Teodoszics is), Rochestie viszont négyből négyet a helyére küldött, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban az addig nem különösebben jó Milos Teodoszics (25/15 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) mutatta meg, hogy mennyire szereti és tudja is kezelni ezeket a kiélezett helyzeteket. Előbb egy duplával és egy triplával egyenlített, majd értékesített két büntetőt, végül pedig egy remek passzal dobatott egy könnyű ziccert Szasa Kaunnal, amivel eldőlt a találkozó. A sors furcsa fintora, hogy a Novgorodnak a hosszabbítást kvázi kiharcoló Kinseyn lényegében elment a meccse a vendégeknek, hiszen az amerikai négy dobást is elhibázott, illetve eladott egy labdát a túlóra során.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Teodoszics 25/15, Voroncevics 22/12, Jackson 15/6, De Colo 13, Kaun 11
A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Thompkins 22/12, Rochestie 22/9, Kinsey 19, Parahuszki 18

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 2-3) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 1-4) 102-83

Nehezen érthető szezont fut a Milano, hiszen az egészen jó és a katasztrofális produkciók váltják egymást az olaszoknál, ám sajnos az utóbbiból van jóval több náluk. Ezúttal is egy ilyenbe futott bele a talján gárda, ám gyenge védekezés és csapatjáték ide vagy oda, kár lenne a Laboral érdemeit kisebbíteni, hiszen ezzel együtt ők egészen kivételes napot fogtak ki. 10-0-lal kezdtek a baszkok, Davis Bertans (19/12 pont, 7/6 mezőnyből) pedig öt perc alatt már 16 pontnál tartott 100%-os dobóteljesítménnyel, úgy, hogy négy triplát is elsüllyesztett a vendégek gyűrűjében. Az első negyedet 34-18-ra nyerték így a hazaiak, félidőben pedig már 61 pontnál tartottak, úgy, hogy 31 dobásukból csak 9-et hibáztak el (71%). A végéhez közeledve a Laboral már 29 ponttal, 94-65-re is vezetett, innen kozmetikázott valamelyest az eredményen a Milano. A baszkok közül Bertanson kívül Mike James (16/3 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) és Darius Adams (15/12 pont, 6/4 tripla) is nagyszerűen játszott, a Milanónak pedig Samardo Samuels (18 pont, 8 lepattanó) jó teljesítménye sem ért semmit.

A Laboral Kutxa legjobb dobói: Bertans 19/12, James 16/3, Adams 15/12, Causeur 12
A Milano legjobb dobói: Samuels 18, Gentile 15/6, Kleiza 14/6

 

Anadolu Efes (török, 3-2) – Olympiakosz (görög, 4-1) 84-70

A Real Madrid után elvesztette a veretlenségét a Top 16-ban az Olympiakosz is, így már csak a CSZKA Moszkva áll hibátlanul, igaz ők a teljes Euroliga szezont tekintve is makulátlanok még. A görögök csütörtöki bukásának okát nagyban magyarázza Vszilisz Szpanulisz statisztikája, hiszen a Most Vaszilisz Player ezúttal csődöt mondott, ez nem sokszor fordult elő vele nemcsak idén, hanem egész karrierje során sem. 27 perc játékidő alatt -5 index pontot hozott össze, mezőnyből nem talált be (6/0), 1 gólpasszal, 2 ponttal és 3 eladott labdával hozta le a meccset.

Ennek ellenére az első félidőben még jól tartotta magát, sőt, a nagyszünetben 40-37-re vezetett is a pireuszi alakulat. Ekkor még Vangelisz Mancarisz (11/9 pont, 3 gólpassz) a görög had élére tudott állni, minden pontját a meccs első felében szerezte. Fordulás után aztán ő is elfogyott, ezzel együtt pedig az Efes is jelentősen feljavult. Elsősorban a védekezést tette helyre Dusan Ivkovics, aki elégedett lehetett – és láthatóan az is volt – a látottakkal ekkor. Megfordította a meccset az Efes, a negyedik negyedben pedig elkezdtek behullani a triplák, egymás után négyet is bedobtak a kék-fehérek, ami után már szakadéknyi volt a különbség (73-55). A sok sikeres hármas ellenére remekül megőrizte a kinti-benti játék egyensúlyát a török alakulat, így gond nélkül lezárták a meccset. Elsősorban a távolról nem hibázó Dontaye Draper (14/12 pont, 3 lepattanó, 4/4 tripla) táltosodott meg a végére, Stephane Lasme (12 pont, 6 lepattanó) és Nenad Krsztics (12 pont, 4 lepattanó) pedig végig stabil pontok voltak.

Az Efes legjobb dobói: Draper 14/12, Krsztics 13, Lasme 12, Bjelica 10/3
Az Olympiakosz legjobb dobói: Hunter 12, Mancarisz 11/9, Lafayette 11/9

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus