Euroliga: Játék nélkül is továbbjuthatnak ma Hangáék

A 6-6-tal álló és egymás ellen játszó Himki, Olympiakosz, Barcelona és Bamberg csatáiból a győztesek mellett a Laboral is jól jöhet ki.

Az egyaránt 6-6-tal álló és egymás ellen játszó Himki, Olympiakosz, Barcelona és Bamberg csatáiból a győztesek mellett a Laboral is jól jöhet ki. A két élet-halál csata mellett a másik csoportban a Zvezda a biztos továbbjutás reményében fogadja isztambuli ellenfelét, a Loko pedig a második hely megszerzése felé tehet nagy lépést.

 

Top16, 13. forduló

E-csoport

Lokomotiv Kubany (orosz, 8-4) – Unicaja Malaga (spanyol, 3-9) (18.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A múlt héten a Lokomotiv Kubany klubtörténeti sikert ért el a Zrvena Zvezda legyőzésével, hiszen a vasutasok történetük során először kvalifikálták magukat az Euroliga rájátszásába. Az oroszok 24 pontos sikere ráadásul azt is jelenti, hogy így már a Panathinaikosz mellett a belgrádiaknál is jobbak egymás elleni összevetésben, azaz igen jó eséllyel haladnak a második hely megszerzése felé. Ehhez a következő lépést a már kiesett Malaga legyőzésével tehetik meg, amire a papírforma szerint minden esélyük meg is van, meglepő lenne, ha a spanyolok bravúrt tudnának elérni Krasznodarban.

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 7-5) – Darüssafaka Dogus (török, 3-9) (20.00)

A Lokomotivhoz hasonlóan a Zvezda is egy 3-9-cel álló, már rég búcsúzott csapatot lát vendégül, hiszen a Darüssafaka látogat a Kombank Arenába. Az előző meccsnél már tárgyaltuk, hogy a szerbek múlt héten nagy pofonba szaladtak bele a Loko otthonában, így a második hely megszerzése most már nem tűnik reálisnak számukra, innentől kezdve „csak” a továbbjutásra érdemes már koncentrálniuk. Ezt viszont mindentől függetlenül a Darüssafaka legyőzésével el is érhetik, hiszen a Zvezda jobb egymás elleniben az Efesnél, így ha ma nyernek Jovicsék, akkor teljesen mindegy, hogy a törökök mit játszanak holnap a Fener elleni rangadón, ők ott lesznek a playoffban.

 

F-csoport

Himki Moszkva (orosz, 6-6) – Olympiakosz (görög, 6-6) (19.45)

A héten az öt 6-6-tal álló csapatból négy egymás ellen játszik a F-csoportban, akik közül csak a Barcelonának van esélye matematikailag is továbbjutni, viszont a Himki-Olympiakosz derbi vesztese a többi eredmény tükrében akár ki is eshet az utolsó forduló előtt. Ami nekünk, magyaroknak a legizgalmasabb kérdés, hogy hogyan jöhetnek ki jól Hanga Ádámék ebből a játéknapból. A Laboral abban az esetben tekinthető biztos továbbjutónak a holnapi fellépése előtt, ha ma az Olympiakosz vagy a Bamberg közül akármelyik kikap, a két forgatókönyv közül egyik sem tűnik ördögtől való gondolatnak.

Ahogy már említettük, a Himki és az Olympiakosz derbijének tétje az életben maradás, egy vereség esetén mindkét csapat sorsa a többi eredménytől fog függeni. Egyik kiváló gárda sem számolgathat tehát, lényegében ez egy előrehozott playoff-csata lesz a felek között, amely reményeink szerint minden igényt kielégít majd. Az Olympiakosz hasonló helyzetben már számtalanszor megmutatta erejét az évek során, erre készülnek most is Szpanuliszék, de Shvedékről is most derül majd ki, hogy mennyire alkalmasak komoly célok elérésére. A pireuszi csatát az Olympiakosz nyerte 89-77-re – alkalmasint ezt a 12 pontos különbséget is érdemes lehet majd figyelni – a Himki viszont nagyon jól szerepel otthon, hat meccsükből ötöt megnyertek a Top16-ban, míg az Olympiakosz Hangáék legyőzése óta zsinórba ötször volt kénytelen vesztesen távozni idegenből. Ennek a statisztikának azonban nem sok jelentősége lesz most, a fejben jobban felkészült, rendezettebb csapat fogja megnyerni ezt az élet-halál harcot.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 6-6) – Brose Baskets Bamberg (német, 6-6) (20.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Barcelona és a Bamberg esetén is hasonlóan bonyolult a matek, mint a Himki-Olympiakosz derbinél, azzal a különbséggel, hogy itt nemcsak vesztenivalójuk van a feleknek, hanem a katalánok akár tovább is juthatnak a csillagok szerencsés együttállása esetén. Persze itt is ugyanaz igaz, mint a csoport másik mai meccsén, hogy mindkét gárda csak egy győzelemmel lehet elégedett, ellenkező esetben kikerül a saját kezéből a sorsa. A németországi meccset 75-71-re nyerte a Bamberg, ennek a négypontos különbségnek is nagy szerepe lehet még. A Bamberg egyébként a Zalgiris elleni veresége és a 3-6-os mérlege óta csodálatos menetelésben van, sorrendben az Olympiakosz, a Himki és a CSZKA is fejet hajtott nekik. Ezek után a hatalmas bravúrok után a Barca legyőzésével tehetik fel a koronát a teljesítményükre a germánok, ám ez a meccs már az otthonuktól távol lesz, ahol már csak ennek okán sem ők az esélyesek.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus