Euroliga: Jön a tavalyi döntő "visszavágója"

Az ötödik forduló hatalmas érdeklődéssel várt meccse a Real Madrid Maccabi Tel-Aviv elleni vendégjátéka, amit élőben követhetünk nyomon.

Top 16, 5. forduló

E-csoport

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 3-1) – Real Madrid (spanyol, 4-0) (20.05, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Felesleges is mondani az európai kosárlabda szerelmeseinek, hogy a Maccabi Tel-Aviv és a Real Madrid játszotta tavaly Milánóban az Euroliga döntőjét, ami fantasztikus csatában, hosszabbítás után dőlt el az izraeliek javára. Itt az alkalom a Real számára, hogy ha csak képletesen is, de visszavágjanak az elvesztett fináléért. A serleget természetesen nem pótolhatja ebben a szakaszban egy győzelem sem, de a spanyolok minden bizonnyal égnek a bizonyítási vágytól, parázs meccsre van tehát kilátás. A két gárda egyébként is nagyszerű formában kosarazik, a Real elsöprő lendülettel kezdte a Top 16-ot, ellenfeleit átlagban 17 ponttal veri eddig. A Maccabi mostanra tudott alkalmazkodni a nyáron bekövetkezett, gyökeres változásokhoz, hiszen legutóbbi hét Euroliga meccséből hatot meg tudott nyerni, többek között a másik spanyol gigászt, a Barcelonát is felülmúlta. A döntőn kívül tavaly szintén a második csoportkörben találkoztak a csapatok, és az a tel-avivi meccs is egészen kiváló volt, egyetlen ponttal, 77-76-ra a Real tudott nyerni, joggal bizakodhatunk tehát egy újabb klasszikus összecsapásban a két sztárcsapat között.

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 0-4) – ALBA Berlin (német, 2-2) (20.45)

A Top 16-ot katasztrofálisan kezdő Crvena Zvezda számára most jön egy viszonylag könnyebb sorozat, hiszen a Real Madridot, a Maccabit és a Barcelonát is letudta már a szerb gárda. Most az ALBA Berlint, majd pedig a Zalgirist fogadja a Zvezda, és amennyiben meg akarják menteni a kupaszezonjukat, úgy ezeket a meccseket nyerniük kell. Már az első állomás sem ígérkezik könnyűnek, hiszen az eddigi, tiszteletet parancsoló eredményeik után aligha veheti valaki is félvállról az ALBA-t. A berliniek bizonyították, hogy az első fordulóbeli, Barcelona elleni győzelmük nem a véletlen műve volt, hiszen legutóbb idegenben tudtak diadalmaskodni a Galatasaray ellen. Joggal gondolhatják az ALBA háza táján, hogy ami sikerült Isztambulban, az miért ne sikerülhetne Belgrádban is a padlón lévő Zvezda ellen. Mindkét csapat számára itt a lehetőség tehát, meglátjuk, hogy melyikük él majd vele.

 

F-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 4-0) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-2) (18.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Maccabi-Real meccs „felvezetőjeként” jó kis programnak tűnik a CSZKA Moszkva és a Nyizsnyij Novgorod belharca a DIGI Sporton. A két orosz csapat egyértelműen más célokkal vágott neki az európai kalandnak, ám elsősorban a Nyizsnyij várakozáson felüli teljesítményének köszönhetően ez a meccs nem csak egy a sok közül a CSZKA-nak sem. Ha a Volga-menti gárdában egyszerre nyújt jó teljesítmény Taylor Rochestie, Tarence Kinsey, Art Parahuszki és Trey Thompkins, akkor bárkit bárhol megverhet a Nyizsnyij. Ez történt a múlt héten is, az Efest valósággal megsemmisítették Novgorodban. Moszkvában azonban Itudisz mesterék pontosan ismerik a honfitárs legyőzésének receptjét, hiszen a VTB Ligában éppen ők vették el az akkor még 10-es győzelmi szériában lévő fekete-fehérek veretlenségét. 

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 1-3) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 1-3) (20.30)

Nagy téttel bír mind a Laboral Kutxa, mind pedig a Milano számára az egymás elleni ütközet, hiszen a győztes utánaeredhet a rájátszásért küzdő csapatoknak. A Laboral a papírformának megfelelő eredményeket játszott eddig, a Nyizsnyij Novgorodot győzték le egyedül, a CSZKA és az Olympiakosz ellen idegenben nem sok esélyük volt, az Efes elleni hazai meccsben viszont több volt. Ezúttal ki kell használniuk a hazai pálya előnyét és nyerniük kell, ha még reális eséllyel akarnak a folytatás elé nézni ebben a pokolian erős csoportban. Ez a megállapítás a Milanóra is igaz, az olaszok szépen összeszedték magukat gyatra kezdésük után. Malagában tudtak nyerni az olaszok, a Fener dolgát pedig alaposan megnehezítették. Nyerniük azonban nem sikerült, de most már kellenek nekik az ehhez hasonló bravúrok is, illetve az olyan meccseken sem hibázhatnak, mint amilyen a mai lesz. Érdeklődve várjuk, melyik csapat találja meg számításait.

 

Anadolu Efes (török, 2-2) – Olympiakosz (görög, 4-0) (20.45)

Rendeznek még egy rangadót is a játéknapon, hiszen az Efes az Olympiakoszt fogadja egy török-görög rangadón. Az Olympiakosz a Fener otthonából már győztesen távozott, és nyilvánvalóan ez a céljuk a másik isztambuli alakulat ellen is. Helyzetüket nehezíti, hogy Bryant Dunston és Oliver Lafayette játéka is kérdéses ezen a meccsen. Ez azért befolyásolhatja az egyébként jó formában lévő, elképesztően koncentrált görögök teljesítményét, akik még így is esélyesebbnek számítanak ellenfelüknél. Az Efes háza táján eléggé nehezen magyarázható a múlt heti teljesítmény, mikor a Nyizsnyij egyenesen kiütötte őket. Igaz, hogy az oroszok parádés játékkal rukkoltak ki, de az Efesnek bántóan nem volt semmi esélye ezen a meccsen. Annyi bizonyos, hogy nagyon össze kell szedniük magukat Saricéknak, ha el akarják kapni az Olympiakoszt.


Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus