Euroliga: Kane karriercsúcsa sem segített a Maccabin

Mike James győztes kosarával fontos sikert aratott a Panathinaikosz Izraelben, ezzel nehéz helyzetbe sodorva a Maccabit.

Mike James győztes kosarával fontos sikert aratott a Panathinaikosz Izraelben, ezzel nehéz helyzetbe sodorva a Maccabit. A Real nyerte a Zalgiris elleni ki-ki meccset, így a görögökkel együtt ők kerültek közelebb a negyedik helyhez. Dixon-show volt Belgrádban, a Valencia pedig Milánóban is bizonyított.

 

Alapszakasz, 28. forduló

Crvena Zvezda mts (szerb, 11-17) – Fenerbahce Dogus (török, 20-8) 63-80

Ebben a szezonban már nem sok olyan meccs jut a Fenerbahce egyik legjobb clutch játékosának, Bobby Dixonnak (25/21 pont, 3 lepattanó, 10/7 tripla), mint amilyen volt a mai, ám a rájátszástól már elbúcsúzott Crvena Zvezda ellen tündökölhetett és az idei legjobbját hozta a török-amerikai kisember. Dixon mai jó játéka és a Fener könnyű győzelme egy kicsit olyan, mint a tyúk és a tojás esete, nem tudni melyikből lett a másik, az igazság valahol a kettő között van félúton. Dixon ugyanis kezdőként lépett pályára, és az első negyedben már három triplát bepörkölt, amivel 9-20-as előnybe került a Fener. A törökök vezetését a folytatásban sem nagyon veszélyeztette semmi, a címvédő biztosan őrizte előnyét, az igazi show pedig csak a nagyszünet után kezdődött. Ekkor ugyanis Dixon öt perc leforgása alatt újabb négy triplát küldött a helyére, így kvázi egyedül alakította 31-40-ről 36-59-re az állást. Ezzel már a különbség is nagy lett, könnyedén győzött a Fener, így a törökök továbbra is lépéselőnyben vannak az Olympiakosszal szemben a második helyért vívott csatában.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Davidovac 18/9, Ennis 10/6
A Fenerbahce legjobb dobói: Dixon 25/21, Kalinics 10/3

 

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 13-15) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 17-11) 75-76

Kísértetiesen hasonló meccset játszott a Maccabi a Panathinaikosszal, mint múlt héten a Himki Moszkvával, és ahogy akkor (illetve kedden a Fener ellen), úgy most is elbuktak az izraeliek, akik így először is pénteken este szurkolhatnak a Barcelonának a Baskonia ellen, és ha itt nekik kedvez a szerencse, akkor egy ki-ki meccsre utazhatnak a jövő héten Vitoriába. A karriercsúcsot jegyző Mike James (27/6 pont, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés) győztes kosarával nyerő Pana számára ugyanakkor ez egy kulcsfontosságú győzelem volt, hiszen a hátralévő két fordulóban már egyértelmű esélyesként lép pályára az athéni alakulat a Valencia (o) és a Milano (i) ellen, és minden esély megvan rá, hogy legrosszabb esetben is holtversenyben a negyedik helyen végezzenek, ahol az ellenfelektől függően több dolog is rangsorolhat majd. Ez azonban még a jövő zenéje, ezt a roppant fontos mai győzelmet pedig nem annyira a jó játékával, mint a remek küzdeni tudásával, James klasszis megmozdulásaival, illetve a mezőny legjobban lepattanózó csapata ellen leszedett 13 támadópattanójával vívta ki a Pana.

A görögök kezdték jobban a meccset, egy 9-0-s roham után 7-14-es állást mutatott az eredményjelző. Ezt követően aztán a Maccabinak sikerült ritmust váltania védekezésben és támadásban egyaránt, a hazaiak így megfordították a meccset és 35-25-nél már 10 ponttal ők vezettek. Ezt követően aztán gyorsan megfogta a Pana a meccset, nem nőtt tovább a különbség, de jellemzően azért így is inkább a Maccabi játszott előnyben. Jamesnek azonban rendre volt egy-egy remekül időzített nagy dobása, így a Pana végig közel maradt vendéglátójához és alakult az egylabdás végjáték. Ki más, mint James juttatta 72-74-es vezetéshez a Zöldeket, akik ezt követően ki is védekezték a Maccabi támadását, ám a saját térfelükön figyelmetlenül eladták a labdát, az ölébe hulló lehetőséget pedig köszönte szépen és egy triplával büntette Michael Roll (8/6 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó). 75-74-nél egy támadásnyi ideje azonban még volt a Panának, a labda természetesen James kezébe került, aki egy elváltás után megverte az emberét és sikeresen fejezte be az akciót. Még a Maccabi is támadhatott egyet, ám egy jó vendég-védekezés után a dobásuk célt tévesztett, így a Pana játékosai örülhettek. Az izraelieknél egyébként fantasztikusan játszott DeAndre Kane (19/3 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés), honosított játékosunk karriercsúcsa és 34 indexpontja mellett a meccs nagy részében remekül semlegesítette Nick Calathest (10 pont, 4 gólpassz) is, aki egyébként megdöntötte az egy szezon során adott gólpasszok számát, jelenleg 204-nél tart.

A Maccabi legjobb dobói: Kane 19/3, Coli 14/3, Tyus 10
A Panathinaikosz legjobb dobói: James 27/6, Vojukasz 16, Calathes 10

 

Real Madrid (spanyol, 17-11) – Zalgiris Kaunas (litván, 16-12) 88-81

Luka Doncic (11/6 pont, 7 gólpassz) visszatért, Felipe Reyes (16 pont, 3 lepattanó, 7/6 mezőnyből) pedig a legszebb napjait idézte a Real Madridban, így nem maradt el a spanyolok győzelme a Zalgiris ellen. Igazi ki-ki meccset játszott egymással a meccs előtt még ugyanolyan mérleggel álló két gárda, és bár a litvánok nem adták olcsón a bőrüket, de a vereségen túl egymás elleniben is rosszabbak lettek Realnál, azaz lényegében elbúcsúzhatnak a negyedik helyről szőtt álmaiktól, aminek megszerzésére így a hispánok lettek az elsőszámú favoritok, köszönhetően az összes vetélytársuk elleni jobb mérlegüknek és a kedvező sorsolásuknak (Zvezda, Bamberg). Az első félidőben 4/4 triplát berámoló Arturas Milaknis (14/12 pont, 4 lepattanó, 5/4 tripla), illetve Paulius Jankunas (21 pont, 4 lepattanó) vezetésével a meccs első felében ragyogóan tartotta magát a Zalgiris, sőt, nem sokkal a nagyszünet után már 41-48 arányban vezettek. A Real azonban elkezdett egyre keményebben játszani, és ekkor már kijött a két keret közti minőségi különbség is. Elsősorban a palánk alatt kerültek egyre többször könnyű helyzetbe a madridiak, akik így végül lenyomták a most is remek kosárlabdával előrukkoló, roppant taktikusan játszó ellenfelüket.

A Real Madrid legjobb dobói: Reyes 16, Causeur 14/6, Doncic 11/6, Carroll 10
A Zalgiris legjobb dobói: Jankunas 21, Milaknis 14/12, Pangos 12/6

 

AX Armani Exchange Milano (olasz, 9-19) – Valencia Basket (spanyol, 11-17) 89-93

A Real Madrid keddi legyőzése után ismét remek teljesítménnyel rukkolt elő, így a desiói albérletbe kényszerült Milanót is legyőzte a Valencia. Roppant élvezetes, látványos meccset játszottak egymással a felek, aminek első félidejét inkább az olaszok, a másodikat pedig már a spanyolok uralták. 72-81-nél úgy tűnt, hogy a Valencia eldönti a mérkőzést, ám ekkor az egész meccsen át ellenállhatatlan Vladimir Micov (27/21 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 9/7 tripla) hetedik hármasa mellett Curtis Jerrells (17/9 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) is beköszönt zsinórban háromszor távolról, így az utolsó percben feljött egyetlen pontra a Milano (89-90). Sőt, a vezetésért is támadhattak az olaszok, ám ennek eladott labda lett a vége, így a Valencia büntetőkkel lezárta a meccset. A spanyolok legjobbja a több nagy kosarat is szerző Erick Green (18/9 pont) volt.

A Milano legjobb dobói: Micov 27/21, Jerrells 17/9, Gudaitis 13
A Valencia legjobb dobói: Green 18/9, Van Rossom 11/9, Dubljevics, Pleiss 11-11

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus