Euroliga: két győztes kosár és egy hosszabbításos derbi

Csütörtök este hét összecsapással kezdődött meg az Euroliga alapszakasz-csoportkörének nyolcadik fordulója, mely páratlan izgalmakat hozott. A Zielona Gorát is az ex-soproni Jeff Viggiano végezte ki az utolsó pillanatban egy triplával, így a Siena már reális eséllyel rendelkezik a Top 16-ra, a Strasbourg pedig a Zalgiris nagy esélyét vette el a továbbjutásra a dudaszó pillanatában, hasonló körülmények között. A nap rangadóját egy 208 pontot hozó meccsen nyerte meg Münchenben a veretlen Olympiakosz, Hanga Ádámék csoportjában pedig közvetlen riválisa legyőzésével lépett fel az első helyre  a Maccabi Tel-Aviv a Lokomotiv Kubany nagy bánatára. Rendeztek még Milano - Madrid örökrangadót és egy Partizan - Budivelnik "kiesési derbit" is ezen a játéknapon, nézzük is, hogyan alakultak az egyes párosítások!

A-csoport:

Partizan Belgrade (szerb, 2 - 6) - Budivelnik Kijev (ukrán, 1 - 7) 76 - 61

Ahhoz képest, hogy a Westermann, Bertans duót kényszerből jegelő és ezzel igazi irányító nélkül kiálló belgrádiak mennyire mélyen voltak az utóbbi egy hónapban, a sokkal erősebb kerettel rendelkező Kijevnek sansza sem volt Szerbiában és ezzel végérvényesen elvérzett ebben a csoportban a 11 pontos, 6 lepattanós Darjus Lavrinovic fémjelezte Budivelnik.

A hazaiaknál Bogdan Bogdanovics kényszer-egyesként dupla duplázott (15 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó, 5 szerzett labda), ezen felül Joffrey Lauvergne is élete egyik legjobbját nyújtotta (18 pont, 8 lepattanó). Amikor nagyon kellett, összeszedte magát az eddig pocsékul teljesítő Vujosevics-legénység és megmaradt a belgrádiak sansza a továbblépésre ezzel a sikerrel.

A Partizan legjobb dobói: Lauvergne 18, Bog. Bogdanovics 15/6, Miloszavljevics 14/6

A Budivelnik legjobb dobói: D. Lavrinovic, Salenga 11-11, Cook 8/3, Minard 8

 

B-csoport:

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 4 - 4) - Real Madrid (spanyol, 8 - 0) 71 - 78

A most már csak 50 százalékon álló Milano csupán a kisebbik célját érte el ezen az estén, azaz meg tudta őrizni becsületét az eddig majdnem minden meccsét kiütéssel nyerő spanyol armada ellen, pedig a vendégeknél az ex-Olimpiás ász, a görög Buruszisz nem volt hadrafogható. A 14-et szóró Gentile vezetésével a hajrában még egyszámjegyű különbségre jött fel a gyengén kezdő vendéglátó, ám a 16 pontos, 5 lepattanós, 3 gólpasszos Rudy Fernandez és társai így is könnyedén célba értek és ezzel meg is nyerték a csoportot már most, ha pénteken az Efes nem tud nyerni.

A Milano legjobb dobói: Gentile 14/3, Wallace 10/6, Lawal 10

A Real legjobb dobói: Fernandez 16/9, Rodriguez 10/6, Mejri 10

 

Strasbourg (francia, 2 - 6) - Zalgiris Kaunas (litván, 3 - 5) 77 - 76

Hiába játszott sok hibÁVAL Alexis Ajinca (10 pont, 3 lepattanó), a gallok eddig magasan legjobb játékosa, Louis Campbell triplájával az utolsó pillanatban fordította és nyerte meg a csatát a Strasbourg saját közönsége előtt a Top 16-ra még reális esélyekkel rendelkező Zalgiris ellen és ezzel matematikailag még életben van a Collet-legénység is. Ricardo Greer (16 pont, 7 lepattanó, 6 blokk) nagyot játszott, radásul a felsoroltakon kívül Duport is 12 egységnyit tett a közösbe, ezt pedig már nem bírta el a sok egyéni betli mellett Justin Dentmon (18 pont) által húzott kaunasi had, ezért Stombergas mester tanítványai újra lépéshátrányban vannak a továbbjutás felé vezető úton.

A Strasbourg legjobb dobói: Greer 16/3, Campbell 15/15, Duport 12

A Zalgiris legjobb dobói: Dentmon 18/12, Milaknis 16/15, Pocius 8/3, Jankunas 8

 

C-csoport:

Montepaschi Siena (olasz, 3 - 5) - Stelmet Zielona Gora (lengyel, 2 - 6) 60 - 59

Közel volt az újabb bravúrhoz a lengyel bajnok, de az ex-soproni légiós, Jeff Viggiano az utolsó pillanatban megmentette a Sienát, immáron másodszor és triplájával nyert az olasz bajnok, mely innentől saját kezébe vette a sorsát és akár el is érheti még a Top 16-ot ebből a hatosból!

Vladimir Dragicsevics (20 pont, 4 lepattanó) és Christian Eyenga (16 pont, 8 lepattanó) jó vezérekhez méltóan termeltek, de Daniel Hackett (12 pont, 4 gólpassz, 3 szerzett labda) előbb életben tartotta a hazaiakat, majd a 13-at szóró Erik Green tartotta a lelket a Montepaschiban és a hajrában jött a már említett Viggiano, aki feltette az "i"-re a pontot. Visszavágott a Siena lengyelországi kudarcáért és már nem utolsó a csoportban, sőt, azonos a mérlege a Malagával és a Münchennel!

A Siena legjobb dobói: Green 13/6, Hackett 12, Carter 10/6

A Zielona Gora legjobb dobói: V. Dragicsevics 20, Eyenga 16/3, Cel, Chanas, Brackins 5/3-5/3

 

Galatasaray (török, 5 - 3) - Unicaja Malaga (spanyol, 3 - 5) 78 - 70

Noha a sérült négyesfogat (Markoishvili, Gordon, Dudley és Jawai) mellett az eltiltott Pops Mensah-Bonsu is hiányzott, Henry Domercant (6 perc, 0 pont) pedig még mindig élete legrosszabb formájában, mégis maradt tartása a 22 pontos Arroso irányította Galatának, mely ezzel a diadallal biztosította is helyét a Top 16-ban, s a 16 pontos, 8 lepattanós Carlos Suarez húzta Unicaját egyúttal a kiesés szélére lökte a török aranyérmes. Nem igazán volt sansza a Toolson nélkül felálló Plaza-alakulatnak, pedig Caner-Medley (14 pont, 5 lepattanó) és Dragic (10 pont, 4 lepattanó) is tartották jó egyéni formájukat.

A Galatasaray legjobb dobói: Arroyo 22/3, Arslan 17/6, Hairston 13

A Malaga legjobb dobói: Suarez 16/12, Caner-Medley 14/3, Dragic 10/6

 

Bayern München - Olympiakosz (görög, 8 - 0) 103 - 105

Érthetetlenül sok pontot hozó derbit vívott egymással a két jól összerakott, s csapatként játszó gárda, de végül a legnagyobb ászok döntöttek, hiszen Szpanulisz (24 pont, 7 gólpassz), Dunston (13 pont, 7 lepattanó) és az élete meccsét játszó Perperoglu (25  pont, 4 lepattanó) gyakorlatilag hárman pótolták az eltiltás miatt kieső Begic, Printezisz duót, Kosztasz Szlukasz (11 pont, 8 gólpassz) ennek tetejébe még egy extrát tett a közösbe.

A görögök 70,,6 százalékkal dobták a duplákat, 31-ből 14-szer betaláltak kintről, s 22 gólpasszt osztottak ki csapatszinten, a 22-őt szóró Delaney húzta München számára így a 30-ból 15-ös hármasmutató sem volt elég, pont az amerikai hibázott az utolsó pillanatban távolról, ezzel nagy bajba is kerülhet a Malagával és a Sienával ugyanúgy álló Bayern.

A Bayern legjobb dobói: Delaney 22/9, Schaffartzik 21/15, Bryant 16/6

Az Olympiakosz legjobb dobói: Perperoglu 25/9, Szpanulisz 24/12, Dunston 13

 

D-csoport:

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 6 - 2) - Lokomotiv Kubany (orosz, 6 - 2) 75 - 73

Kulcsfontosságúnak bizonyult, hogy a hónap MVP-je, Derrick Brown betegség miatt nem állhatott be Izraelben, a csoport első helyéért folytatott rangadóján, ezzel pedig kikapott és átadta vezető helyét a 18 pontos, 7 lepattanós, 6 gólpasszos Mantas Kalnietis irányította Kubany, mivel oda-vissza kikapott már a Blatt-tanítványoktól.

A sérült Shawn James helyén brillírozó Szkorcanitisz (15 pont) és a 13-at szóró veterán, David Blu mellett minden más pályára lépő hazai játékos érdemben hozzá tudott tenni a mai produkcióhoz, a hajrában pedig jobban bírta idegekkel a Maccabi, így végül nem tudott már egyenlíteni vagy fordítani a Pasutyin-legénység, ezzel a Tel-Aviv is már tuti továbbjutó.

A Maccabi legjobb dobói: Kalnietis 18/6, Simon 15/9, Hendrix 11

A Maccabi legjobb dobói: Szkorcanitisz 15, Blu 13/9, Ingles, Pnini 9/9-9/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus