Euroliga: Két hosszabbítás, már csak a CSZKA veretlen

Öt remek meccset rendeztek csütörtökön az Euroligában, az eddig még veretlen CSZKA Moszkva és Barcelona is hosszabbításra kényszerült.

 

Ismét fantasztikus játéknapon vagyunk túl az Euroligában, mindkét eddig veretlen csapat, a CSZKA Moszkva és a Barcelona hosszabbításra kényszerült. A katalánok elvéreztek a Fenerbahce elleni rangadón, az oroszok viszont nagy hátrányból felállva nyerni tudtak végül Malagában, így ők maradtak egyedüliként hibátlanok. A Milano továbbjutott, a Cedevita viszont távolodott a Top 16-tól. Dusko Szavanovics megmentette a Bayern becsületét. Jöjjenek a részletek!


Alapszakasz, 9. forduló

B-csoport

Cedevita Zagreb (horvát, 2-7) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 6-3) 71-82

Nem tudta másodszor is legyőzni a Cedevita a Maccabit, az izraeliek impozáns, 4-1-es mérleggel hozták le idegenbeli meccseiket, még akkor is, ha nem éppen világverő csoportban szerepelnek. Jól kezdett a zágrábi csapat, 15-5-tel nyitották a meccset, ám nem sokáig örülhettek, hiszen 18-2-es rohammal megfordította a meccset a Maccabi. A kispadról érkező Nate Linhart és Sylven Landesberg tolták meg a tel-aviviak megrekedt szekerét, Linhart például 11 pontot szerzett a második negyedben rontott dobás nélkül.

Fran Pilepic (22/18 pont, 7/6 tripla) kiváló triplázással javította tovább a már korábban is megdöntött karriercsúcsát, csapata pedig 53 pontnál kiegyenlített. A Maccabi ekkor ismét összekapta magát, lehűtötték a hazaiak lelkesedését, és egy újabb, ezúttal 20-6-os futással léptek meg ismét, ami elégnek bizonyult számukra a győzelem begyűjtéséhez. Alex Tyus (13 pont, 9 lepattanó, 4 blokk, 6/6 mezőnyből) nagyot dolgozott a palánkok alatt, védőoldalon és labdaigény nélkül támadásban is nagyon hasznos volt, ahogy Devin Smith (14/12 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is nagy hasznára volt a Maccabinak.

A Cedevita egyféleképpen juthat csak tovább, mégpedig ha pénteken kiszurkolják a Limoges győzelmét az ALBA Berlin ellen, jövő héten pedig legalább 14 ponttal nyernek a német fővárosban. Finom szólva sem egyszerű történet ez a horvátok számára...

A Cedevita legjobb dobói: Pilepic 22/18, Zubcic 13/9, Bilan 10
A Maccabi legjobb dobói: Smith 14/12, Tyus 13, Ohayon 13/9, Landesberg 12, Linhart 11/9

 

Unicaja Malaga (spanyol, 4-5) – CSZKA Moszkva (orosz, 9-0) 75-76 h.u.

Olyan oldalát mutatta meg a CSZKA Moszkva, amire eddig a szezonban csak nagyritkán volt szükség, azaz egy veszettnek tűnt meccset hozott vissza többször is, és nyert meg végül hosszabbításban az orosz gárda. A harmadik negyed elején már kereken 20 ponttal, 51-31-re vezetett a Malaga, ekkor azonban riadót fújtak a vendégek, és azt az ellenállhatatlan játékukat hozták, amire csak nagyon kevesen képesek még Európa elitjében is. 21-2-es rohammal válaszolt a CSZKA, Nando De Colo (22 pont, 5 lepattanó) és Sonny Weems (12/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) főszereplésével pedig 58-60-nál a meccsen először átvették a vezetést.

Feléledt a Malaga is, majd elsősorban az Euroliga rekordbeállítást jelentő 25 támadólepattanójuknak köszönhetően több lehetőséghez jutottak, mint ellenfelük, ezzel tudták tartani magukat. Weems ziccerrel egyenlített az utolsó percben, így következhetett a hosszabbítás. Fizikálisan és szellemileg is megterhelő meccs volt ez a csapatok számára, 72-71-nél, egy visszajátszás miatt például Weems gyógyszere gurult el, aki kirúgta a közönség közé a labdát. A jutalma természetesen technikai lett, ebből pedig három pontot szerzett a Malaga, így ismét elúszni látszott a hajó a CSZKA számára. De Colo azonban megmentette a Moszkvát, dobott két ziccert, a másodiknál ráadásul nagyon okosan faultot is kiharcolt Fran Vazquezen, a ráadás büntetővel pedig ismét, immár végérvényesen előnyt szerzett csapatának.

A Malaga legjobb dobói: Green 14/6, Granger 14, Golubovics 12, Vasziliadisz 11/6
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 22. Weems 12/6, Voroncevics 12/6

 

C-csoport

FC Bayern München (német, 2-7) – PGE Turow (lengyel, 1-8) 95-89

A karriercsúcsot dobó Dusko Szavanovics (31/12 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 16/11 mezőnyből) megmentette a csalódást jelentő Euroliga szezon utolsó hazai meccsén a Bayernt a még nagyobb égéstől, azaz a Turow elleni vereségtől. A meccsen szinte a legvégéig a vendégek vezettek, bő hat perccel a vége előtt is még 78-71 arányban ők jártak előrébb. Ekkor azonban beindult Szavanovics, a hátralévő időben 14 pontot szerzett, feltartóztathatatlannak bizonyult kintről és bentről egyaránt. 88-87-nél emberrel együtt dobott be egy triplát, amivel megadta a végső lökést csapatának a győzelemhez.

A Bayern München legjobb dobói: Szavanovics 31/12, Schaffartzik 15/9, Stimac 12
A Turow legjobb dobói: Jaramaz 16/6, Kulig 14/3

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 4-5) – Panathinaikosz (görög, 5-4) 66-64

A néhány évvel ezelőtti önmagát idéző, 28 index pontig jutó Dimitrisz Diamantidisz (12/6 pont, 11 gólpassz, 4 lepattanó) tartotta sokáig meccsben a Panát, a sors fintoraként viszont éppen rajta ment el a meccs az athéniaknak. Az utolsó másodpercben két büntetőt dobhatott a Gyémántember, az elsőt azonban kihagyta, így el kellett hibáznia a másodikat is. A lepattanóból aztán már nem lett semmi, így a Milano örülhetett végül, egyébként teljes joggal.

Az volt az ember érzése, hogy a nagyon motivált hazaiak sokkal jobbak ellenfelüknél, a Pana azonban 21 eladott labdája ellenére is nagyon jól tartotta magát, sőt, többször a vezetést is átvette. Az olaszok közül mindössze Daniel Hackett (21/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) ért el kétszámjegyű pontot, ő volt az abszolút vezére az Olimpiának, de csapattársai közül többen is nagyon hasznosak voltak, amit a statisztika nem tükröz megfelelően. A Milano ezzel a győzelemmel matematikailag is biztosította továbbjutását, ráadásul gyakorlatilag a végső sorrend is eldőlt már a C-csoportban.

A Milano legjobb dobója: Hackett 21/9
A Panathinaikosz legjobb dobói: Slaughter 17/9, Blums 13/12, Diamantidisz 12/6

 

FC Barcelona (8-1) – Fenerbahce Ülker (török, 7-2) 89-91 h.u.

Nagyszerű meccset játszott egymással a Barcelona és a Fenerbahce, aminek végén hosszabbításban a törökök örülhettek. Ragyogó győzelem volt ez a Fener számára, a felvezetőben írtuk, hogy egy esetleges győzelem lehet a „belépő” az isztambuliaknak a legjobb csapatok szűk táborába. A Fener újabb remek játékával maximálisan rá is szolgált az elismerésre, a Barcát idegenben megverni mindig hatalmas dolog, főleg hogy a katalánok eddig még veretlenek voltak a sorozatban.

Nemanja Bjelica (13/6 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) volt a törökök hőse, két kulcsfontosságú momentum is az ő nevéhez fűződik a meccsen. Az egyik az egyenlítést jelentő kosár, amely kalandos úton született meg. A szintén sok fontos kosarat szerző Bogdan Bogdanovics (23/9 pont) kezéből kicsúszott a labda, a felpattanó játékszert Jan Vesely (16 pont, 10 lepattanó, 3 blokk, 10/7 mezőnyből) ütötte a gyűrű felé, majd a lepattanót a semmiből érkező Bjelica segítette a gyűrűbe Ante Tomicon keresztül. A hosszabbításban egymást múlták felül a csapatok, a katalánok legjobbja, a nagy kosarakat szerző Marcelinho Huertas (25/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) is újra megvillant. 89-89-nél aztán egy nagy hiba döntött végül, az egyébként remekül játszó Deshaun Thomas (23 pont, 4 lepattanó, 11/9 dupla) elváltotta magát a Fener oldalbedobásánál, így két másodperccel a vége előtt Bjelica ziccerig gyalogolhatott a bepasszolt labdával.

A Barcelona legjobb dobói: Huertas 25/6, Thomas 23, Doellman 12/3, Hezonja 12/12
A Fenerbahce legjobb dobói: Bogdanovics 23/9, Vesely 16, Bjelica 13/6, Goudelock 12/6, Hickman 11/6

 

Szerdai eredmény:

D-csoport
Neptunas Klaipeda – Galatasaray 82-72 


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus