Euroliga: Két remek rangadó, Maccabi és CSZKA diadal

Három meccsel kezdődött meg a Top 16 harmadik fordulója, nagyszerű összecsapásokkal szórakoztatták a közönséget a csapatok.

A játéknap legjobban várt meccsén a címvédő Maccabi le tudta győzni a gyenge dobóformát kifogó Barcelonát. Az Efes nagyon felkészült a CSZKA Moszkvából, de az oroszok így is tovább robognak. Ahogy a Real Madrid is, nem okozott gondot Fernandezéknek a berlini vendégszereplés. Lássuk a részleteket!

 

Top 16, 3. forduló

E-csoport

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 2-1) – FC Barcelona (spanyol, 1-2) 70-68

Teljesen megérdemelten győzte le a Maccabi a Barcelonát, az izraeliek a meccs nagy részében vezettek és jobban játszottak ellenfelüknél. A Barca azonban így is egyenlíthetett volna és hosszabbítást harcolhatott volna ki, Devin Smith (15/9 pont, 5 lepattanó) azonban egy nagy blokkal megakadályozta ebben Maciej Lampét, aki puhán tette fel a ziccert 66-68-nál, néhány másodperccel a vége előtt.

Tapogatózva kezdtek a csapatok, látszott a feleken, hogy tisztelik a másikat, ami két ilyen patináns klub esetében nem is csoda. Nem volt szép a meccs eleje, mindkét csapat megharcolt a pozíciókért és a kosarakért. A Maccabi lendült aztán előbb bele, az első negyed végétől már folyamatosan náluk volt az előny, 36-26-nál egy kerek tízessel jártak riválisuk előtt. Nemcsak erre a periódusra, hanem az egész meccsre igaz, hogy szenvedett a dobásaival a Barca, a tiszta dobóhelyzetekkel is hadilábon álltak a katalánok. A mezőnysorból nagyon hiányzott Navarro és Oleson, senki nem volt a kisemberek közül, aki igazán nagy lendületet adjon a gránátvörös-kékeknek, a múlt héten parádézó Huertasnak is csak momentumai akadtak ezúttal. Egyedül Ante Tomic (21 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) volt az, aki oktatta ellenfeleit a palánkok alatt, de önmagához képest ő is jóval több dobást hibázott el. A túloldalon ezzel szemben az ezúttal is tanárian játszó Smith mellett extra motivált volt Jeremy Pargo (20/3 pont, 7 gólpassz), illetve zsinórban második jó meccsét hozta Big Sofo, azaz Szofoklisz Szkorcanitisz (11 pont, 9 lepattanó).

A meccs előrehaladtával előkerültek a korábban hiányolt látványos elemek is, ezek azonban nem a megszokott zsákolások, hanem bravúros dobások formájában jelentkeztek. Ezek szinte mindegyikéből a Maccabi jött ki jól, szenzációs triplákkal és 2+1-es játékokkal rukkolt elő a címvédő, melyekből Pargo alaposan kivette a részét. Kellettek is nekik ezek a dobások, mert bármennyire is szenvedett a Barca, 55-56-nál ismét vendégelőnyt mutatott az eredményjelző. Egy 11-0-s rohammal 66-56-ra megint el tudott húzni a Maccabi, a tel-aviviak támadójátéka azonban a végjátékra teljesen leállt, így fel tudott kapaszkodni a Barcelona, ám a fent említett momentum, illetve két jó Pargo büntető után a Maccabi örülhetett. 

A Maccabi legjobb dobói: Pargo 20/3, Smith 15/9, Szkorcanitisz 11, Randle 10
A Barcelona legjobb dobója: Tomic 21

 

ALBA Berlin (német, 1-2) – Real Madrid (spanyol, 3-0) 61-79

A második félidőre feljavuló kinti dobásokkal és védekezéssel végül simán győzte le a Real Madrid az ALBA Berlint, a királyiak nem estek a Barcelona hibájába. Az ALBA így is bő két és fél negyeden keresztül nagyszerűen tartotta magát, elsősorban Jemel McLean (12 pont, 5 lepattanó, 4/4 mezőnyből) remekelt a németek oldalán, hibátlan dobóteljesítménnyel csapata legjobbja volt ezen a meccsen. A spanyol sztárcsapat a harmadik negyed közepén törte meg jól küzdő ellenfelét, mikor a csapatával együtt feljavuló Sergio Llull (13/9 pont, 4 gólpassz), illetve Rudy Fernandez (10/6 pont, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) és K.C. Rivers (11/9 pont, 3 labdaszerzés) egymás után négy triplát is a helyére küldtek. Ezzel 55-44-es előnyben volt a játékrész végén a Real, a folytatásban pedig már nem tudott visszajönni az ALBA a meccsbe. A végén Sergio Rodriguez (12/6 pont, 7 gólpassz) vette a kezébe a dolgok irányítását, vezérletével alakult ki a közel 20 pontos különbség. A Real harmadik meccsét is megnyerte tehát, és a csoportjában egyedüli veretlenként vezeti az E jelű nyolcast.

Az ALBA Berlin legjobb dobói: Renfroe 13/9, McLean 12
A Real Madrid legjobb dobói: Llull 13/9, Rodriguez 12/6, Rivers 11/9, Fernandez 10/6

 

F-csoport

Anadolu Efes (török, 2-1) – CSZKA Moszkva (orosz, 3-0) 69-78

Az Efes sem tudta megállítani a Sonny Weems nélkül felálló CSZKA Moszkvát, az oroszok a tizenharmadik meccsüket is megnyerték a sorozatban, összességében pedig már elképesztő, 26-os győzelmi szériánál tartanak a szezonban. A végeredménytől függetlenül az előzetesen beharangozott stílusok harcát az Efes nyerte, a törökök amennyire tudták lelassították, ha kellett faultokkal megtörték a CSZKA játékát, akik csak rövid periódusokra tudtak felpörögni. A moszkvaiak azonban ismét megmutatták, hogy miért az övék Európa jelenleg talán legjobb csapata, hiszen kiválóan alkalmazkodtak az ellenfél stílusához, és nagyot küzdve végül ismét diadalmaskodni tudtak.

Jó kis meccset játszottak a felek, a végeredmény nem adja vissza a pályán látottakat, ez nem egy sima 10 pontos meccs volt. Nagyon jól kezdtek a házigazdák, egy 9-0-s széria után 18-8-nál már kereken 10 ponttal vezettek. Erre azonban a CSZKA egy ugyanilyen rohammal válaszolt, perceken belül újra szoros lett a meccs. A második negyed kétségkívül az oroszoké volt, és bár újítani tudott az Efes, hosszú idő után félidőben már ismét a CSZKA vezetett (32-34). A folytatásban fej-fej mellett haladtak a csapatok, az előny a Moszkvánál volt, de néhány pontnál nem volt nagyobb a különbség, egyik csapat sem tudott igazi fölénybe kerülni a másikkal szemben. Az oroszoknál mindig megvillant valaki, míg a hazaiak fogcsikorgatva kapaszkodtak, ami nagyon sok energiájukba került. Dario Saric (14/6 pont, 3 blokk, 3 lepattanó, 6/5 mezőnyből) és Sztratosz Perperoglu (17/3 pont, 7 lepattanó) voltak azok, akik a legtöbbet tették csapatuk meccsben tartásáért.

A döntő momentum bő két perccel a vége előtt, 64-66 után történt a meccsen, hiszen Dontaye Draper faultja után Thomas Heurtel még technikait is kapott. Nem feltétlenül csak emiatt az eset miatt szakadhatott el a cérna a francia irányítónál, az kétségtelen, hogy finoman szólva sem kapott hazai pályát a meccsen az Efes. A sértett, a fantasztikusan játszó Nando De Colo (22 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés, 12 kiharcolt fault) azonban bedobta mindhárom büntetőjét, a labdabirtoklásból pedig Milos Teodoszics (11/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) kíméletlenül bevert egy triplát, a hatpontos akció után pedig már nem volt több az Efesben, eldőlt a meccs. Teodoszicstól egyébként ezúttal a közepes teljesítmény is elég volt, kilenc távoli kísérletéből csak egyet dobott be, igaz azt a legjobbkor. A már említett De Colo, illetve Aaron Jackson (21/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 10/9 mezőnyből) azonban pazar napot fogtak ki, mindketten főszereplők voltak az oroszok szép idegenbeli győzelmében.

Az Efes legjobb dobói: Perperoglu 17/3, Saric 14/6, Bjelica 12/6, Draper 10/6
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 22, Jackson 21/3, Voroncevics 16/6, Teodoszics 11/3

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus