Euroliga: Két szuperrangadó a mai menüben

Előbb a két ősi rivális görög klub, a Pana és az Olympiakosz, majd a Real és a Fener összecsapásait nézhetjük meg ma este.

Előbb a két ősi rivális görög klub, a Panathinaikosz és az Olympiakosz összecsapását nézhetjük meg, majd következik egy újabb nagy derbi a Real Madrid és a Fenerbahce főszereplésével, a presztízsen túl természetesen a tét is óriási mindkét esetben. A két nagy rangadót a Zvezda-Malaga meccs vezeti fel.

 

Alapszakasz, 24. forduló

Crvena Zvezda mts (szerb, 9-14) – Unicaja Malaga (spanyol, 10-13) (19.00)

A mai fantasztikus játéknap „bemelegítéseként” egy Crvena Zvezda-Malaga mérkőzéssel indul a program. Valószínűleg már ebben a párharcban sem kell csalódnunk, hiszen a szerbek ha másért nem is, de a becsületükért alaposan megharcolnak minden meccsükön, a Malaga pedig a Maccabi múlt heti legyőzésével ismét megteremtette magának az esélyt, hogy ott lehessen a playoffban. Ettől egyébként az izraeliek tegnapi újabb veresége után a Zvezda sincs olyan nagyon messze, ám reálisan nézve a Malaga lehet még az, aki versenybe szállhat a nyolcadik pozícióért. Ehhez a hátralévő hét fordulóban kettővel több meccset kell nyerniük Nedovicséknak a Maccabinál, aminek az első lépését ma már meg is tehetik. Az viszont biztos, hogy aki ma kikap, az lemarad, hiszen a Zvezda ez esetben alighanem búcsút inthet a hazai Final Fourról szőtt halovány álmainak is, de a Malaga sem sok mindenben bízhat, ugyanis a mainál könnyebb feladatok a folytatásban sem várnak rájuk. A legfrissebb hírek szerint Nemanja Nedovics kihagyja a honfitársai elleni találkozót, ami alapjaiban írhatja át az esélyeket.

Panathinaikosz Superfoods (görög, 14-9) – Olympiakosz (görög, 16-7) (20.15, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Az első nagy pénteki rangadó egy vérbeli görög élet-halál harc lesz a két ősi rivális, a Panathinaikosz és az Olympiakosz főszereplésével. A májusi Final Fourba vágyó két athéni óriás számára egyaránt nagyon kellene a győzelem, hogy minél kedvezőbb helyzetből várhassák a rájátszást, ez azonban csak a hab a tortán, hiszen ezeken a derbiken akkor is kettőzött erővel küzdene mindkét csapat, ha az utolsó helyeken állnának. A Pana egyébként nincs túl nagy formában, a legutóbbi hat meccséből négyet elveszített, melyek közül főleg a CSZKA, a Fener és a Himki elleni rangadók voltak fájóak, ezeknek köszönhetően pedig gyorsan a hetedik (ami valójában holtversenyben a negyedik) helyen találták magukat. Az Olympiakosz ezzel szemben oda-vissza verte a Realt és a Fenert is, és ha ezt a rangadót is behúznák, úgy nagyon nagy lépést tennének a második hely felé. Igaz a menetelő pireusziaknak mindössze egyetlen vereségük van hazai pályán, amit ki mástól, mint az ősi riválistól szenvedtek el 62-70 arányban, és most az OAKA-ban sem lesz könnyebb dolguk. Este 20.15-től azonban a fentieket mindenki felejtse el, így tesznek Athén piros és zöld felében is, hiszen ezeken a különösen pikáns derbiken minden és annak az ellenkezője is megtörténhet, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint élvezni Calathesék és Szpanuliszék csatáját.

Real Madrid (spanyol, 14-9) – Fenerbahce Dogus (török, 16-7) (21.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Pana-Olympiakosz összecsapáshoz képest egy félidőnyi eltolódással kezdődik a játéknap másik óriási érdeklődéssel várt szuperrangadója, a Real Madrid és a Fenerbahce találkozója. Ezen a derbin is egy 14-9-cel álló csapat fogad egy 16-7-es mérleggel rendelkezőt, és a madridiak is abban bíznak, hogy hazai pályán közelebb kerülhetnek ellenfelükhöz és felturbózhatják esélyeiket a playoffbeli pályaelőnyükhöz. Ez nagy lépés lenne a Real számára, hiszen ahogy a Pana az Olympiakoszt, úgy ők is legyőzték a Fenert idegenben (77-79), azaz ha ma is nyerni tudnának, akkor egymás elleni összevetésben jobbak lennének náluk, ez pedig ki tudja, hogy mennyit jelenthet még az elképesztően szoros alapszakasz végén. Ezen a találkozón egyébként egy hajszálnyival a Realt is érezzük esélyesebbnek, hiszen az elmúlt találkozókon előbb Anthony Randolph, majd Gustavo Ayon tért vissza a palánk alá sérüléséből, velük kipihenten pedig még ez a kivételes madridi keret is más szintet képvisel. Erre tökéletes példa a múlt heti, barcelonai El Clásico, mikor Luka Doncic a szezon során talán először roppant indiszponáltan játszott, mindössze 3 indexpontszámot gyűjtött, ami még annál is kevesebb, mint mikor a Valencia ellen 6 percnyi játék után kiállították. Nem is erőltette őt Pablo Laso, és nem is volt erre szükség, hiszen épp az említett Randolph és Ayon (illetve Campazzo) vezérletével így is simán, közel 30 ponttal nyert a Real, ami jól mutatja az erejüket és a jelenlegi formájukat. Természetesen távol álljon tőlünk, hogy leírjuk a címvédőt, hiszen ők is szépen csendben megnyertek az utóbbi nyolc meccsükből hetet, így igencsak jól állnak, de még ezzel együtt sem kapcsoltak fel a legmagasabb, „bajnoki” sebességi fokozatukba, mint ahogy tették azt tavaly a legjobbkor, a playoff előtt. James Nunnally visszatérésével a Fener kerete is teljessé válik lassan, így kíváncsiak várjuk, hogy Obradovics mester ezúttal mivel rukkol elő a bajnokság legfontosabb szakaszára.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Zalgiris Kaunas – FC Barcelona Lassa 90-74
Maccabi FOX Tel-Aviv – CSZKA Moszkva 73-93
Valencia Basket – Brose Bamberg 86-70
AX Armani Exchange Milano – Anadolu Efes 77-64
Baskonia Vitoria Gasteiz – Himki Moszkva 87-77

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus