Euroliga: Kezdésnek bajnokverés és Doncic-karriercsúcs

Az új Euroliga-szezon első meglepetését a Malaga szolgáltatta, miután drámai végjátékban legyőzte a tavalyi bajnok Fenerbahcét. A Real, a CSZKA, az Olympiakosz és a Maccabi viszont nem hibáztak, miközben több parádés egyéni teljesítmény is született. Luka Doncic rögtön az első fordulóban megdöntötte eddigi karriercsúcsát, de a 27-9-7-es számokat hozó Pierre Jackson még a szlovén szupertinit is felülmúlta.

A csapatok háza táján történt főbb változásokat és az esélyeket taglaló szezonfelvezető cikkünk EZEN A LINKEN olvasható.

 

Alapszakasz, 1. forduló

Anadolu Efes (török, 0-1) – Real Madrid (spanyol, 1-0) 74-88

A szlovén válogatottal egy hónapja EB-t nyerő Luka Doncic (27/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) és Anthony Randolph (12/6 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) kellemes szájízzel térhettek vissza válogatottjuk nagy sikerének színhelyére, a Sinan Erdem Dome-ba, ahol az Efes ebben a szezonban a hazai mérkőzéseit játssza. És most sem kellett csalódottan távoznia egyik játékosnak sem, hiszen a Real Madrid teljes egészében uralta az Efes elleni meccset, és a vártnál sokkal simább győzelmet aratott. Sergio Llull hiányának ugyanis nyoma sem volt a spanyolok játékán, ami elsősorban a 32 indexpontig jutó, 27 pontjával új karriercsúcsot beállító, továbbra is üstökösként ragyogó Doncicnak volt köszönhető, aki mellett Randolph és a tőle már sokszor látott sokoldalú teljesítményt nyújtó Gustavo Ayon (16 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) is remekelt. A túloldalon Bryant Dunston (17 pont, 7 lepattanó, 8/7 mezőnyből) ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta, és bár nem voltak túl hatékonyak, de összességében nagyon jól mutatkozott be az Efes két fő tüzérének szánt Errick McCollum (26/3 pont) és Ricky Ledo (17/3 pont, 9 lepattanó) is karrierje első Euroliga-meccsén. A Real egyébként a döcögősebb első pár perc után már kézbe is vette az irányítást, a második negyedben már 43-25-re vezettek, ami után már csak egyszer, 60-62-nél volt igazán szoros a találkozó. Ekkor azonban ismét villant a Doncic, Ayon, Randolph trió, és gond nélkül zárta le a meccset a Real.

Az Efes legjobb dobói: McCollum 26/3, Ledo 17/3, Dunston 17
A Real Madrid legjobb dobói: Doncic 27/9, Ayon 16, Randolph 12/6, Reyes 10

 

CSZKA Moszkva (orosz, 1-0) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 0-1) 93-84

A vártánál sokkal nehezebben, de végül azért behúzta a CSZKA Moszkva a szezon másik nyitómeccsét a Milano ellen. Pedig az oroszok az első félidőben már 16 pontos hátrányban is voltak (16-32), és a nagyszünetben is még 38-48-as állást mutatott az eredményjelző. A Milano az összeszokatlansága ellenére is meglepően magas szintű csapatjátékkal és dobóformával rukkolt elő, aminek köszönhették első félidei dominanciájukat. Fordulás után aztán beindult a CSZKA-t korábban Euroliga-győzelemig vezető Nando De Colo (19 pont) és Cory Higgins (21/3 pont, 4 lepattanó), utóbbi a harmadik negyedben termelt 9, előbbi pedig a negyedik játékrészben 13 egységet. Nagyszerűen debütált moszkvaiak mezben Sergio Rodriguez (20/12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), még akkor is, ha 20 pontjához ugyanennyi rádobás kellett, illetve még nála is impresszívebb volt Will Clyburn (15/6 pont, 12 lepattanó, 3 labdaszerzés) dupla-duplás premierje. A Milano új szerzeményei is biztatóan kezdtek, akik közül Andrew Goudelock (17 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) lett a legeredményesebb végül.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Higgins 21/3, Rodriguez 20/12, De Colo 19, Clyburn 15/6
A Milano legjobb dobói: Goudelock 17, Micov 16/6, Gudaitis 15, Bertans 14/6

 

Brose Bamberg (német, 0-1) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 1-0) 71-88

Arról, hogy ne Doncic legyen a forduló MVP-je Pierre Jackson (27/15 pont, 9 gólpassz, 7 lepattanó, 5/5 tripla) gondoskodott, aki 27 pontos, 5/5 triplás, tripla-dupla közeli, 41 indexpontot érő parádés teljesítménnyel vezette győzelemre a Maccabit Bambergben. Ez a mérkőzés egyáltalán nem volt olyan sima, mint amit a végeredmény mutat, az izraelieknek egy hatalmas, 19-0-s roham kellett a negyedik negyedben, hogy a maguk javára fordítsák a mérkőzést. 67-67-nél még döntetlen volt az állás, ezt követően aztán Jackson bepörkölt három triplát, és nemsokára már 86-67-es előnyben volt a tel-avivi alakulat. A Bambergnek Nikosz Ziszisz (16/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) kivételével nem volt egyetlen kiemelkedő játékosa sem, aki a fontos pillanatokban vezérré tudott volna előlépni, és mindemellett még a triplákat is pocsékul (24/7, 29%) dobták a germánok. A túloldalon viszont a megállíthatatlan Jackson mellett Michael Roll (16/3 pont) is szépen termelt, illetve Alex Tyus (12 pont) is újra a gyűrűk felett repkedett a Maccabi szurkolóinak legnagyobb örömére. 

A Bamberg legjobb dobói: Ziszisz 16/6, Radosevic 12, Hickman 10/6, Rubit 10
A Maccabi legjobb dobói: Jackson 27/15, Roll 16/3, Tyus 12, Parakhoszki 10

 

Olympiakosz (görög, 1-0) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 0-1) 75-64

Vaszilisz Szpanulisz hiánya sem zavarta meg az Olympiakoszt, hogy különösebb probléma nélkül lehozzák a Baskonia elleni szezonnyitójukat. Szpanulisz távollétében a másik pireuszi ikon, Jorgosz Printezisz (17 pont, 3 lepattanó, 3 gólpassz) vette a hátára a piros-fehéreket, akik a rájuk jellemző erényeket csillogtatva diadalmaskodtak. A védekezése már most nagyon rendben van a tavalyi döntősnek, igaz ez a formálódó, egyelőre meglehetősen kusza Baskonia nem is állította túlzottan nagy feladat elé őket. A hazaiaknál Printezisz mellett Dimitriosz Agravanisz (13/3 pont, 5 lepattanó) és Kosztasz Papanikolau (11 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) voltak az eredményességük mellett kifejezetten hasznosak, míg a baszkoknál az elsőszámú opciónak szánt Jayson Granger (12 pont, 3 gólpassz) nem volt rossz ugyan, de nem is tudott túlzottan nagy hatással lenni csapata teljesítményére.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 17, Agravanisz 13/3, Papanikolau 11/6
A Baskonia legjobb dobói: Shengelia 13, Granger 12, Voigtmann 11/6, Huertas 10/3

 

Unicaja Malaga (spanyol, 1-0) – Fenerbahce Dogus (török, 0-1) 68-67

Vereséggel kezdte az idei szezont a címvédő Fenerbahce, miután drámai végjátékban alulmaradtak a törökök a Eurocup tavalyi bajnokával, a Malagával szemben. Pedig a Fener jól kezdte és sokáig irányította is a találkozót, az andalúzok azonban egységességüknek és elképesztően jó védekezésüknek köszönhetően visszajöttek a találkozóba. Sokat elárul, hogy a Malaga úgy is le tudta győzni esélyesebb riválisát, hogy mindössze egy játékosuk, Giorgi Shermadini (12 pont, 4 lepattanó) jutott el 10 pont fölé. Már előzőleg is egy kevés pontot hozó mérkőzésre számítottunk, az viszont, hogy a Fenert sikerült mindössze 26 ponton tartani a második félidőben, minden várakozást felülmúlt. A Malaga lépésről lépésre, összességében egy 13-0-s szakasszal vette át hosszú idő után újra a vezetést a negyedik negyedben, majd 68-67-nél eldőlni látszott a találkozó. Ezt követően azonban még jócskán akadtak izgalmak, hiszen a Fener legjobbjának, Kosztasz Szlukasznak (15/3 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) két duplájával, illetve Luigi Datome (13/6 pont) triplájával egyetlen pontra jött fel az isztambuli alakulat. Sőt, ezt követően még a győzelemért is támadhatott a Fener, Szlukasz középtávolija azonban célt tévesztett, így szurkolói legnagyobb örömére bravúros győzelemmel tért vissza az Euroligába a Malaga.

A Malaga legjobb dobója: Shermadini 12
A Fenerbahce legjobb dobói: Szlukasz 15/3, Datome 13/6, Vesely 12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus