Euroliga: Kibabrált a Zalgiris a Real Madriddal

Hosszabbításban nyerni tudott az Olympiakosz otthonában a Zalgiris, így hiába gálázott a Real, ők húzták a rövidebbet az utolsó fordulóban

Hosszabbítás után nyerni tudott leendő playoff-ellenfele, az Olympiakosz otthonában a Zalgiris, így hiába gálázott a Real, ők húzták a rövidebbet és kezdhetik pályahátrányból a rájátszást. Kialakultak a negyeddöntők párosításai, remek párharcok elé nézünk!

 

Alapszakasz, 30. forduló

Olympiakosz (görög, 19-11) – Zalgiris Kaunas (litván, 18-12) 85-86 h.u.

Az alapszakasz utolsó játéknapjának legfontosabb mérkőzése az Olympiakosz és a Zalgiris összecsapása volt, azé a két csapaté, akik hamarosan a rájátszásban újra farkasszemet néznek egymással. Na nem a litvánok számára volt ez sorsdöntő meccs, akik fix hatodik helyezettként érkeztek erre a találkozóra, és nem is annyira az Olympiakosznak, hanem elsősorban a Panathinaikosznak és a Real Madridnak. E két gárda számára ugyanis ennek a mérkőzésnek a végeredményén múlt a pályaelőny sorsa, a Zalgiris sikerével a görögök, az Olympiakosz győzelmével pedig a spanyolok végeztek volna a negyedik helyen, és várhatták volna pályaelőnnyel az egymás elleni párharcukat. Erről a korántsem elhanyagolható dologról aztán nem mindennapi izgalmak után született döntés, mikor hosszabbításban, egylabdás végjátékban a Zalgiris diadalmaskodott végül.

Pedig erre nem sok esély mutatkozott az első félidő után, hiszen az Olympiakosz többek között Printezisz, Papanikolau és McLean nélkül is álomszerűen kezdett. Sorra hullottak alá a vendégek gyűrűjében a dobások, remekül járt a labda pireuszi oldalon, így a meccs első felében lényegében csak egy csapat volt a pályán, 25-10-re, majd félidő után is még 51-35-re vezetett az Olympiakosz. A nagyszünetben azonban Jasikevicius mester rendet rakott fiai fejében, akik hatalmasat küzdöttek a második félidőben, elsősorban védekezésben javulva óriásit. Ez aztán hozta magával a jó támadójátékot is, így egy 15-0-s roham után fordítani tudtak a kaunasiak a ritmusukat vesztett hazaiakkal szemben. Érett az egylabdás végjáték, ahol aztán a semmiből érkező Kyle Wiltjer (9 pont, 4 lepattanó) lehetett volna a hős, hiszen zsákolásával kiharcolta a hosszabbítást, majd az extra játékidő végén egy támadólepattanót is visszatett 2 pontért, amivel 85-84-es előnyhöz juttatta csapatát. A kanadai helyett viszont Paulius Jankunas vitte el a showt végül, aki már a rendes játékidő végén is megnyerhette volna a meccset a Zalgirisnek. Akkor azonban ez még nem sikerült neki, nem úgy a hosszabbításban, mikor két másodperccel a vége előtt Ulanovas kihagyott dobását simogatta vissza a helyére. A fennmaradó időben aztán Vaszilisz Szpanulisz (16 pont, 6 gólpassz) ugyan dobhatott még egy ebben a helyzetben tisztának számító hármast, ám ez kimaradt, így örülhetett a Zalgiris, illetve a TV képernyője előtt a Pana is.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 16, Milutinov 15, Roberts 12/9
A Zalgiris legjobb dobói: Davies 18, Jankunas 15, Ulanovas 11/6

 

Valencia Basket (spanyol, 12-18) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 13-19) 87-84

A múlt héten a playoff-szereplés lehetőségétől elbúcsúzó, a szezon végére nagyon leeresztő Maccabi megpróbáltatásai Valenciában értek véget erre az idényre. Sokáig nagyon úgy tűnt, hogy csak le akarja tudni valahogy ezt a mérkőzést az izraeli csapat, hiszen a csapatként most is remekül funkcionáló spanyolok 46-28-nál már tetemes előnyt birtokoltak velük szemben. A Maccabi azonban szépen küzdött a becsületéért, majd a második félidőben egy 16-0-s roham után mindössze 2 pontra zárkóztak fel a megtorpanó ellenfelük mögött. A Valencia azonban újítani tudott, nem adta át a vezetést, és a hajrában San Van Rossom (11/9 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) triplájával valamint büntetőivel visszaverték az utolsó rohamokat is. A hazaiaknál ismét szépen eloszlottak a terhek, az öt 10 pont fölé jutó játékos közül Bojan Dubljevics (15/3 pont, 5 lepattanó) lett a legeredményesebb, a Maccabiban pedig Norris Cole (22/3 pont, 5 gólpassz) volt a legjobb, de DeAndre Kane (9/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is újfent szépen teljesített.

A Valencia legjobb dobói: Dubljevics 15/3, Green 12/3, Van Rossom, Garcia 11/9-11/9, Abalde 11/3
A Maccabi legjobb dobói: Cole 22/3, Bolden 12/3, Roll 10

 

Real Madrid (spanyol, 19-11) – Brose Bamberg (német, 11-19) 106-86

A Real-Bamberg mérkőzés előtt közel egy órával véget ért már az Olympiakosz-Zalgiris mérkőzés, ami után a madridiak tudhatták, hogy biztosan az ötödik helyen végeznek, hiszen hiába nyertek a németek ellen, a hármas holtversenyből ők jöttek ki rosszul a két göröggel szemben, miután kétszer kikaptak az Olympiakosztól, a Panával pedig 1-1-re végeztek az alapszakaszban. Érdekes dolog ez egyébként, hiszen a Real hetek óta sorra nyerte meccseit, egyértelműen kontrollálta a negyedik helyet, és a végén, mikor még az előttük álló Olympiakoszt is beérték volna, akkor nemhogy előbbre, hanem inkább hátrébb kerültek a tabellán, így legalább egy idegenbeli siker kell majd nekik az OAKA-ban, ha ott akarnak lenni ismét a Final Fourban.

Ami ezt a mérkőzést illeti, a tétnélküliség miatt igazi gálaelőadás vált a találkozóból, ami még az első félidőben igazán szoros volt, 53-54 után viszont már csak egy csapat volt a pályán. Az idei messze legjobb meccsét játszó, 38 indexpontig jutó Anthony Randolph (23/12 pont, 5 labdaszerzés, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 4/4 tripla) csapata első 11 pontját szerezve alapozta meg önmaga és a Real remek estéjét, majd nem sokkal később csatlakoztak hozzá a társak is, elsősorban a kintről szintén életveszélyes Jaycee Carroll (19/9 pont), de jól tért vissza sérüléséből Gustavo Ayon (14 pont, 8 lepattanó, 2 blokk, 7/6 mezőnyből) is. A Bamberget elsősorban Daniel Hackett (17/6 pont, 3 gólpassz) és Dejan Musli (16 pont, 8 lepattanó) próbálták tartani, amíg lehetett.

A Real Madrid legjobb dobói: Randolph 23/12, Carroll 19/9, Ayon 14, Doncic 12/3, Fernandez 10/6
A Bamberg legjobb dobói: Hackett 17/6, Musli 16, Rubit 12, Wright 11/3

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
CSZKA Moszkva – Crvena Zvezda mts 92-81
Fenerbahce Dogus – Unicaja Malaga 91-99 h.u.
AX Armani Exchange Milano – Panathinaikosz Superfoods 95-96 h.u.
Baskonia Vitoria Gasteiz – Anadolu Efes 79-81
FC Barcelona Lassa – Himki Moszkva 86-82

 

Az alapszakasz végeredménye:

A rájátszás párosításai:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus