Euroliga: Kiütötte a Himki, nagy bajban az Olympiakosz

A tavalyi döntősre 32-es zakót szabtak Moszkvában, ami egyben azt is jelenti, hogy Hangáék bejutottak a rájátszásba.

A tavalyi döntősre 32-es zakót szabtak Moszkvában, ami egyben azt is jelenti, hogy Hangáék bejutottak a rájátszásba. A Himki mellett a Barca is nagy lépést tett a továbbjutás felé, a katalánok a közvetlen rivális Bamberget lépték le. A kiütések játéknapján a Loko simán hozta a meccsét, a Zvezda viszont nem tudott továbbjutni, odahaza egy 20-ast kaptak a már rég kiesett Darüssafakától.

 

Top16, 13. forduló

E-csoport

Lokomotiv Kubany (orosz, 9-4) – Unicaja Malaga (spanyol, 3-10) 81-60

Még egy lépéssel közelebb került a második hely megszerzéséhez, a rájátszásbeli pályaelőnyhöz a Lokomotiv, miután különösebb gond nélkül a Malagát is megverték a már továbbjutott oroszok. A végeredmény azért csalóka, a meccsen nem volt jellemző a 20 pont körüli különbség, ám mivel a záró játékrészben csupán 5 pontra voltak képesek az andalúzok, így a végére kinyílt az olló a csapatok között. Malcolm Delaney (15/6 pont, 10 gólpassz, 3 lepattanó) ismét igazi karmestere volt csapatának, Matt Janning (15/15 pont, 4 gólpassz) és Ryan Broekhoff (14/12 pont, 4/4 tripla) sorra szórták a triplákat, Victor Claver (14/3 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 6/6 mezőnyből) pedig a tőle megszokott hasznos játékkal rukkolt elő, így nem csoda, hogy nem bírt a Lokóval a Malaga.

A Lokomotiv legjobb dobói: Delaney 15/6, Janning 15/15, Claver 14/3, Broekhoff 14/12, Randolph 10
A Malaga legjobb dobója: Kuzminskas 16/6

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 7-6) – Darüssafaka Dogus (török, 4-9) 61-80

Ünnepelni érkezett a Kombank Arenába a Crvena Zvezda közel húszezer fanatikus szurkolója, ám a kedvenceket végül alapos verésben részesítette a már rég kiesett Darüssafaka. Egy győzelemmel biztos playoff-résztvevő lett volna a Zvezda, ehelyett akár még komoly bajba is kerülhetnek, ha az Efes holnap megveri a Fenert az isztambuli derbin.

A második félidőben nemes egyszerűséggel lejátszotta a Zvezdát a Dogus, amivel talán még a Himki nagy győzelménél is meglepőbb végeredmény született a játéknapon. Pedig Quincy Miller (18/6 pont, 7 lepattanó) főszereplésével úgy kezdődött ez a mérkőzés, ahogy a hazaiak szerették volna, és ha szűken is, de a félidőig nem volt gondja a Zvezdának. Fordulás után aztán egy kilencperces etap során álomjátékot mutatott be mind védekezésben, mind pedig támadásban a Darüssafaka. Jamon Gordon (14/9 pont, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 lepattanó), Milko Bjelica (13 pont, 6 lepattanó) és Scott Wilbekin (19/12 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) vezérletével egy 23-4-es futást repesztett a török gárda, ami közben/után teljesen lefagytak a hazaiak, így a végére egy híján 20 pont lett a csapatok között.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Miller 18/6, Dangubics 14/9
A Darüssafaka legjobb dobói: Wilbekin 19/12, Gordon 14/9, Bjelica 13

 

F-csoport

Himki Moszkva (orosz, 7-6) – Olympiakosz (görög, 6-7) 98-66

Szinte tökéletes játékkal, valószínűtlenül nagy verésben részesítette a Himki Moszkva az Olyampiakoszt, így az oroszok kerültek jóval kedvezőbb helyzetbe a mindent eldöntő utolsó forduló előtt. A tavaly még döntőt játszó pireusziak viszont minden bizonnyal kiszálltak a továbbjutási versenyből, és akár már holnap is kieshetnek, abban az esetben, ha a Real Madrid megveri Hangáékat. Apropó Hanga és a Laboral, a baszkok ezzel az eredménnyel már biztosan ott lesznek a rájátszásban, innentől kezdve számukra a pályaelőny megszerzése a cél.

Már rögtön a feldobás után érezhető volt, hogy a Himki fel fogja venni a kesztyűt a sokat megélt Olympiakosz-játékosokkal, a moszkvaiak nagy szívvel harcoltak minden egyes labdáért. Kezdetben nagyon élvezetes és szoros volt a meccs, egészen a második negyed közepéig, mikor még 31-29-re a vendégek vezettek. Ekkor azonban begyújtotta a rakétákat Alexej Shved (19/15 pont, 3 lepattanó), aki négy triplát is elsüllyesztett csapata 17-2-es rohanása során, ami után félidőben 48-36-ra vezetett már a Himki. A folytatásban sem változott aztán semmi, James Augustine (18 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 10/9 mezőnyből) tarthatatlan volt a palánk alatt, Tyler Honeycutt (8/6 pont, 8 lepattanó) ismét embertelen nagy mezőnymunkát végzett, a kispadról beszálló Petteri Koponen (21/15 pont, 4 gólpassz, 7/5 tripla) pedig Shvedhez hasonlóan szintén öt triplát küldött a helyére. Az Olympiakoszban ezzel szemben senki nem volt, aki a hátára vegye csapatát, a vezérek közül Szpanulisz, Printezisz és Mancarisz is csak szenvedtek, egyedül talán csak Othello Hunter (14 pont, 7 lepattanó, 7/6 mezőnyből) volt dicsérhető közülük, rajta kívül más nem is jutott el 10 pontig a vendégektől.

A Himki Moszkva legjobb dobói: Koponen 21/15, Shved 19/15, Augustine 18
Az Olympiakosz legjobb dobója: Hunter 14

 

FC Barcelona Lassa (spanyol, 7-6) – Brose Baskets Bamberg (német, 6-7) 75-57

Tükörsima győzelmet aratott a Barcelona a közvetlen rivális, nagy menetelésben lévő Bamberg ellen, így roppant kedvező helyzetbe hozták saját magukat, míg riválisukat a kiesés szélére taszították. A katalánoknak teljes mértékben a kezükben van a sorsuk, ha jövő héten nyernek a csoportutolsó Zalgiris otthonában, úgy mindenképpen ott lesznek a playoffban. A katalánok az első negyedben egy 10-0-s, a másodikban pedig egy 16-2-es futást csináltak, így félidőben már kereken 20 ponttal, 43-23-ra vezettek, ezt a különbséget aztán könnyedén tartották a lefújásig. A Barcában mindenki jól játszott, a meccs legnagyobb pozitívuma pedig az lehet számukra, hogy Ante Tomic (12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) ismét életjeleket mutatott a közelgő rájátszás előtt. A Bambergben egyedül Bradley Wanamaker (16/6 pont, 8 lepattanó) tudott felnőni a feladathoz.

A Barcelona legjobb dobói: Abrines 13/3, Tomic, Doellman 12-12, Arroyo 11/6
A Bamberg legjobb dobója: Wanamaker 16/6

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus