Euroliga: Könnyed Barca-siker az Olympiakosz ellen

A várt nagy csata elmaradt a Barcelona és az Olympiakosz első meccsén, a Real viszont megszenvedett az Efes ellen, Rivers triplái döntöttek.

 

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

FC Barcelona (spanyol) – Olympiakosz (görög) 73-57

Semleges nézőként hatalmas csalódást jelentett a Barcelona és az Olympiakosz csatájának első felvonása, hiszen a várt kiélezett küzdelem elmaradt, lényegében csak egy csapat volt a pályán az egész meccs során. Ez még akkor is így van, ha Vaszilisz Szpanulisz láthatóan nincs még rendben, hiszen a kétszer öt percre megpróbált klasszisnak momentuma is alig akadt, a meccshiány mellett pedig valószínűleg még a sérülése is zavarja. Ez azonban korántsem mentség mindenre, hiszen a 6-3-as vezetése után érthetetlen módon teljesen leállt és szétesett az Olympiakosz játéka. A lepattanók begyűjtése komoly gondot okozott a görögök számára, ebben a mutatóban hatalmas volt a csapatok között a különbség (44-27), az Olympiakosz összesen pedig 15 támadópattanót engedélyezett a katalánoknak. Ezzel együtt támadásban is teljesen leálltak a pireusziak, ez pedig összességében egy 19-2-es hazai rohamhoz vezetett, melyet Marcelinho Huertas egészen hihetetlen, utolsó másodperces triplája koronázott meg, amit érdemes megnéznie az összefoglalóban annak, aki lemaradt róla. A három negyed alatt mindössze 38 pontig jutó Olympiakosz meglehetősen színtelen-szagtalan volt, és a Barca sem csinált tulajdonképpen semmi extrát, „mindössze” csapatként játszott. Ezúttal Ante Tomic zsenialitására sem volt szükség, lényegében mindenki ugyanannyit tett bele a közösbe. Ezt jól tükrözi, hogy 10 pontnál többet senki sem szerzett a gránátvörös-kékek közül, ám így is könnyedén tartották a 10-15 pont közötti előnyüket. A görögöknél ugyanakkor senki sem érte el a kétszámjegyű határt, ez ebben a szezonban még egy csapattal sem fordult elő, és bár nem állt messze ettől a Barca sem, mégis ég és föld a különbség a két extra nélküli teljesítmény között.

A Barcelona legjobb dobói: Navarro 10/6, Nachbar 10/9
Az Olympiakosz legjobb dobója: Agravanisz 9/3

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Barcelona javára.

 

Real Madrid (spanyol) – Anadolu Efes (török) 80-71

Az első félidőben alaposan meglepte, és szó mi szó le is játszotta a pályáról az Efes a Real Madridot. Fordulás után aztán megvillantotta a foga fehérjét a spanyol sztárcsapat, és elsősorban K.C. Rivers (21/18 pont, 5 lepattanó, 7/6 tripla) triplaparádéjának, valamint Gustavo Ayon (14 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés) agilis játékának köszönhetően megfordította és megnyerte a meccset a Real.

Az Efes úgy kezdte a meccset, ahogy egy Madridban vendégszereplő csapatnak kell, azaz rögtön a feldobástól kezdve szorosan tapadt ellenfelére. Jó volt a meccs, kosárra kosár volt a válasz az első negyedben, amit így végül 22-20-ra nyert meg a Real. Ez egészen 27-23-ig ment így, ekkor azonban gyökeres változás állt be a mérkőzésben, és meglepő módon nem a spanyolok tudták érvényre juttatni akaratukat. Az isztambuliak remek védekezések sorát mutatták be, amely több labdaszerzéshez is vezetett. Ezekből aztán nyugodt, türelmes támadásokat vezettek a vendégek, mindig megtalálták a legjobb helyzetben lévő csapattársat, így kiemelkedő egyéni teljesítmény nélkül is egy 15-0-s rohamot vezényelt az Efes. 10 pont felett járt már a különbség (27-38), mikor a Real is újra elkezdte járatni a labdát, ez pedig arra elég volt, hogy elállítsák a vérzést, ám félidőben így is az Efes vezetett 43-35-re és szórványos fütty kísérte az öltözőbe a hazaiakat.

A meccs második felére aztán egy teljesen más Real Madrid futott ki a pályára, ekkor már úgy játszottak a királyiak, ahogy a keretük erőssége alapján többször is megcsodálhattuk őket. A csapdázáson alapuló védekezés telitalálat volt Pablo Laso részéről, sikerült zavarba hozni az addig magabiztos vendégjátékosokat. Ez a jó védekezés pedig a jó támadást is hozta magával, így fordítani tudott a Real (46-45). Az igazi show azonban csak ezután következett, köszönhetően a szezon korábbi részében igencsak visszafogott Riversnek, akinek a formába hozása a Zalgiris elleni, utolsó Top 16-os meccsen igencsak jól sikerült, ez már akkor is fontos tényezőnek tűnt. Az amerikai hátvéd már az első félidőben három triplánál járt, a harmadik negyedben pedig zsinórban újabb három trojkát emelt be a helyére, amivel elhúzott csapata (59-51). Ezzel a másfél perces szakasszal pedig tulajdonképpen el is dőlt a meccs, a blancók a nyolcpontos félidei hátrányukból nyolcpontos előnyt varázsoltak, a hajrában pedig voltak olyan rutinosak, hogy az itt megszerzett előnyt a meccs végéig megtartották. A nehéz kezdés után tehát talpra tudott állni a Real, és megérdemelten szerezte meg a vezetést a párharcban.

A Real Madrid legjobb dobói: Rivers 21/18, Ayon 14, Reyes 12, Fernandez 10/6
Az Efes legjobb dobói: Saric 13/6, Osman 11/3

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Real Madrid javára.

 

A párharcok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus