Euroliga: Kosárünnep Madridban, kezdődik a Final Four

A CSZKA Moszkva az Olympiakosszal, a házigazda Real Madrid pedig a Fenerbahcéval találkozik a mai elődöntőkben.

Az európai kosárlabda csúcseseménye, a Final Four ezúttal Madridban kerül megrendezésre, amit végig élőben követhetünk a DIGI Sporton. A mai elődöntőkben a CSZKA Moszkva az Olympiakosszal, a házigazda Real pedig a Fenerbahcéval találkozik. A héten kihirdették a szezon díjazottjait is, az MVP címet Nemanja Bjelica kapta.

Elődöntők

CSZKA Moszkva (orosz) – Olympiakosz (görög) (18.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A CSZKA Moszkvának bőven van miért visszavágnia az Olympiakosznak, és ezt az első elődöntőben meg is tehetik az oroszok. A 2012-es, máig emlékezetes döntőt is ez a két csapat vívta, amit 19 pontos hátrányból, Jorgosz Printezisz emblematikussá vált dobásával végül a pireusziak nyertek meg. Egy évvel később már az elődöntőben találkoztak a felek, ahol meglepetésre nagyon simán szintén az Olympiakosz diadalmaskodott majd megvédte címét a Real ellen. A CSZKA-nak van mit bizonyítania tehát, hiszen ezután a két négyesdöntő után tavaly a Maccabi ellen is folytatódott az átok, és egy félig már megnyert meccset szórakoztak el ismét az oroszok. Ezek után nem is nagyon lehet elvárásokat támasztani ezzel a meccsel kapcsolatban, az mindenesetre bizonyos, hogy az egész szezont tekintve Itudisz mesterrel nagyon rendben van a CSZKA, a bombaerős keretükkel eddig ők nyújtották a legmeggyőzőbb teljesítményt az egész mezőnyben. Talán ők a döntő legnagyobb esélyesei is, a Final Fourban egy-egy meccsen azonban bármi megtörténhet, és ez nem csak közhely, hiszen az elmúlt években rendre azoké a csapatoké lett a trófea, akikre előzetesen a legkevésbé számítottunk volna. Ezt az underdog szerepet ismét az Olympiakoszra szabták, de a Barcelona elleni playoff párharcban már megmutatták Szpanuliszék, hogy mennyire együtt vannak csapatként és bárhol bárkit megverhetnek. A két csapat egyébként a Top 16-ban már találkozott egymással, mindkét meccset a házigazdák nyerték nagy csatában. Ezúttal is szoros meccsre számítunk, ahol az Olympiakosz defenzívebb stílusa próbálja elnyomni a CSZKA rohanását, így valószínűleg nem lesz sok pont a mérkőzésen.

 

Real Madrid (spanyol) – Fenerbahce Ülker (török) (21.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A CSZKA Moszkvához hasonlóan Pablo Lasónak és a Real Madridnak is van törlesztenivalója a vezetőségükkel, a szurkolóikkal, a közvéleménnyel és nem utolsósorban önmagukkal szemben. Az Olympiakosz és a Maccabi ellen favoritként elbukott, sokkoló döntők után most hazai pályán futhatnak neki a nagy cél elérésének a királyiak. „Most vagy soha” hangulat uralkodik tehát a spanyol fővárosban, és jogos is az elvárás a kedvencekkel szemben, hiszen megbocsájthatatlan bűn lenne háromszor egymás után elbukni ilyen kerettel a sorozatot Fernandezéknek. Az első lépés számukra a Fenerbahce elleni elődöntő lesz, ami a hazai pálya ellenére – vagy éppen ezért – nagyon kemény feladat lesz számukra. A lelki terhen túl a Fener ráadásul igazi idegenbeli menő, egészen elképesztő és párját ritkító, ahogy a törökök szerepelnek otthonuktól távol. 13 idegenbeli meccsükből ugyanis mindössze 2-t veszítettek el az Obradovics-tanítványok, és a sztárcsapatok közül a CSZKA, az Olympiakosz, a Barcelona, és a Maccabi skalpja is megvan már nekik. Erről a veretes listáról már csak a Real Madrid hiányzik nekik, és a friss MVP, Nemanja Bjelica vezetésével aligha állna meg a Fener története első Final Four szereplésénél, hiszen most reálisan nézve is komoly sanszuk van a végső győzelemre is.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A szezon díjazottjai:

MVP: Nemanja Bjelica (Fenerbahce)
Rising Star (legjobb 22 év alatti fiatal): Bogdan Bogdanovics (Fenerbahce)
Legjobb védő: Bryant Dunston (Olympiakosz)
Legjobb pontdobó: Taylor Rochestie (Nyizsnyij Novgorod)
All-Euroliga első csapat: Vaszilisz Szpanulisz (Olympiakosz), Milos Teodoszics (CSZKA Moszkva), Nemanja Bjelica (Fenerbahce), Felipe Reyes (Real Madrid), Boban Marjanovics (Crvena Zvezda)
All-Euroliga második csapat: Nando De Colo (CSZKA Moszkva), Andrew Goudelock (Fenerbahce), Rudy Fernandez (Real Madrid), Devin Smith (Maccabi), Ante Tomic (Barcelona)

 
 
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus