Euroliga: Ma a Barcelona látogat Hangáékhoz

A Baskonia ma a remek erőkből álló, ám gödörben lévő honi rivális Barcelonát fogadja az újabb győzelem reményében, nagy rangadóra van kilátás Prigioni visszatérő meccsén. Hangáékhoz hasonlóan a Fenerbahce is házi derbit vív, az újabb edzőváltáson átesett Maccabi a CSZKA Moszkvát látja vendégül, a Milano-Panathinaikosz meccs pedig Alessandro Gentile átigazolása okán lesz pikáns ütközet.

Alapszakasz, 13. forduló

Fenerbahce (török, 8-4) – Darüssafaka Dogus (török, 6-6) (18.45)

Isztambuli derbivel kezdődik a szerdai játéknap, mikor a Fenerbahce látja vendégül a Darüssafakát az Ülker Sports Arenában. A két gárda már találkozott egymással a török bajnokságban, és alighanem mindenki elégedett lenne, ha egy ahhoz hasonló meccset játszanának a felek. A Darüssafaka pályaválasztása mellett ugyanis az a csata egyetlen ponttal, Bobby Dixon győztes kosarával dőlt el a Fener javára. Ezúttal is inkább az Obradovics-legénység az esélyesebb, akik ki akarják javítani a múlt heti, Panathinaikosz elleni botlásukat. A Darüssafaka viszont ott folytatná, ahol legutóbb abbahagyta, hiszen a Real Madridot verték nagy magabiztossággal Wanamakerék, akik korábban már a CSZKA Moszkvát is legyőzték, így egy esetleges újabb mai sikerrel a három legjobbnak tartott csapatot egyaránt legyőznék. Sok pontra biztosan nem számíthatunk (egyik gárda átlaga sem éri el a 80 dobott pontot), egy kőkemény, fizikális küzdelemre viszont annál inkább.

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 4-8) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 7-5) (20.00)

Milánót és Athén zöld felét az elmúlt napokban, hetekben a leginkább foglalkoztató kérdés Alessandro Gentile sorsa volt, ennek a történetnek a végére pedig nemrég pont került, és az olaszok csapatkapitánya – egyelőre kölcsönben – a Panathinaikoszhoz került. Rögtön a hivatalos bejelentés után találkozik is egymással az Olimpia és a Pana, ám Gentile visszatérésére még várni kell aktív játékosként, hiszen csak az alapszakasz első köre után, azaz a 16. fordulóban játszhat majd új csapatában az átigazoló klasszis. Kíváncsian várjuk, hogy ez a mizéria mennyire befolyásolja a két csapat teljesítményét, elsősorban a Milanóét, akiknek ezen a meccsen extra motivációt jelenthet kapitányuk elvesztése. A plusz lendületre nagy szükségük is lenne a taljánoknak, hiszen utolsó öt meccsüket elbukták, néha pedig egészen kilátástalan produkcióval rukkoltak elő. A Pana ezzel szemben eddig stabil teljesítményt nyújt, a náluk alacsonyabbra taksált csapatokat rendre megverik, az öt vereségüket a jó eséllyel egyaránt rájátszás-résztvevő CSZKA, Efes, Real, Olympiakosz és Barcelona ellen szenvedték el, legutóbb pedig a Fenerbahce személyében egy igazán elit sztárcsapatot is le tudtak győzni végre.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 5-7) – CSZKA Moszkva (orosz, 11-1) (20.05)

Nem múlt el nyomtalanul a Maccabi elmúlt három fordulóban elszenvedett, már-már vállalhatatlan veresége, hiszen a szezon közben kinevezett Rami Hadar vezetőedzőt kevesebb mint két hónap után elküldte az izraeliek vezetősége. A Maccabi az Efestől 86-77-re, a Bambergtől 85-70-re, a Crvena Zvezdától pedig 83-58-ra kapott ki, egyik meccsen sem volt semmi esélyük a győzelemre. Mindezek tetejébe hétvégén – már Hadar nélkül – újabb hazai vereséget szenvedtek el a bajnokságban is. Ilyen előzmények után most a tavalyi bajnok, az idén is listavezető CSZKA Moszkva látogat Tel-Avivba, finoman szólva ezen a találkozón sem az izraelieknek áll a zászló. Az oroszok erényeiről talán felesleges is külön szólni, a 11-1-es mérlegük önmagáért beszél. Amennyiben a Maccabi nem tudja lelassítani az oroszok őrült tempóját, és nem tudják csökkenteni átlagban közel 15 eladott labdájuk számát, úgy biztosan nem lesz esélyük megszorítani riválisukat. Ez még akkkor is igaz, ha várhatóan Milos Teodoszics és Nando De Colo is kihagyják az összecsapást, ezt az esélyt pedig megragadhatja a Maccabi.

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 8-4) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 5-7) (20.30, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A forduló zárásaként Hanga Ádámék a Barcelonát fogadják egy remeknek ígérkező spanyol derbi keretében. Ahogy a Fener és a Darüssafaka, úgy ez a két gárda is találkozott már egymással hazája bajnokságában, ahol ők is egy pazar meccset vívtak egymással. A katalán fővárosban rendezett találkozó ugyanis csak hosszabbításban dőlt el, végül a Barca örülhetett még a harmadik fordulóban. Azóta azonban sok minden megváltozott, elsősorban a gránátvörös-kékek háza táján, akiket a sok sérülés alaposan megviselt, a legutóbbi hat meccsükből pedig ötöt elveszítettek az Euroligában. Pozitív hír viszont velük kapcsolatban, hogy a múlt héten Juan Carlos Navarro is visszatért, így lassan már minden korábban maródi játékosuk hadra fogható. A Baskonia ezzel szemben magabiztosan menetel, az utolsó öt meccsükön csak a CSZKA otthonában buktak el, és ott tanyáznak az élmezőnyben. Legutóbb Kazanyban arattak egypontos győzelmet, ahol az utolsó 7 másodpercben elképesztő módon három támadást is sikeresen fejeztek be a csapatok. Az a mérkőzés rengeteg tanulsággal szolgálhatott Hangáék számára pozitív és negatív értelemben, melyeket a folytatásban is hasznosíthatnak majd. A meccs külön érdekessége, hogy a nemrég visszaigazolt legendás Pablo Prigioni ezen a találkozón öt év után visszatérhet az Euroligába.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
UNICS Kazany – Galatasaray Odeabank 73-60
Anadolu Efes – Zalgiris Kaunas 71-84
Olympiakosz – Crvena Zvezda mts 73-65
Real Madrid – Brose Baskets Bamberg 95-72

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus