Euroliga: Ma Barca-Maccabi rangadó a pályaelőnyért

A Top 16 tízedik fordulójának nyitónapján a topmeccs a Barca-Maccabi derbi lesz, továbbjuthat a Real, újabb nagy lehetőség a Laboral előtt.

Top 16, 10. forduló

E-csoport

Galatasaray (török, 2-7) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 2-7) (19.00)

Különösebben nincs nagy tétje a Galatasaray és a Crvena Zvezda összecsapásának, hiszen a csoport állását és az erőviszonyokat figyelembe véve aligha reménykedhet bármelyik fél is reálisan a playoffba jutásban. A két csapat idei találkozói sajnos egyébként sem csak a kosárlabdáról maradnak emlékezetes, hiszen az alapszakaszban egy szerb szurkoló életét vesztette az isztambuli találkozó alkalmával. Azóta Belgrádban már balhé nélkül találkozott a két csapat, és erre biztosan nagyon odafigyelnek ezúttal is mindkét oldalon. Magától a meccstől nem lehet tudni, hogy mit is várhatunk, hiszen mindkét csapat képes bármilyen jól vagy éppen rosszul is játszani. A Zvezda több nagy pofon után múlt héten például le tudta győzni a címvédő Maccabit, ez biztosan nagy lökést adott nekik. A Galata is sokszor csak szenvedett ebben a szezonban, főként Carlos Arroyo távozása rázta meg őket. A hétvégi, Fener elleni rangadóra azonban nagyon felszívták magukat és mindössze hat emberrel verték meg az előzetesen sokkal esélyesebb nagy riválist. Azóta azonban már Sinan Güler is kiesett bokasérülés miatt, ám remélhetőleg így is mindkét csapat felszabadult játékkal és egy jó meccsel örvendezteti meg a kosárbarátokat.

 

FC Barcelona (spanyol, 6-3) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 6-3) (20.45)

A játéknap nagy rangadóját a Barcelona és a Maccabi Tel-Aviv vívja egymással, melynek a mindenkori presztízsen túl is hatalmas a tétje. Mindkét csapat azonos, 6-3-as mérleggel áll, és a győztes leszakíthatja a másikat a csoport második helyéért, azaz a rájátszásbeli pályaelőnyért vívott csatában. Az első meccset a Maccabi nyerte 70-68-ra, így az izraeliek egy újabb sikerrel, a katalánok pedig egy minimum hárompontos diadallal szereznének kétmeccses fórt a másikkal szemben. A Maccabi az ilyen rangadókat kedveli igazán, ezekre tudják kiválóan időzíteni jó formájukat. Igaz Barcelonába nem éppen nyerni járnak az izraeliek, hiszen legutóbb majd 10 éve, a 2005/2006-os szezonban győztek itt utoljára. Ráadásul a Barca az év eleji gyengébb forma után ismét elkezdett nagyszerűen kosárlabdázni, így perpillanat ők tűnnek esélyesebbnek.

 

Real Madrid (spanyol, 8-1) – ALBA Berlin (német, 4-5) (21.00)

Amennyiben érvényesíti a papírformát és legyőzi az ALBA Berlint a Real Madrid, úgy ők lesznek az első csapat ebben a szezonban, akik matematikailag is biztosítják helyüket a negyeddöntőben. A Real célja nyilván az E-csoport megnyerése, ehhez pedig az ilyen meccseket nem ronthatják el. Az ALBA a Top 16 egyik legkellemesebb meglepetése, ráadásul a bravúrok is jönnek tőlük, hiszen nyertek már Tel-Avivban, odahaza a Barca ellen, idegenben pedig hosszabbításra kényszerítették a katalánokat. A Realnál nyilván tisztában vannak ezzel, de egy kis odafigyeléssel nem lehet gondjuk a királyiaknak a két pont begyűjtésével. Berlinben sem volt nekik, ahol végig komolyan vették ellenfelüket és koncentrált játékkal végül biztosan nyertek. Ezúttal is erre számítunk, illetve hogy a németek teher nélkül nagy erőbedobásra késztetik az elmúlt két szezon ezüstérmesét.

 

F-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-7) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 4-5) (18.00)

Roppant fontos meccs vár a Laboralra a Nyizsnyij Novgorod otthonában, hiszen minden győzelemre óriási szükségük van a baszkoknak az Efes elleni, negyedik helyért zajló versenyfutásban. A vitoriaiak a múlt héten nagyon közel álltak a bravúrhoz a CSZKA Moszkva ellen, hiszen 16 ponttal is vezettek, ám a kiváló oroszok előbb visszajöttek a meccsbe, majd rutinjuknak köszönhetően meg is nyerték azt. Itt az újabb lehetőség a másik orosz gárda, a Nyizsnyij ellen, akik talán belefáradtak a kettős terhelésbe, melyhez azért elég vékony a keretük. A Laboral dolgát nehezíti viszont, hogy a hírek szerint végre mindenki egészséges a Nyizsnyijben, így hosszú idő után végre teljes csapatát harca küldheti Bagackisz mester. 


Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

    
A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus