Euroliga: Ma elkezdődik a playoff, Hangáék Moszkvában

Ma kezdetét veszi a remek derbikkel kecsegtető, két és fél héten át tartó rájátszás az Euroligában, aminek nyitómeccsét a hetedik helyre visszacsúszott Hanga Ádámék játsszák a címvédő CSZKA Moszkva otthonában. A Baskonia számára bravúr lenne a pályaelőny elcsenése az oroszoktól, a legkiegyensúlyozottabbnak ígérkező, szintén ma rajtoló Pana-Fener párharcnak viszont nincs favoritja.

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 2.) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7.) (19.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Hanga Ádám és a Baskonia számára kikövezett út vezethetett volna az alapszakasz negyedik helyéhez, hazai pályán azonban a Panától és a Zalgiristől is kikaptak az utolsó fordulókban, így nemhogy a pályaelőny nem lett meg a baszkoknak, hanem egészen a hetedik helyig zuhantak, így talán a létező legnehezebb feladat vár rájuk a negyeddöntőben a címvédő CSZKA Moszkva személyében. Ezen a héten ráadásul kétszer, ma és csütörtökön is az orosz fővárosban kell pályára lépniük, ami túl sok jót nem szokott jelenteni az ellenfelek számára. A CSZKA az idei 15 hazai alapszakasz-meccséből ugyanis 14-et megnyert, egyedül a Fener tudott győzni a Megasport Arenában, hosszabbítás után. Márpedig Hangáéknak legalább egyszer nyerniük kell itt ahhoz, hogy ismét bejussanak a Final Fourba, ez azonban elképesztően nehéz feladat lesz a liga legjobb támadógépezete ellen, egy bravúrhoz szinte tökéletes játék kell a Baskoniától. A történelem sem a baszkok mellett áll, hiszen az Euroliga-érában eddig 21-7 az örökmérleg a CSZKA javára.

Védekezésben Hanga Ádámra is kulcsszerep vár a párharcban, hiszen nagyban azon múlhat a vitoriaiak sikere, hogy honfitársunknak mennyire sikerül kikapcsolnia az oroszok sztárduóját, Milos Teodoszicsot és Nando De Colot, hiszen kettejük közül valamelyikük őrzését minden bizonnyal Ádámra bízza majd Alonso mester. Ha a két klasszis közül legalább az egyiket sikerülne megfékezni, és támadásban okosan játszanak, úgy lehet sanszuk a vendégeknek, ellenkező esetben viszont garantáltan kihasznál és kőkeményen megbüntet majd minden megingást a CSZKA. Az idei szezonban egyébként eddig 1-1-re áll egymással a két csapat, a Moszkva – alátámasztva az eddig leírtakat – Teodoszics 34 pontos karriercsúcsával hazai pályán nagyon simán, 112-84-re nyert, míg Baszkföldön Hangáék örülhettek a 79-78-as végeredménynek.

 

Panathinaikosz Superfoods (görög, 4.) – Fenerbahce (török, 5.) (20.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A legkiegyenlítettebb, legjobban várt negyeddöntős párharcot a Panathinaikosz és a Fenerbahce vívja egymással, aminek végkimenetele szinte megjósolhatatlan, a meccsei pedig kihagyhatatlan csemegét jelentenek az európai kosárbarátok számára. A két csapat – a Baskoniával karöltve – nagy harcban állt a negyedik helyért, ezt a csatát pedig a Fener Maccabi elleni hazai vereségének köszönhetően a Pana nyerte meg. Ennek pedig lehet, hogy döntő jelentősége lesz, hiszen így a görögök élvezik a pályaelőnyt, ami az esetükben valóban nagy fórnak számít. A CSZKA-hoz hasonlóan ugyanis a Pana is mindössze egyszer kapott ki odahaza az alapszakaszban, csak az ősi rivális Olympiakosz tudta bevenni az OAKA-t. Zseljko Obradovics mester Isztambulba szerződése óta sem tudott még nyerni korábbi sikerei színhelyén, erre eddig négyszer volt esélye, de mindannyiszor vesztesen távozott a Fener a görög fővárosból. A hazai pálya tehát feltétlenül a Pana mellett szól, illetve az utóbbi időben mutatott forma is, hiszen az athéni alakulat formaidőzése remekül sikerült, az alapszakaszt ugyanis zsinórban öt győzelemmel zárták Burusziszék, míg a Fener az utolsó hat meccséből mindössze kettőt tudott hozni. Ez azonban itt már mit sem számít, mindkét csapat tiszta lappal kezd, és játszhat egymással egy kiváló – remélhetőleg ötmeccses – párharcot.


Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

Az alapszakasz végeredménye:

 

A negyeddöntők párosításai:
Real Madrid (1.) – Darüssafaka Dogus (8.)
CSZKA Moszkva (2.) – Baskonia Vitoria Gasteiz (7.)
Olympiakosz (3.) – Anadolu Efes (6.)
Panathinaikosz Superfoods (4.) – Fenerbahce (5.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus