Euroliga: Ma este összecsap a két török fellegvár

A legjobban várt pénteki meccs az Efes-Fener derbi lesz, a CSZKA javíthat, a Pana bebiztosíthatja magát, és lesz még egy spanyol csata is.

Top 16, 7. forduló

E-csoport
    
Panathinaikosz (görög, 4-2) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 1-5) (20.45)

A Panathinaikosz hazai pályán eddig nemcsak a csoport gyengébb csapatai, azaz a Zalgiris és a Galatasaray ellen nyert magabiztosan, hanem például a címvédő Maccabi is Diamantidiszék ellen jegyezte a tegnapig egyetlen Top 16-os vereségét. Egy újabb győzelemmel a görögök 5-2-vel állnának, alighanem ez volt a legoptimistább jóslat velük kapcsolatban az odavágókat illetően, és most jó eséllyel ez be is következhet. A Zvezda ugyanis jóval alulteljesíti az elvárásokat, egyedül az ALBA Berlint tudták megverni eddig, múlt héten például a szintén nem túl jó passzban lévő Zalgiris is győztesen távozott Belgrádból. Ez a meccs tehát fix 1-esnek tűnik, mely DeMarcus Nelsonnak külön pikantériát is jelent, hiszen először játszik a Zvezda ellen, ahonnan nyáron tette át a székhelyét Athénba.

 

F-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 5-1) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 1-5) (18.00)

Egészen pocsék hetet zárt legutóbb a CSZKA Moszkva, hiszen 30 meccses győzelmi szériájukat követően hét nap alatt háromszor is vereséget szenvedtek az oroszok. A Lokomotiv Kubany idén már másodszor győzte le az Itudisz-legénységet, majd a nagy mumus Olympiakosz tréfálta meg őket újfent, vasárnap pedig a városi rivális Himki Moszkva végezte ki őket egy dudaszóra dobott triplával. Utóbbinak az elkövetője Tyrese Rice volt, aki a tavalyi, milánói Final Four elődöntője után ismét borsot tört Teodoszics és társai orra alá. Van tehát honnan felállnia a Moszkvának, amihez ideális ellenfélnek tűnik a Milano. Az olaszoké – a Zvezda mellett – az eddigi Top 16-os meccsek legkiábrándítóbb csapata, akik mellől sokszor már a szerencse is elpártol. Nagy kérdés, hogy ezúttal asszisztálnak e az áldozati bárány szerepéhez, vagy komoly erőbedobásra tudják késztetni a CSZKA-t. A választ hamarosan megtudjuk.

 

Anadolu Efes (török, 4-2) – Fenerbahce Ülker (török, 4-2) (19.15, TV: DIGI Sport 1, felvételről 0.30-kor)

A játéknap legnagyobb csemegéjének ígérkezik a két török fellegvár, az Efes és a Fenerbahce összecsapása. Nemcsak az Euroligában, hanem a török bajnokságban is ugyanúgy áll a két nagy rivális, 14-4-es mérleggel vezetik hazájuk bajnokságát, és az idei TBL szezon döntőjére ők pályáznak messze a legjobb eséllyel. Eddig egyszer találkoztak egymással a szezon során, akkor az Efes pályaválasztásával a kék-fehérek nagyon elverték a Fenert (85-67) a hazai pontvadászatban. Azon a meccsen a most is bombaformában lévő Bjelica-Vesely palánk alatti duó tudott csak felnőni a rangadóhoz, míg a túloldal csapatként volt kimagasló, mindenki hozzátett valamit a sikerhez. Kíváncsian várjuk, hogy ezúttal mi dönthet majd ezen a mindig különleges, napi formán múló összecsapáson, tippelni mindenesetre szinte lehetetlen. A meccsnek ráadásul a tétje is nagyon nagy, hiszen a győztes utánaeredhet a CSZKA-Olympiakosz párosnak, a vesztes viszont inkább csak hátrafelé tekintgethet majd.

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 2-4) – Unicaja Malaga (spanyol, 1-5) (21.00)

Az F-csoport két spanyol csapata, a Laboral Kutxa és a Malaga egyaránt a tabella hátsó felében foglal helyet, ám kis szerencsével mindkettejük helyzete lehetne sokkal jobb is, eddig azonban nem róluk szól a Top 16. A Laboral játszik sokkal jobban eddig, ők például múlt héten, a Fenerbahce otthonában is mindössze egyetlen ponttal kaptak ki, ráadásul úgy, hogy kezükben volt az utolsó dobás lehetősége, ezt viszont elhibázták. Ami a Malagát illeti, Vazquezék legutóbb a kilencmeccses vereségsorozatuk végére tudtak pontot tenni, amitől bizonyára nagy lelki terhet dobtak le magukról. Érthetetlen volt ez a negatív széria részükről, hiszen ők vezetik többek között a Real Madridot és a Barcelonát megelőzve a spanyol bajnokságot, nagyszerű csapatról van tehát szó, de mint tudjuk az Euroliga a legjobbak között is más kávéháznak számít. Jayson Granger személyében végre volt vezére legutóbb a malagaiaknak, és a győzelemhez most is nagy szükség lesz arra, hogy vagy ő, vagy valaki más előlépjen.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!


A forduló eddigi eredményei:

E-csoport
Zalgiris Kaunas – Real Madrid 71-88
Maccabi Tel-Aviv – ALBA Berlin 59-66
FC Barcelona – Galatasaray 82-70

F-csoport
Nyizsnyij Novgorod – Olympiakosz 82-91
    

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus