Euroliga: Ma este öt meccsel indul az új szezon

Öt hónap várakozás után ma este ismét útjára indul a labda az európai elitben, ráadásul rögtön az első játéknapon pályára lép a tavalyi Final Four mindegyik résztvevője. A CSZKA és az Olympiakosz egyértelmű favoritként otthon kezd a Milano illetve a Baskonia ellen, míg a címvédő Fener Malagába látogat a „szuperkupa döntőre”, a Real pedig az Efes otthonában vizitál és vív várhatóan egy igen látványos és izgalmas derbit. A legszorosabbnak a Bamberg-Maccabi találkozó ígérkezik.

A csapatok háza táján történt főbb változásokat és az esélyeket taglaló szezonfelvezető cikkünk EZEN A LINKEN olvasható.

 

Alapszakasz, 1. forduló

Anadolu Efes (török) – Real Madrid (spanyol) (19.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Az idei szezon (egyik) nyitómeccse a Real Madrid Efes elleni vendégjátéka lesz, ami rögtön egy igen látványos és szoros találkozónak ígérkezik. A tavalyi alapszakasz-győztes spanyolok kerete néhány kisebb változást leszámítva ugyanaz maradt, mint az előző idényben, hatalmas érvágás ugyanakkor Sergio Llull súlyos térdsérülése, akit az idei alapszakaszban szinte biztosan nem láthatunk. Nem kérdés, hogy az előző szezonban berobbant, azóta Európa-bajnoki tapasztalattal is gazdagodott Luka Doncic lesz az, akinek vállaira kell vennie a Realt, de ha van olyan fiatal, aki elbír egy ekkora terhet, akkor az éppen ő. Ami az Efest illeti, náluk megmaradt a Dunston-Brown belső sor, nincs viszont már Heurtel vagy Granger sem irányító poszton, így a karmesteri pálca az inkább scorerként megismert Errick McCollum kezébe került, akinek ma a Doncic-csal vívott különcsatájára érdemes lesz odafigyelni. Perasovic mesternek még biztosan kell idő, mire az új játékosokkal felépített rendszere működni kezd (hétvégén ki is kaptak a Karsiyakától a bajnoki nyitányon), így Llull kiesése ide vagy oda, inkább a Real ennek a meccsnek az esélyese.
 

CSZKA Moszkva (orosz) – AX Armani Exchange Milano (olasz) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Az Efes-Real derbivel egy időben dobják fel a labdát Moszkvában is a CSZKA-Milano találkozón. A játéknap leginkább egyértelműnek ígérkező mérkőzése lesz ez, az oroszok a toronymagas esélyesek még akkor is, ha az első fordulókban rendre sokszor születnek meglepő eredmények. A CSZKA az NBA-be szerződő Teodoszicsot a lehető legjobb megoldásként Sergio Rodriguezzel pótolta, a zökkenőmentes átálláshoz viszont az EB miatti rövid felkészülési időszak után még biztosan kell nekik idő, de ez semmi ahhoz képest, ami Pianigiani edzőre vár a Milano kispadján. Az olaszok ugyanis ismét szinte az egész keretüket lecserélték, a megfelelő kémiát pedig nem egyik napról a másikra fogják kialakítani az Andrew Goudelock és Jordan Theodore fémjelezte társaságnál, már ha egyáltalán sikerül nekik.
 

Brose Bamberg (német) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli) (20.00)

A nyitó játéknap legszorosabb meccsének a Maccabi bambergi vendégjátéka ígérkezik. Mindkét gárda alaposan átalakult a nyáron, hiszen a németek Nikosz Zisziszen kívül a kiváló szezont futott kezdőjüket teljes egészében elveszítették, a Maccabinál pedig még ennél is kaotikusabb volt a helyzet, hiszen egyetlen játékos kivételével az egész keret kicserélődött. A Bamberg igazolásai közt több tapasztalt profi is szerepel, akik közül Ricky Hickman és Quincy Miller éppen a Maccabi játékosai voltak a közel múltban. Az izraeliek még összecsiszolatlan keretét ráadásul több sérülés is sújtotta már a szezon legelején, eddig tétmeccsen például még a honosított játékosunk, DeAndre Kane sem mutatkozott be, így valamivel esélyesebbnek érezzük a hazai pályán rendszerint jobban teljesítő Bamberget ezen a mérkőzésen.
 

Olympiakosz (görög) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol) (20.00)

A CSZKA Moszkva mellett a tavalyi második helyezett Olympiakosz is hazai pályán, favoritként kezdi az új szezont. Az immár Hanga Ádám nélküli Baskonia ugyanis főleg honfitársunk elvesztése miatt jelentősen gyengült az előző évekhez képest, és ezt az évadot is döcögősen kezdte, a spanyol bajnokságban egy győzelem mellett immár két vereséget számlálnak. Az Olympiakosz számára sem volt túl fényes a rajt, ők is vereséggel kezdtek rögtön a nagy rivális Panathinaikosz ellen, igaz vezérük, Vaszilisz Szpanulisz nem játszott azon a találkozón. A Baskonia tehát még keresi önmagát, az Olympiakosz viszont légiósai lecserélése ellenére is biztosan a tőlük megszokott rendszerben és stílusban fog játszani már ezen a meccsen is, és meglepő lenne, ha rögtön vereséggel kezdenének a Béke és Barátságban.
 

Unicaja Malaga (spanyol) – Fenerbahce Dogus (török) (21.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A többi sztárcsapathoz hasonlóan a címvédő Fenerbahce is egy hozható mérkőzéssel kezdi az új idényt, méghozzá ha úgy tetszik az európai kosárlabda szuperkupájával. Az Euroliga tavalyi győztese ugyanis a második számú sorozatot, a EuroCupot megnyerő Malagához látogat. A spanyolok egy év kihagyás után térhetnek vissza a kontinens elitjébe, ám játékuk kvázi mit sem változott azóta, köszönhető elsősorban Joan Plaza immár öt éve tartó regnálásának az andalúz kispadon. A Malaga továbbra is inkább lassítja a játékot, és a Fener sem tartozik a leggyorsabban játszó együttesek közé, így várhatóan az átlagnál kevesebb pontot hozó, inkább a védelmek által dominált mérkőzést láthatunk majd. Az isztambuliak kerete Bogdanovics és Udoh távozásával együtt is jóval mélyebb és minőségibb játékosokból áll, mint a Malagáé, így az immár Brad Wanamaker irányította törököket jelölhetjük meg a meccs esélyesének.
 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus