Euroliga: Ma jön a tavalyi döntő (újabb) visszavágója

Az emlékezetes decemberi moszkvai csata után a Fener most otthon is visszavágna a CSZKA-nak a tavalyi döntőben elszenvedett vereségért, ismét kihagyhatatlan csúcsderbire van kilátás. Az Olympiakosz Szpanuliszék nélkül próbál nyerni Kazanyban, a Zalgiris-Barca és a Bamberg-Maccabi találkozókon ugyanúgy álló csapatok találkoznak, a Darüssafaka pedig Milánóban igyekszik javítani és lerázni üldözőit.

Alapszakasz, 21. forduló

UNICS Kazany (orosz, 7-13) – Olympiakosz (görög, 14-6) (17.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Az elmúlt hetekben egészen pocsék formában van a Kazany, hiszen a tatárok az elmúlt 3-3 meccsüket egyaránt elveszítették az Euroligában és a VTB Ligában is. Az UNICS mélyrepülése egyenes arányosságban áll a kiváló irányító, Quino Colom kiesésével, illetve Keith Langford szenvedésével, az idei szezon egyik, ha nem a legjobb játékosa ugyanis egyáltalán nem hatékony pontszerzésben, másban pedig alig-alig tud hozzátenni csapata játékához. A Kazany most ráadásul az egyik legjobb alakulatot, a harmadik helyen álló Olympiakoszt látja vendégül. Azonban éppen ez lehet az a találkozó az oroszok számára, amivel ismét elindulhatnak felfelé, hiszen a pireusziaknál nem játszhat a hétfői, Panathinaikosz elleni – 72-59-re elveszített – görög szuperrangadón 1-2 hétre megsérült vezér, Vaszilisz Szpanulisz, de mellette Patric Young sem lehet ott a pályán, és Matt Lojeski játéka is erősen kérdéses.

Fenerbahce (török, 13-7) – CSZKA Moszkva (orosz, 15-5) (18.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Nemcsak az aktuális forduló, hanem az egész idény egyik legjobban várt meccse a tavalyi döntő – újabb – visszavágója a Fenerbahce és a CSZKA Moszkva közt, amit most Isztambulban rendeznek meg. A májusi finálé mellett az idei, karácsony előtt rendezett szuperrangadó is csak hosszabbításban dőlt el, és most is minden esély megvan rá, hogy minden igényt kielégítő, végletekig kiélezett összecsapást vívjanak a felek. A Fener egyébként az 5 triplát berámoló Bobby Dixon és a 33 indexpontig jutó Ekpe Udoh főszereplésével a hosszabbításban valósággal átrobogott a címvédőn, 20-4 arányban megnyerve a ráadás öt percét. Apropó Udoh, a kiváló center kihagyta csapata múlt heti, a Kazany és a Galata ellen nehezen megnyert összecsapásait, viszont a hétvégi török bajnokin már pályára lépett és ezen a nagy derbin ismét kulcsszerep hárulhat majd rá. Ugyanez igaz Anthony Bennettre is, akinek a debütálása felejthetőre sikeredett az Euroligában, az említett bajnokin viszont már nagyon biztatóan, agilisan mozgott. A 14. fordulóban rendezett összecsapáson Nando De Colo nem játszott a CSZKA-ban, most viszont már készen áll rá, hogy ismét Final Four MVP-formáját nyújtva vezesse a moszkvaiakat. Erre nagy szüksége is lesz az Itudisz-legánységnek, hiszen Milos Teodoszics már három forduló óta nem lépett pályára, játéka pedig most is kérdéses, egyelőre semmilyen hír nem érkezett esetleges visszatéréséről. A meccsnek a presztízsen túl is kiemelt jelentősége van ezúttal, elég csak a tabellára pillantani és magyarázni sem kell ezt a kijelentést.

Zalgiris Kaunas (litván, 8-12) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 8-12) (19.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A két 8-12-vel álló csapat, a Zalgiris és a Barcelona összecsapásának tétje, hogy a győztes az utolsó esélyét ragadhatja meg a rájátszásba jutást illetően, a vesztes viszont lehet, hogy végzetes távolságra kerül a playofftól. A két ugyanolyan mérleg közt azonban hatalmas a különbség, hiszen a Zalgiris eddigi szereplése inkább pozitív megítélés alá esik, míg a szezon előtt valószínűleg mindenki által legalább a legjobb nyolcba várt Barca kiábrándítóan teljesít. Legutóbb a szintén nem éppen bombaformában lévő Baskonia mosta fel a padlót a katalánokkal a Palau Blaugranában – mielőtt a hétvégén visszavágtak volna ezért a vereségért Hangáéknak – azon a meccsen pedig már előkerültek a hírhedt fehér zsebkendők, amivel a nagyérdemű Barcokasz mester távozását követelte. A Zalgiris ezzel szemben nagyszerű győzelmeket ünnepelhetett a múlt heti dupla forduló során, hiszen történetük során először legyőzték a sorozatban a CSZKA Moszkvát, majd a nyolcadik helyet birtokló Darüssafaka otthonában arattak valószínűtlenül magabiztos sikert, amivel hirtelen ott találták magukat a playoffért folyó harcban. Ha most is nyernének a litvánok, úgy a szezon során először nyernének meg sorozatban három meccset. A Barcelonát azonban még sosem verték meg Kaunasban (0-10 az otthoni, 2-19 az örökmérleg), ám ahogy a CSZKA ellen, úgy most is itt a remek alkalom, hogy megtörjenek egy régi rossz sorozatot.

Brose Baskets Bamberg (német, 7-13) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 7-13) (20.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Ahogy a Zalgiris-Barcelona, úgy a Bamberg-Maccabi mérkőzésen is két ugyanolyan mérleggel álló alsóházi csapat találkozik egymással. Ha a Barcára a kiábrándító jelzőt használtuk az előzőekben, akkor a tel-aviviak idei teljesítményére nem nagyon van szalonképes kifejezés. Az izraeliek ráadásul újabb mélypontot értek el a héten, hiszen ki kellett tenniük a keretükből az egyik legnagyobb sztárjukat, Sonny Weemst. A hivatalos indoklás szerint ehhez a döntéshez különböző események hosszas sora vezetett, a pletykák szerint az amerikai nem jelent meg egy FIBA által előírt drogteszten, majd csapata edzésén sem. Ami a Bamberget illeti, a németek sorozatban három győztes meccs után a legutóbbi négy fellépésüket elbukták, ezekből viszont hármat a top 3 csapat – a CSZKA, a Real és az Olympiakosz – ellen. Most a szakmai és morális válságban lévő Maccabi ellen minden esélyük megvan a németeknek, hogy visszatérjenek a győzelem útjára, a receptet ehhez biztosan tudhatják, hiszen idegenben egyszer már nagy verést mértek (70-85) leendő ellenfelükre.

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 6-14) – Darüssafaka Dogus (török, 10-10) (20.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Érdekes meccsre van kilátás a Milano és a Darüssafaka összecsapásán, ahol egy jó értelemben véve minden mindegy alapon játszó csapat fogad egy playoffba jó esélyekkel vágyó gárdát. A Milano a tízes vereségsorozatának megtörése után elképesztően felszabadult, szórakoztató játékot produkál, amivel begyűjtöttek két szép győzelmet, majd legutóbb a Real Madridot is alaposan megizzasztották, Llullék csak az utolsó percben tudták megtörni a taljánokat a spanyol fővárosban. A Darüssafaka ezzel szemben az Efestől és a Zalgiristól is kikapott a múlt héten, ezzel nemhogy nem tudták bebiztosítani pozíciójukat, hanem mindkét riválisuk megközelítette őket a nyolcadik hely mögött. Nagyon kellene tehát a győzelem a törököknek, ám idegenben finoman szólva sem remekelnek az utóbbi időben, hiszen hétből csak egy meccset nyertek meg otthonuktól távol, és nem lepődnénk meg, ha ezúttal is vesztesen kellene elhagyniuk a pályát.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus